《The Call:超時空通話》| 正式預告 | Netflix

363 回覆
31 Like 9 Dislike
岩岩睇完 覺得除左最後反happy ending外都好好
套野兩條時間線一直都順住落 最後無端端加個咁既ending
舊時間線無端端又可以重新再黎過 怪怪地 冇最後個段既話可以100分
其實我都唔明,佢就算有冇拎到電話,佢最後都係跌左落街,點解會冇死
全部同步改變 記事簿已經寫左係度係因為佢岩岩寫左落去
事實都係女主同警察同步係屋內 你當女主睇本野已經係早幾分鐘警察同呀媽入左屋 你唔好用分鐘黎計佢d誤差啦
睇完, ok 好睇
劇情好緊湊
覺得就算係if都多反駁 正正常常都去到2019年未死 要提自己過去d咩
真心覺得最後個段搞到扣晒分 雖然成套前面值好高分
2nd ending我咁理解

99年英淑A同女主老母一齊跌落樓,但兩個都無死到。
99年英淑A經歷完呢件事,知道左當時女主老母打左通電話,導致後來佢自己被推落樓。所以當英淑A長大到2019年時,佢去返間屋打返比99年嘅英淑B,同佢講一陣差佬黎到千祈唔可以比女主老母打電話,因為你「有可能」會死 (點解係「有可能」,因為英淑A都唔肯定,假如女主老母拎到電話後可以改變好多野,未必一定係推落樓)。然後英淑B照未來嘅英淑A吩咐,死握實部電話,最後再殺埋女主老母及繼續軟禁年幼女主。最後直接影響2019年女主老母消失、2019年女主一下子返左去間屋比人軟禁。

不過有個位暫時未解通,如果英淑A當時跌落樓無死,點解2019年女主被殺一刻,個位英淑點解會突然消失
套戲幾高汁 2位主角啲演技好好
女2真係演到個癲婆 入型入格!
有套韓劇叫隧道 都似隔世追兇
個火係女主角開番 個女主角好似有唔知咩病 佢好似後尾有講
幾好睇 吳英淑正死仆街黎
多謝
海綿寶寶教壞人係真
尋晚睇完呢套原裝電影
覺得條橋可以咁改
癲婆問女主個男人係邊個,女主就講佢前夫個名。
其實女主前夫咁大隻又識開鎖又剩,可以設定女主前夫老竇係咩軍人、特警,黑社會殺手ETC.
咁最後果場其實係癲婆喺過去捉左女主前夫(童年),然後要勒死佢。咁同時女主前夫個殺人王老竇趕到,同時現代時空個女主就俾現代癲婆追殺,正當現代癲婆要殺死現代女主時,現代癲婆突然跌低,女主一望,見現代癲婆隻腳唔見左。電話就傳嚟過去癲婆嘅慘叫(隔好遠果種),原來前夫老竇殺到斬左過去癲婆隻腳。
現代女主跟住仲見到現代癲婆手腳逐漸消失(因為過去嘅佢俾前夫老竇斬手斬腳),最後面皮都冇埋,然後成個人唔見左。同時又聽到電話筒傳嚟前夫老竇慘叫,原來前夫童年都係救唔番。最後好似「想見你」咁重置。女主冇同前夫結過婚,佢行入餐廳見番餐廳仔,相視一笑,完。
尋晚睇完呢套原裝電影
覺得條橋可以咁改
癲婆問女主個男人係邊個,女主就講佢前夫個名。
其實女主前夫咁大隻又識開鎖又剩,可以設定女主前夫老竇係咩軍人、特警,黑社會殺手ETC.
咁最後果場其實係癲婆喺過去捉左女主前夫(童年),然後要勒死佢。咁同時女主前夫個殺人王老竇趕到,同時現代時空個女主就俾現代癲婆追殺,正當現代癲婆要殺死現代女主時,現代癲婆突然跌低,女主一望,見現代癲婆隻腳唔見左。電話就傳嚟過去癲婆嘅慘叫(隔好遠果種),原來前夫老竇殺到斬左過去癲婆隻腳。
現代女主跟住仲見到現代癲婆手腳逐漸消失(因為過去嘅佢俾前夫老竇斬手斬腳),最後面皮都冇埋,然後成個人唔見左。同時又聽到電話筒傳嚟前夫老竇慘叫,原來前夫童年都係救唔番。最後好似「想見你」咁重置。女主冇同前夫結過婚,佢行入餐廳見番餐廳仔,相視一笑,完。
想問問
點解韓版個女主會搬去果間大屋住?
套戲n 個平行時空, 簡單d 講套戲由頭到尾都係咁進行緊, 你只係跟緊女主個視角去睇呢個故事.

最後if 呢個ending 只係變成英淑既視角.

最大既bug 係點解女主可以同咁多個平行時空既自己share 記憶 不過唔重要, 個故事就係建基起呢個bug 上面, 所以唔理算
好睇
套戲完全無宣傳介紹都登到頂
開頭一心以為係Signal 電影版
點知完全唔同,算幾好睇
唔似上次粗腳惠果套搞笑walking dead咁
好粗咩,好似真係冇乜見過佢露腳
反而成日見到佢隻手指公又肥又短
啱啱睇完
前一個鐘好睇,後一個鐘垃圾
前一個鐘改得好,比原版加強左女主要同過去癲婆傾電話嘅說服力。
但後一個鐘就不知所謂!
第一,女主根本冇可能會質問過去癲婆點解要殺人!(講真,女主自小經歷過燒死老竇,腳部大面積燒傷,佢嘅心理唔係未經風浪嘅普通女仔。)正常女主會用說話氹住過去時空嘅癲婆!扮幫癲婆,扮話等佢唔駛俾人拉!(自小喪父又喺單親家庭長大,點可能咁直接反面?)其實係拖到佢俾人拉!

第二,仲有一個方法可以安然唔聽過去癲婆電話,就係玩絕症橋,呃癲婆自己有腦腫瘤要入醫院做緊急手術!(女主可以照抄佢老母嘅病情講俾癲婆聽),咁女主就可以安全唔接癲婆電話。當然啦,仲要同癲婆講:「我呢個手術醫生話有兩成幾會好番,總之我入院之後,手術一成功就會番嚟等係電話!」

身為2020年嘅現代人,要呃個長期俾人困喺房又冇得上網嘅韓國妹好多方法!
由於女主嘅白痴,後一個鐘完全冇辦法同情女主。
隧道高質好多, 兇手完全估唔到啊
好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞