[租到2047] 低調置業討論區(28)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
湯文狗叫人自住就買樓

誰人未買樓便懸掛在木頭

至高的價盡見於政府的手

價向上流反映錢沒保留

唯望得自主樓已足夠
湯文狗叫人自住就買樓

誰人未買樓便懸掛在木頭

至高的價盡見於政府的手

價向上流反映錢沒保留

持續不止升勢到萬世不休

好正

呢到有冇巴打做地盤做到買樓

追吓post,有
等睇淡淡話P 加息加到10

淡淡撚路過 神秘又美麗
湯文狗叫人自住就買樓

誰人未買樓便懸掛在木頭

至高的價盡見於政府的手

價向上流反映錢沒保留

持續不止升勢到萬世不休

好正

你地邊間教會

湯文狗叫人自住就買樓

誰人未買樓便懸掛在木頭

至高的價盡見於政府的手

價向上流反映錢沒保留

持續不止升勢到萬世不休

好正

你地邊間教會

😇

我與你買樓叫做愛
到了你寫名那一次
便永遠 像永遠
美滿動聽
湯文狗叫人自住就買樓

誰人未買樓便懸掛在木頭

至高的價盡見於政府的手

價向上流反映錢沒保留

唯望得自主樓已足夠

其實成交果日,個過程大約係點?律師同我約略解釋過,收樓前我就要去驗樓,一切正常就通知律師樓ok,咁佢地就會代表我去賣方律師到俾錢,賣方確認收到錢就會俾鎖匙我代表律師。

咁成交果日有冇話幾點要上律師樓?成個過程我係要係律師樓到等?

其實好似無咁正經嘅
我上次係正式合約響收樓前兩日已經驗完樓簽埋先
因為律師樓話要早兩日簽左俾時間佢做野

鎖匙響收樓當日去地產AA度拎
拎完自己上單位開一開門
鐵閘係咁e換把自己買黎頂住先嘅鎖
跟手走人
其實成交果日,個過程大約係點?律師同我約略解釋過,收樓前我就要去驗樓,一切正常就通知律師樓ok,咁佢地就會代表我去賣方律師到俾錢,賣方確認收到錢就會俾鎖匙我代表律師。

咁成交果日有冇話幾點要上律師樓?成個過程我係要係律師樓到等?

其實好似無咁正經嘅

拎完自己上單位開一開門
跟手走人

臨約十四日後已簽正約
我aa跟得好足,驗完樓佢幫我通知埋律師樓,仲幫我搞埋水電煤轉名,收樓日去佢公司拎匙則可

淡淡撚路過 神秘又美麗

首歌太舊冇人接?

淡淡撚路過 神秘又美麗

首歌太舊冇人接?

就算默然不語 我都深深記住
家母的眼神 指我好有問題
啊~只因冇樓 愛不可留住

其實好似無咁正經嘅

拎完自己上單位開一開門
跟手走人

臨約十四日後已簽正約
我aa跟得好足,驗完樓佢幫我通知埋律師樓,仲幫我搞埋水電煤轉名,收樓日去佢公司拎匙則可

講錯
收樓前兩日係簽份唔記得係咩,但唔係正式合約
反而留意嘅係律師樓會出封信證明你係新業主
記得要有呢張野
去管理處登記,轉名要呢張野

其實好似無咁正經嘅

拎完自己上單位開一開門
跟手走人

臨約十四日後已簽正約

恭喜容巴
銀行要我補文件
昨天已補 佢話初步冇問題 要上埋qbe
應該下星期初覆實

最遲6月尾成交
諗緊提唔提早成交
但而家果到可以住到8月頭
早成交要早d供

巴打用跑人所以qbe?
簽左offer letter 都要補交文件?

佢初步批果陣要我簽份野 話唔用佢就有個手續費果d

另外有講d detail野
息口同回贈之類

之後就叫我補文件先正式批

跑人我申請果陣問可唔可以唔去mc
佢話唔得 要隨機的
最後去左qbe

預批唔用收手續費, 未聽過 多數簽左正約唔用就聽過會收續費

用qbe 有無6折保費回贈?

得8折
可能我額細
唔用要比5000蚊跑人

但ICXC回贈多跑人7k 唔用都有賺
仲等緊佢批出黎格價

比5000 係做預批果陣講既? Banker 話唔洗錢 點解你果個要?

IXbx 出正contracts 好慢 你如果揀佢 就早d 叫佢準備
我本身一心諗住揀佢 因回多6k ,但叫佢準備contract 都整成3日 , 等唔到又近成交日
所以去左身痕簽(佢半日起到份約仲簽埋

其實好似無咁正經嘅

拎完自己上單位開一開門
跟手走人

臨約十四日後已簽正約

講錯
記得要有呢張野

我收左樓都冇換過鎖就交左比裝修師傅

其實好似無咁正經嘅

拎完自己上單位開一開門
跟手走人

臨約十四日後已簽正約

講錯
記得要有呢張野

拎左個幾禮拜,個律師幫得手
【本報訊】新地(016)旗下新界西旗艦購物商場YOHO MALL下周宴請傳媒,介紹商場開業日期、商戶名單及最新租務情況,其昨日發出的邀請函中,披露嘉賓除了有新地租務部代表外,更有一田百貨行政總裁黃思麗及百老滙戲院的管理層,相信兩者將屆時公佈正式進駐該商場。本報昨致電一田百貨負責人查證,發言人不願透露詳情,只稱「到時開記者會先知」;而新地發言人同樣僅稱要下星期方可透露詳情。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=20009000&category_guid=15307&category=daily&issue=20170503

成交日前
人口數據看按揭負擔
6-3-2017

不論是差餉物業估價署,抑或是物業代理編制的樓價指數,都再創新高。加上接連幾幅市區地皮由中資發展商投得,而且樓面地價均遠高於市場預期,樓市氣氛再次轉旺。問題是:在樓價已然高位運行多年,上車客年年埋怨樓價高企的情況下,本地購買力是否可再推高樓價?

政府統計處在2016年進行中期人口普查,早前剛公佈簡要結果。以下為與樓市有關的部份:

‧家庭住戶每月收入中位數為港幣25,000元,較十年前上升了45%。

‧有390萬人居於私人永久性房屋,居於公營租住房屋的有213萬人,而居於資助自置居所單位的則有116萬人。

‧在122萬個擁有自置居所的家庭住戶中,約三分之二沒有按揭供款或需要支付借貸還款。需要支付按揭供款或借貸還款的住戶(包括居於私樓及居屋人士)每月付款中位數為9,500元,而按揭供款及借貸還款與收入比率中位數為18%。

‧當中,居於自置私人永久性房屋的住戶每月付款的中位數及相對收入比率的中位數分別為10,500元及19%。

‧至於租住私人住宅單位的住戶,其月租中位數為10,000元,較十年前增加近一倍,而租金相對收入比率的中位數為31%,高於十年前的25%。

單純看自置居所按揭的數字,一般家庭的按揭負擔仍然處於健康狀態。與2011年數據比較,供斷自住物業按揭的家庭仍高達6成。雖然樓價升幅遠高於收入升幅,但香港住戶的每月供款佔收入比率其實有所下跌。以私樓住戶而言,2011年自置居所按揭供款的中位數為8,000元,佔收入比率中位數為20%,而2016年的比率為19%。

當然,自置居所按揭上「健康狀態」有很多原因,包括:財力不足的家庭未能上車,只好租樓,結果是租金佔收入比率遠較10年前為高。

其次,由於按揭指引收緊,新批按揭成數近年減少,按揭供款比率減少,某程度上是以多付首期(亦即買家減少現金儲備)為代價。

要留意的是,有關統計只反映住戶「自置居所」的供款支出。一個家庭如果有非自住的投資物業,有關按揭不會被統計。換言之,一個家庭就算持有3個投資物業,全部有按揭供款,也不會被計入「居所按揭支出」之中。當然,由於近年按揭指引收緊,有多個按揭物業,理論上供款佔月入比率也不會高於4成。

整體數據表示:租金支出高,一旦儲足首期,大批私樓租戶仍有充當誘因入市。而上一代大量已供斷的物業,亦有巨額套現潛力,成為新一代上車客的首期來源。單純問「本地購買力是否有能力再推高樓價」,簡單答案是「可以」。當然,上車客如果要動用上一代的儲蓄(物業加按套現所得)才可入市,便要考慮風險是否過度集中的問題。

原文刊於iMoney 2017年3月4日

返回目錄
查看更多

重點: 2011年自置居所按揭供款的中位數為8,000元,佔收入比率中位數為20%,而2016年的比率為19%。

即係買得起樓果班人真係供得起
仲要供得好輕鬆

淡淡繼續大叫供樓就係樓奴啦

其實真係 求其一個保安因為最低工資都萬幾一個月

兩公婆做保安都2萬幾蚊
已經輕鬆供300萬樓

跟本就係人人都拉高左人工 做就樓價係咁升
而且低息環境⋯
跟本無痛苦

成日仇人買唔到樓個班 跟本係未痛首期 或者想一步到位買大屋

正正經經搵個上車盤跟本無難度!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞