[租到2047] 低調置業討論區(28)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
巴打你地大概成交日前幾耐銀行會交按揭文件上律師樓?

好似2-3個禮拜前同銀行簽完約 跟手第日同律師樓講揀左邊間就Okay

渣打無比過信我簽,剩係口頭同我講批左,同埋話律師樓會係成交日前一星期左右約上來簽按揭文件,銀行戶口開左,成件事好怪咁

我用另外物業用另外兩間bank 都係有文件簽完先上律師樓

我大貓係先簽後通知律師做野,巴打想用跑人 就問埋律師行穩陣
巴打你地大概成交日前幾耐銀行會交按揭文件上律師樓?

好似2-3個禮拜前同銀行簽完約 跟手第日同律師樓講揀左邊間就Okay

渣打無比過信我簽,剩係口頭同我講批左,同埋話律師樓會係成交日前一星期左右約上來簽按揭文件,銀行戶口開左,成件事好怪咁

我用另外物業用另外兩間bank 都係有文件簽完先上律師樓

我大貓係先簽後通知律師做野,巴打想用跑人 就問埋律師行穩陣

我用大貓時都係咁,有文件簽好晒,但渣打乜都冇,我開聲佢先有封按揭確認文件叫我簽,但佢話呢份其實唔簽都得

諗緊用返舊銀行好似穩陣D咁
下年啟德同何文田居屋點睇
好有潛力咁
好有潛力咁

居屋既野抽到先講
好有潛力咁

恐怕難中過六合彩二獎
翰林峰195呎 472萬
5球以下 好似幾抵
5球以下 好似幾抵

嚴格黎講呢間只係套房....

好尷尬

利申: 住唐,以前隔離屋係一樓一

叫隔離d客排隊排過d
唔好阻住你門口

緊係無 陣間完事一出門口撞到屋企人咪

個情景可能係:

一出門撞到老豆
老豆: 咦? 呀仔?你完事啦? O岩啦, 我都要入去幫襯下, 唔好同你老母講呀

好尷尬

利申: 住唐,以前隔離屋係一樓一

叫隔離d客排隊排過d
唔好阻住你門口

緊係無 陣間完事一出門口撞到屋企人咪

恭喜晒

試過撞到朋友(樓上行落黎

啱啱清潔新居,好攰但好滿足
間屋幾好,美中不足係始終頂樓升降機d聲好應

黎緊夏天見真章
可能頂樓曬住比較熱

到時咪係巴打你個名

其實熱少少都話開多d冷氣撘夠
頂樓最怕都係落雨漏水

不過有容巴好似話早兩日大雨無事,咁就已經好好了

有容巴個天台有無可以放d咩或姐偷雞做個有頂嘅建築物出黎

我見隔離屋有整溫室,但起到一半比人收左皮

不過有容巴你果度係屋苑黎應該管理處都會捉得緊少少啦
整玻璃屋可能難少少
整個人地擺攤位果D 流動式頂又唔知得唔得
【搵屋指南】油麻地單幢樓迷你戶 300萬有找

買樓好難是一個事實,但如果肯包容一點,市區單幢式蚊型樓始終是上車的希望。以油麻地舊區為例,一些樓齡20餘至40年的物業,實用面積200餘方呎的一房甚至兩房單位,300餘萬元仍然有得揀。如果接受能力再高一點,實用面積不足200方呎的開放式戶,或者沒有電梯的小型住宅,200餘萬元市區上車不是夢。

油麻地起居環境熱鬧得來複雜,新樓齡物業選擇不多,但社區配套絕對方便。港鐵、巴士、小巴路線密集,滿街食肆商舖,搵食購物無憂,而且鄰近旺角及尖沙嘴,喜愛夜蒲或辛勤工作的一群,回家的路不太遠。加上樓宇舊,樓價相對平一點,長期吸引年輕上車客捧場。這個市場現實對於部份人而言可能難以想像,但事實就是更多人一早已經找到自己的出路。

中聯物業龍肇康指出,油麻地舊廈小型單位的買家向來以單身一族或年輕夫婦為主,他們滿足於方便的起居環境和相對較低的樓價,部份會視之為置業的踏腳石,不會介意那些破舊繁雜的環境。而且,這類二三百萬元的物業可以承造最高九成按揭,二三十萬元首期可以上車,行前一步已經是不同的世界。

鄰近窩打老道8號的上海街豐盛閣,屬80年代落成的物業,由於地盤限制,當年只發展為一幢5層高無電梯小型住宅,實用面積178至235方呎,原裝間隔一房,由於要撐樓梯上落,樓價長期低水,2016年初一個5樓178方呎單位成交價僅171萬元,現時該廈一個高層233方呎單位放盤叫價260萬元。更加蚊型的單位可以揀廟街時勝大廈,一個中層實用面積169方呎開放式戶,叫價278萬元,接受得到總有上車機會。

記者:伍志輝
攝影:黃耀興

廟街夜市馳名中外,擇居於此可以感受濃濃香港風土情。

豐盛閣位處上海街,市場稱之為新式唐樓,高層233呎一房單位,開價260萬元。

油麻地街市是附近一帶主婦買餸熱點。

油麻地玉器市場位處橋底,是香港旅遊特色地點之一。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56651775&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170505

有D人唔識睇餸食飯,嫌呢D

牛屎區又屌遠,市區又屌舊又話細,銀紙唔多要求多多,冇得攪嘅

屯門地點太差啦
叫佢去元朗啦
尚悅

元朗上唔到車啦
林太啦

梅窩啦
我又諗起前段時間一個樓post話揸住5X個3萬蚊月薪2016年上唔到車,其實有冇心做功課定要求高?

人地要市區屋苑15年樓齡以下架
梗係買唔到
好有潛力咁

居屋既野抽到先講

抽咗幾年抽條毛揮手區

黎緊夏天見真章
可能頂樓曬住比較熱

到時咪係巴打你個名

頂樓最怕都係落雨漏水

整玻璃屋可能難少少

整乜都好,最緊要安全,打風吹左落街,扑到人/車就麻煩
我又諗起前段時間一個樓post話揸住5X個3萬蚊月薪2016年上唔到車,其實有冇心做功課定要求高?

人地要市區屋苑15年樓齡以下架
梗係買唔到

有時覺得自己由細開始住係新界係一件好事黎
5球以下 好似幾抵

嚴格黎講呢間只係套房....

195尺....酒店房

黎緊夏天見真章
可能頂樓曬住比較熱

到時咪係巴打你個名

頂樓最怕都係落雨漏水

整玻璃屋可能難少少

呢樣O岩
好有潛力咁

居屋既野抽到先講

抽咗幾年抽條毛揮手區

有朋友抽咗8次乜都無

黎緊夏天見真章
可能頂樓曬住比較熱

得十幾層,樓上又有水泵房頂一頂,應該唔會太熱既

水泵房夜晚嘈到爆

黎緊夏天見真章
可能頂樓曬住比較熱

水泵房夜晚嘈到爆

水泵唔嘈,𨋢嘈

黎緊夏天見真章
可能頂樓曬住比較熱

到時咪係巴打你個名

頂樓最怕都係落雨漏水

整玻璃屋可能難少少

最多整把太陽遮bbq先用

黎緊夏天見真章
可能頂樓曬住比較熱

水泵房夜晚嘈到爆

水泵唔嘈,𨋢嘈

以前公司個單位隔離就係槽,嘈到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞