[租到2047] 低調置業討論區(28)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
啲移民資料以前睇過,最後用唔上,業主中有人想賣樓移民嘅可以諗諗,其實有層樓賣咗可以去好多地方,買樓除咗住仲幫到你移民,係咪?

我中學miss全家移民澳洲賣左層康怡過到去買屋再全家兩年無做野都ok

事實係我2014年要走去台灣嘅話,我唔做嘢唔做生意都可以生活,冇技術冇學歷嘅要走人就要搏層樓,搏佢升,越窮越要諗辦法買,反正係窮鬼,搏唔到樓價跌9成都係窮鬼,老破又如何呢? 咪又係由0變返0

我有少少賭徒性格諗嘢怪啲

Vic 巴其實你呢個心態啱
我老母就係當年老董賣公屋果陣搏一搏
而家單車變左摩托
連登每三個月一次既加息業主跳樓論開始

呢個Post嘅排隊上IFC頂樓

仲有業主擁4收租物業都係入不敷支
https://lihkg.com/thread/228172/page/1

條數流流地

基金佬作吓故,我望吓都冇睇落去

Vic巴唔好咁老實啦
班淡淡要拎黎打飛機架

有樓有得扑,冇樓打飛機

一定係嚇左你先 呢D銷售手法黎
但某程度佢又錯唔哂
check TU check 得多會有壞影響,例如你係咁叫人試做P loan 但唔confirm,都會影響到TU

mortgage 如果係HKMC O既bank,1間起2間止,因為1 間MC reject 左,另一間都可以收皮
然後另外QBE 果D 其他公司就點都要apply at least 1 間做後備

點解有2個既 我個sale 話我單名業主 只可以單名有ml acct , 個sales 水我?

將個ML account O既額 一分為二咪2個囉
我mortgage 做大貓都係一開為二

無錯
正是如此
我開始時叫佢比三個我 但佢話最多兩個

咁一分為二的話會點供?俾定instruction邊個供幾多咁?

供樓都係申請人個acc
只係ml acc優惠分俾兩個acc用
啲移民資料以前睇過,最後用唔上,業主中有人想賣樓移民嘅可以諗諗,其實有層樓賣咗可以去好多地方,買樓除咗住仲幫到你移民,係咪?

香港好多人買咗樓發咗達再賣樓移民

講漏左,係買樓移民回流再一開十

我中學miss全家移民澳洲賣左層康怡過到去買屋再全家兩年無做野都ok

事實係我2014年要走去台灣嘅話,我唔做嘢唔做生意都可以生活,冇技術冇學歷嘅要走人就要搏層樓,搏佢升,越窮越要諗辦法買,反正係窮鬼,搏唔到樓價跌9成都係窮鬼,老破又如何呢? 咪又係由0變返0

其實郭文貴屌醒左好多人,以為移民就解決到問題

通常俾人屌醒果d 3秒後就訓返
我都不知幾羨慕d人訓得返

Vic 巴其實你呢個心態啱
我老母就係當年老董賣公屋果陣搏一搏
而家單車變左摩托

正確嘅選擇比任何嘢重要,其實冇嘢輸,怯就輸一世冇講錯
我想問係咪未有海之戀價單
請問邊度有得睇
我想問係咪未有海之戀價單
請問邊度有得睇

我未收到,有post上嚟
下個post宣傳正面訊息 【買樓:移民幫到手】反正連登移民post唔少,亦冇吹水老點,係咪?

黎緊會搞mortgage 有野想請教巴打
例子: offer H+1.28 , 1.6% rebate
我知道H+就係個息口
Rebate就係回贈
如果我借$500佢就回番$8
仲有ML其實又SO唔SO既呢 我知ML個息係跟番供樓個息 即係鼓勵我放多d錢入去?
MORTGAGE仲可以有咩野其他玩法?
例子: offer H+1.28 , 1.6% rebate
我知道H+就係個息口
Rebate就係回贈
仲有ML其實又SO唔SO既呢 我知ML個息係跟番供樓個息 即係鼓勵我放多d錢入去?

你有冇按保竹?無就loan size x 0.016,有就$5M x 0.8 x 0.016
ML 有cash 同 扣本金兩隻玩
我就鍾意扣本金多
我知道H+就係個息口
Rebate就係回贈

你有冇按保竹?無就loan size x 0.016,有就$5M x 0.8 x 0.016
我就鍾意扣本金多

我會借按保呀
如果用按保 我實借$500 佢個rebate要打八折?
另外cash同扣本金又係點解?
我知道H+就係個息口
Rebate就係回贈

我就鍾意扣本金多

我會借按保呀

打八折係因為真係銀行借你嘅得8成
所以cash rebate條數要打八折

Cash係ml派息落你户口,你真係有錢落袋
扣本金即係ml派息唔經你手直接拎去還你mortgage借果條數
我知道H+就係個息口
Rebate就係回贈

我就鍾意扣本金多

我會借按保呀

你借八成嗎? 借八成就乘0.8, 其餘0.2係按保借出,銀行只rebate 0.8 中既0.016

cash 就直接借款日計利息出現金落你戶口
扣本金就直接扣你個本金,咁你下期本金就細左

ML 既息只計你loan size 既一半
我就鍾意扣本金,亦冇刻意計邊個著數 如果你cash 夠多,拎來對抗加息同慳息係唔錯
巴打們,咁岩我今日都去左問按揭資料,唔係好明現金回贈係咩玩法。

如果佢回超過1個百入點,就一定要係loan amount 到扣,變相我首期要自己額外預備返個現金回贈額個數黎填數,咁對我黎講,著數位係邊?

點解我唔只拎1% (金管局上限),直接拎cash?

請指教
巴打們,咁岩我今日都去左問按揭資料,唔係好明現金回贈係咩玩法。

如果佢回超過1個百入點,就一定要係loan amount 到扣,變相我首期要自己額外預備返個現金回贈額個數黎填數,咁對我黎講,著數位係邊?

請指教

本金少咗利息少咗
長遠係平咗(好似係)

請指教

爬下文 前幾個post 有巴打討論過
簡單而言:
Eg1- 手緊: 揀1%cash, loan size 借足 再extra 比1%cash

Eg2 - 手頭唔緊: 揀回1.6%, 扣Loan size , 自己成交要比多1.6% 既錢 佢1個月內回返比你 變相同eg1 既loan size 少左 1.6%, 利息少D

請指教

簡單而言:
Eg1- 手緊: 揀1%cash, loan size 借足 再extra 比1%cash

Eg2 - 手頭唔緊: 揀回1.6%, 扣Loan size , 自己成交要比多1.6% 既錢 佢1個月內回返比你 變相同eg1 既loan size 少左 1.6%, 利息少D

請指教

簡單而言:

應該係樓價*0.6*rebate rate
會按保應該係loan size x 0.6 唔係0.8

點解有2個既 我個sale 話我單名業主 只可以單名有ml acct , 個sales 水我?

無錯
正是如此

咁一分為二的話會點供?俾定instruction邊個供幾多咁?

供樓都係申請人個acc

我都apply左幾間
有間又問我點解apply甘多間 話會影響TU
我心諗關咩事 唔好傻啦
依家銀行隨口up

一定係嚇左你先 呢D銷售手法黎
但某程度佢又錯唔哂
check TU check 得多會有壞影響,例如你係咁叫人試做P loan 但唔confirm,都會影響到TU

mortgage 如果係HKMC O既bank,1間起2間止,因為1 間MC reject 左,另一間都可以收皮
然後另外QBE 果D 其他公司就點都要apply at least 1 間做後備

無錯
正是如此

無錯
正是如此

供樓都係申請人個acc

無錯
正是如此

咁個利率係平分?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞