[租到2047] 低調置業討論區(28)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
想問下有冇aa share翰林峰價單?

同求

如果可以FULL PAY買樓,
大家會揀做按,用餘下既錢去投資(自己唔識)
還是FULL PAY,唔好比銀行賺?

按揭

原因?

而家咁低息,好好利用槓桿
又唔洗keep 契
仲有一次過full pay 稅局有可能查你,同埋你身邊既人

想請教下
我剛剛買左樓等緊收樓
父母有層供斷左ge自住樓想轉埋我名,之後佢地去申請公屋
如果用買賣形式轉名,冇金錢來往
稅局會唔會查我稅
定係用送契形式比較好 (假設層樓五年內冇打算賣)

買賣形式一定要俾印花稅架WOR
需唔需要俾15%額外印花稅就要研究下佢近親定義包唔包父母子女

送契形式唔知,等其他巴打答

送契都要俾STAMP喎, 就咁買賣轉名啦
講真5年內你唔賣姐, 但會有咩事發生無人知
大埔中心 各位巴打點睇?

按揭

原因?

又唔洗keep 契

想請教下
我剛剛買左樓等緊收樓
稅局會唔會查我稅

需唔需要俾15%額外印花稅就要研究下佢近親定義包唔包父母子女

稅預左比
打政府工想小心d,保持身家清白
見到句"稅局可能查你"所以想問下

full pay會比稅局開file查你

就算唔計呢樣我都係會選擇按揭

巴打,有冇咩投資既好介紹?
唔求高回報,只求保本,同J到通脹,有3-5厘/年

山野巴召喚

係都等港股落返22000水平先,追通脹2800冇得輸
依家放ML或者買下債券先

容巴識嘢

債劵基金係咪昆水

按揭

原因?

又唔洗keep 契

想請教下
我剛剛買左樓等緊收樓
稅局會唔會查我稅

稅預左比
打政府工想小心d,保持身家清白
見到句"稅局可能查你"所以想問下

送契買賣都係俾同一般首置相同既印花稅率。至於點樣做呢個市價買賣,你應該買完第一個單位後,冇咁既財力啩。

Ref: http://www.ird.gov.hk/chi/faq/avd.htm

12. 答:

第1標準稅率不適用於下列情況:

(A) 第2標準稅率將適用:

(iv)近親之間買賣或轉讓住宅物業,不論他們是否香港永久性居民及在購買或轉讓該物業時,是否在香港擁有任何住宅物業

就算唔計呢樣我都係會選擇按揭

山野巴召喚

容巴識嘢

債劵基金係咪昆水

香港嘅所有基金唔好買,買美帝嘅,唔理債券基金

山野巴召喚

容巴識嘢

債劵基金係咪昆水

收到 v巴經證券行買?
點買美帝基金

山野巴召喚

容巴識嘢

債劵基金係咪昆水

收到 v巴經證券行買?
點買美帝基金

利申先,我冇買,証券行開咗戶開通美股就可以買,我用致富嘅
大家覺得香港人溝淡點睇?

買左新樓但黎緊20年越黎越多鄰居講普通話大家接受到?

容巴識嘢

債劵基金係咪昆水

收到 v巴經證券行買?
點買美帝基金

利申先,我冇買,証券行開咗戶開通美股就可以買,我用致富嘅

Same Chief
呢期sell咩東亞亞洲債基

接受唔到租樓算

接受唔到租樓算

租樓可以講廣東話

接受唔到租樓算

認真?我見你啲post係買樓好過租~~

我做果行接觸到地產商Fo,知佢地唔會夠中資搶,反而係內地起多啲地産賺人仔,遲下大部份樓都中資起

接受唔到租樓算

租樓可以講廣東話

租樓係身份象徵來
要不是租租,業主早就完蛋了
業主已經簽左正約啦

恭喜

恭喜

不過7月頭先收樓 仲有排等
女女已經每日睇傢私㕑具
另外係開放式廚房 想整個吧枱隔一隔開
有冇巴打試過?

恭喜
唔介意O既放個則上黎大家討論下

接受唔到租樓算

租樓可以講廣東話

租樓係身份象徵來
要不是租租,業主早就完蛋了

睇黎討論完結左 大家都覺得無乜野
繼續置業

我驚你租撞到講普通話嘅業主仲大機會過鄰居

我驚你租撞到講普通話嘅業主仲大機會過鄰居

咁又係 香港大陸化,到時真係不堪入目,怪唔知移民人數新高

接受唔到租樓算

認真?我見你啲post係買樓好過租~~

我做果行接觸到地產商Fo,知佢地唔會夠中資搶,反而係內地起多啲地産賺人仔,遲下大部份樓都中資起

你去得邊?對抗唔到就加入吧
業主已經簽左正約啦

恭喜

恭喜

不過7月頭先收樓 仲有排等
女女已經每日睇傢私㕑具
另外係開放式廚房 想整個吧枱隔一隔開
有冇巴打試過?

恭喜
唔介意O既放個則上黎大家討論下

巴打幾多人住?
人少少兩個人住O既真係整高吧枱隔一隔
順便當埋餐枱就OK 啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞