[租到2047] 低調置業討論區(28)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
X登呢啲論壇學生多,今年興講移民,於是人人都講,我唔反對,個人選擇,但係咪真係有決心就唔知?你問我嘅話我認為香港買樓容易過移民好多,要求高,比較理想嘅地方要嘅人係「有價值」嘅移民,有錢或有技術嘅,呢樣門檻高過買樓
X登呢啲論壇學生多,今年興講移民,於是人人都講,我唔反對,個人選擇,但係咪真係有決心就唔知?你問我嘅話我認為香港買樓容易過移民好多,要求高,比較理想嘅地方要嘅人係「有價值」嘅移民,有錢或有技術嘅,呢樣門檻高過買樓

真正有能力移民既大多數係低調移民,通常無能力想走而走唔到先會大大聲鳩叫要移民
外國會好嚴重思鄉情

之前去北歐大半個月到,一見到中餐館已經係唔睇食咩就狗衝

之前番到香港成個月係街食飯都要揀中餐

神愛😇世人,所以增加住宅供應

據規劃署資料,沙田市地段第310號大涌橋路及獅子山隧道公路交界地皮,現址為神召會,鄰近溱岸8號,佔地約56,243方呎,屬休憩用地,現申請改劃為住宅(乙類)4,重建為2幢33層高住宅大廈,提供住宅單位390伙,並設44個私家車位,項目涉及總樓面約281,215方呎。項目申請人為SUCCESS COSMOS DEVELOPMENT。據公司註冊處資料,該公司董事為陳啟宗等。陳氏為恒隆集團(00010)董事長。
【搵屋指南】油麻地單幢樓迷你戶 300萬有找

買樓好難是一個事實,但如果肯包容一點,市區單幢式蚊型樓始終是上車的希望。以油麻地舊區為例,一些樓齡20餘至40年的物業,實用面積200餘方呎的一房甚至兩房單位,300餘萬元仍然有得揀。如果接受能力再高一點,實用面積不足200方呎的開放式戶,或者沒有電梯的小型住宅,200餘萬元市區上車不是夢。

油麻地起居環境熱鬧得來複雜,新樓齡物業選擇不多,但社區配套絕對方便。港鐵、巴士、小巴路線密集,滿街食肆商舖,搵食購物無憂,而且鄰近旺角及尖沙嘴,喜愛夜蒲或辛勤工作的一群,回家的路不太遠。加上樓宇舊,樓價相對平一點,長期吸引年輕上車客捧場。這個市場現實對於部份人而言可能難以想像,但事實就是更多人一早已經找到自己的出路。

中聯物業龍肇康指出,油麻地舊廈小型單位的買家向來以單身一族或年輕夫婦為主,他們滿足於方便的起居環境和相對較低的樓價,部份會視之為置業的踏腳石,不會介意那些破舊繁雜的環境。而且,這類二三百萬元的物業可以承造最高九成按揭,二三十萬元首期可以上車,行前一步已經是不同的世界。

鄰近窩打老道8號的上海街豐盛閣,屬80年代落成的物業,由於地盤限制,當年只發展為一幢5層高無電梯小型住宅,實用面積178至235方呎,原裝間隔一房,由於要撐樓梯上落,樓價長期低水,2016年初一個5樓178方呎單位成交價僅171萬元,現時該廈一個高層233方呎單位放盤叫價260萬元。更加蚊型的單位可以揀廟街時勝大廈,一個中層實用面積169方呎開放式戶,叫價278萬元,接受得到總有上車機會。

記者:伍志輝
攝影:黃耀興

廟街夜市馳名中外,擇居於此可以感受濃濃香港風土情。

豐盛閣位處上海街,市場稱之為新式唐樓,高層233呎一房單位,開價260萬元。

油麻地街市是附近一帶主婦買餸熱點。

油麻地玉器市場位處橋底,是香港旅遊特色地點之一。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56651775&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170505
巴打們

初後報到

想問各位如果遲下屯門菁雋問售
買個一房 兩百幾尺黎收租
前景如何?

不過抽到先算

買樓好難是一個事實,但如果肯包容一點,市區單幢式蚊型樓始終是上車的希望。以油麻地舊區為例,一些樓齡20餘至40年的物業,實用面積200餘方呎的一房甚至兩房單位,300餘萬元仍然有得揀。如果接受能力再高一點,實用面積不足200方呎的開放式戶,或者沒有電梯的小型住宅,200餘萬元市區上車不是夢。

油麻地起居環境熱鬧得來複雜,新樓齡物業選擇不多,但社區配套絕對方便。港鐵、巴士、小巴路線密集,滿街食肆商舖,搵食購物無憂,而且鄰近旺角及尖沙嘴,喜愛夜蒲或辛勤工作的一群,回家的路不太遠。加上樓宇舊,樓價相對平一點,長期吸引年輕上車客捧場。這個市場現實對於部份人而言可能難以想像,但事實就是更多人一早已經找到自己的出路。

中聯物業龍肇康指出,油麻地舊廈小型單位的買家向來以單身一族或年輕夫婦為主,他們滿足於方便的起居環境和相對較低的樓價,部份會視之為置業的踏腳石,不會介意那些破舊繁雜的環境。而且,這類二三百萬元的物業可以承造最高九成按揭,二三十萬元首期可以上車,行前一步已經是不同的世界。

鄰近窩打老道8號的上海街豐盛閣,屬80年代落成的物業,由於地盤限制,當年只發展為一幢5層高無電梯小型住宅,實用面積178至235方呎,原裝間隔一房,由於要撐樓梯上落,樓價長期低水,2016年初一個5樓178方呎單位成交價僅171萬元,現時該廈一個高層233方呎單位放盤叫價260萬元。更加蚊型的單位可以揀廟街時勝大廈,一個中層實用面積169方呎開放式戶,叫價278萬元,接受得到總有上車機會。

豐盛閣位處上海街,市場稱之為新式唐樓,高層233呎一房單位,開價260萬元。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56651775&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170505

【搵屋指南】廟街時勝大廈 169呎單位 叫價278萬

油麻地廟街夜市是旅遊景點,同時亦是地區特色,該處除了品流複雜的唐樓物業外,亦有小量提供物業管理的單幢式住宅,供應適合上車的蚊型單位,如位處北海街與廟街交界熟食大排檔對面的時勝大廈,物業入口設在北海街,避過廟街喧鬧而複雜的環境,大廈亦沒有不同色彩的娛樂場所,環境對外區客而言相對比較容易接受。現時物業唯一放盤為中層單位,叫價278萬元。

時勝大廈住宅由4樓至19樓,每層兩伙,一律為建築面積329方呎、實用面積169方呎的開放式戶,大門正對浴室,起居廳有窗台,長形廚房外接後門。介紹中層戶浴室略細,令起居廳空間感較強,窗戶多採光度足,只是用料設備偏舊,自用客有需要預留一筆翻新費。

物業1997年落成,樓齡不算太舊,今年以來錄得兩宗成交,較近期的一宗成交為低層戶,作價258萬元,年初一個高層單位成交價223萬元。

開放式單位設窗台,採光度足。

浴室細小但有窗。

大門旁小窗向西北,享開揚舊區樓景。

時勝大廈座落廟街熟食大排檔對面,環境獨特。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56651791&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170505
油麻地一枝公可以,2公婆就唔好喇,女人出入好似唔係咁安全
巴打們

初後報到

想問各位如果遲下屯門菁雋問售
買個一房 兩百幾尺黎收租
前景如何?

不過抽到先算

睇咗價錢先好啲,投資收租就冇乜意見比到

冇咁嚴重呀,ssp咪重癲啲

係咩 硬係覺得唔係幾好咁

Ymt其實唔驚
24小時都有人
同埋驚你有背景
正常大家都唔會亂黎

又幾有道理 正常時間回家應該都無大問題既,係驚深夜果啲啫

Ymt其實唔驚
24小時都有人
同埋驚你有背景
正常大家都唔會亂黎

咁我一定穩陣啦,有番咁上下件頭,惡型惡相,肯定當我背景人士

近嘉頓嗰邊好多南亞人士,我就唔驚,女人就麻煩啲

Ymt其實唔驚
24小時都有人
同埋驚你有背景
正常大家都唔會亂黎

變返屋企都晚晚比差佬逗

近嘉頓嗰邊好多南亞人士,我就唔驚,女人就麻煩啲

Ymt其實唔驚
24小時都有人
同埋驚你有背景
正常大家都唔會亂黎

變返屋企都晚晚比差佬逗

年紀大咗唔逗好多年,後生嗰陣比差佬成日逗

有D人唔識睇餸食飯,嫌呢D
終於搞掂按揭 有冇手足認得我
今日銀行打黎話搞掂晒 下星期send去律師樓
跑人萬歲

幾時成交?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞