[租到2047] 低調置業討論區(28)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
中層公墓猿加幾多
話時話 今年通脹幾多
佢係計16~17 定17~18 個通脹率

公務員撚估計

低咁多
btw 高層班垃圾都有得加
統計處年年通漲率2.X%,實際我一直唔相信,華南地區普遍3-5%,真實世界加5%價已經好克制
統計處年年通漲率2.X%,實際我一直唔相信,華南地區普遍3-5%,真實世界加5%價已經好克制

其實我一直都理解唔到2.x%呢個數點黎
感覺實際上超過3%
https://youtu.be/56euWq42W4Y?t=1002
講左一d關於做按揭既野
做freelance or 過唔到傳統壓測既人可以睇下
香港正苦自己出嘅《香港2030+》報告推算,長遠土地赤字為1200公傾 http://www.pland.gov.hk/pland_en/p_study/comp_s/hk2030/chi/finalreport/

有興趣自己望吓,再比多樣資料,香港建築業估算香港樓宇住宅建築尺價為4000蚊,恒基主席李兆基指住宅建築尺價達到5000蚊,工程顧問司Arcadis公佈本年度全球建築成本排名,香港僅次於紐約,成為全球建築成本第二高嘅城市

另外係香港有層樓算係另類「居港權」

又學到野

講呢啲 ,要評估樓市後續走向要睇港共嘅資料,例如《香港2030+》裡面估算2036年香港達到860萬人口,樓市未來升跌都好要估計比較準確就要用唔同資料斷估,我睇長遠計都係升

我都係宜家先知原來建築成本都要成五千蚊尺

釘板,扎鐵,落石屎全部超過2000日薪,舊年我租架最短18米泵車(就快劏晒)落石屎,7000蚊日租,2個石屎大工5000,雜工6個每位700,石屎每立方米1000蚊,做水缸地基,落咗55立方米,前面幾錢費事講,樣樣有數計,今日唔會有200萬500尺私樓賣比你,如果市價200萬500尺,冇人去起,蝕本生意唔會有人做,最多一次

我有位做建築業O既朋友都話根本而家建築成本係好高, 仲要越黎越高
返工台政府工嗰啲話今年低層公務員起碼加4%人工,咁私人嘅唔會走得去邊,各位收租佬約夠期就識做啦

又逼人加租

冇記錯03年大家樂焗豬扒飯21蚊,今日46蚊,唔係想加租,睇到啲物價係咁上升,管理費差餉地租維修費年年加,追返通脹咋

租金追通漲好合理
銀行要我補文件
昨天已補 佢話初步冇問題 要上埋qbe
應該下星期初覆實

最遲6月尾成交
諗緊提唔提早成交
但而家果到可以住到8月頭
早成交要早d供

巴打用跑人所以qbe?
簽左offer letter 都要補交文件?

佢初步批果陣要我簽份野 話唔用佢就有個手續費果d

另外有講d detail野
息口同回贈之類

之後就叫我補文件先正式批

跑人我申請果陣問可唔可以唔去mc
佢話唔得 要隨機的
最後去左qbe

預批唔用收手續費, 未聽過 多數簽左正約唔用就聽過會收續費

用qbe 有無6折保費回贈?

渣打pre approval要收1000

未收過 問左幾次都話唔洗 , 新收費?
返工台政府工嗰啲話今年低層公務員起碼加4%人工,咁私人嘅唔會走得去邊,各位收租佬約夠期就識做啦

又逼人加租

冇記錯03年大家樂焗豬扒飯21蚊,今日46蚊,唔係想加租,睇到啲物價係咁上升,管理費差餉地租維修費年年加,追返通脹咋

租金追通漲好合理

唔加租就快焗豬扒飯都食唔起呀,我都唔想㗎

又學到野

講呢啲 ,要評估樓市後續走向要睇港共嘅資料,例如《香港2030+》裡面估算2036年香港達到860萬人口,樓市未來升跌都好要估計比較準確就要用唔同資料斷估,我睇長遠計都係升

釘板,扎鐵,落石屎全部超過2000日薪,舊年我租架最短18米泵車(就快劏晒)落石屎,7000蚊日租,2個石屎大工5000,雜工6個每位700,石屎每立方米1000蚊,做水缸地基,落咗55立方米,前面幾錢費事講,樣樣有數計,今日唔會有200萬500尺私樓賣比你,如果市價200萬500尺,冇人去起,蝕本生意唔會有人做,最多一次

而家人工真係高呀
o.t. :V巴 你係唔係量少?
我地做大判 30D/20 通常6XX/m3

45/20D加冰,中港唔貴啦,我舊公司都係大判雖然自己做,做政府嘢自己落標嘅

要加冰咁差唔多啦
其實鐵價石屎都唔係話升得誇
但人工真係加

機電佬表示人工升幅近年真係好L誇張
價又好 又唔憂做可以簡野做
揾工人真係頭都大9埋

連我個裝修師傅都話而家難揾人做野
佢話好多以前做開裝修O既都直接去做地盤算
開工又足, 又準時收工, 下午4點裝修仲做緊野果陣地盤已經放緊break 訓緊晏覺

又逼人加租

租金追通漲好合理

唔加租就快焗豬扒飯都食唔起呀,我都唔想㗎

係有某D 小朋友成日以為今日租呢度1萬蚊, 10年後租同一地點都係一萬蚊姐 我真係懷疑講呢D 說話O既小朋友租過樓未 可能根本係中學生黎

而家人工真係高呀

45/20D加冰,中港唔貴啦,我舊公司都係大判雖然自己做,做政府嘢自己落標嘅

要加冰咁差唔多啦
但人工真係加

揾工人真係頭都大9埋

開工又足, 又準時收工, 下午4點裝修仲做緊野果陣地盤已經放緊break 訓緊晏覺

家下做裝修 建造業 好過做白領
做咩啲人見到個大陸佬出來爆料咁開心

而家人工真係高呀

要加冰咁差唔多啦
但人工真係加

揾工人真係頭都大9埋

講真如果學歷唔話,除左唔撈地盤裝修呢啲之外,都好難養家,啲uncle以前買工廈嘅錢,都係佢做裝修賺返黎 而且幾有投資眼光

而家人工真係高呀

要加冰咁差唔多啦
但人工真係加

揾工人真係頭都大9埋

講真如果學歷唔高嘅話,除左唔撈地盤裝修呢啲之外,都好難養家,啲uncle以前買工廈嘅錢,都係佢做裝修賺返黎 而且幾有投資眼光

其實之前我哋係呢個post講過晒,我嚟講根本冇嘢爆,各國間諜特務殺手潛伏香港由來已久,呢單嘢港英年代嘅

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/佳寧集團

其實之前我哋係呢個post講過晒,我嚟講根本冇嘢爆,各國間諜特務殺手潛伏香港由來已久,呢單嘢港英年代嘅

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/佳寧集團

傻淡見到傳教士黎傳福音大肆慶祝
銀行要我補文件
昨天已補 佢話初步冇問題 要上埋qbe
應該下星期初覆實

最遲6月尾成交
諗緊提唔提早成交
但而家果到可以住到8月頭
早成交要早d供

巴打用跑人所以qbe?
簽左offer letter 都要補交文件?

佢初步批果陣要我簽份野 話唔用佢就有個手續費果d

另外有講d detail野
息口同回贈之類

之後就叫我補文件先正式批

跑人我申請果陣問可唔可以唔去mc
佢話唔得 要隨機的
最後去左qbe

預批唔用收手續費, 未聽過 多數簽左正約唔用就聽過會收續費

用qbe 有無6折保費回贈?

渣打pre approval要收1000

未收過 問左幾次都話唔洗 , 新收費?

Pre approval收錢㗎咩

傻淡見到傳教士黎傳福音大肆慶祝

嗰啲所謂樓價跌5成隨口噏,毫無根據,連登仔信嘅真係智力有問題

出奇咩
根本呢D 野響香港從來都存在
由以前英治時期有政治部
到而家中治時期有國安部
邊有可能無越境執法, D 小朋友唔好咁天真啦
其實連登仔多淡友或者搵到淡友代言人又信先好,樓市健康,一面倒睇好先驚

出奇咩
根本呢D 野響香港從來都存在
由以前英治時期有政治部
到而家中治時期有國安部
邊有可能無越境執法, D 小朋友唔好咁天真啦

美國中情局咪一樣有
其實連登仔多淡友或者搵到淡友代言人又信先好,樓市健康,一面倒睇好先驚

講得岩
講真 呢班淡係因為冇條件做好
日日望天災人禍

講得岩
講真 呢班淡係因為冇條件做好
日日望天災人禍

係同一個舞台我同你相同規則,唔諗點樣成為贏家,只希望改變規則遷就自己能力,心思擺落去一啲自己控制唔到嘅嘢,時間越耐發覺現實同想像越嚟越遠,人就只會越嚟越失望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞