[租到2047] 低調置業討論區(28)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
其實連登仔多淡友或者搵到淡友代言人又信先好,樓市健康,一面倒睇好先驚

講得岩
講真 呢班淡係因為冇條件做好
日日望天災人禍

係同一個舞台我同你相同規則,唔諗點樣成為贏家,只希望改變規則遷就自己能力,心思擺落去一啲自己控制唔到嘅嘢,時間越耐發覺現實同想像越嚟越遠,人就只會越嚟越失望

有某班人響現行規則下贏唔到
就算到有朝一日規則改變,佢地咪又係贏唔到
同埋唔好忘記
規則從來都係由勝利者去定嘅
佢地響現行規則都贏唔到,點去改變個規則?
人口數據看按揭負擔
6-3-2017

不論是差餉物業估價署,抑或是物業代理編制的樓價指數,都再創新高。加上接連幾幅市區地皮由中資發展商投得,而且樓面地價均遠高於市場預期,樓市氣氛再次轉旺。問題是:在樓價已然高位運行多年,上車客年年埋怨樓價高企的情況下,本地購買力是否可再推高樓價?

政府統計處在2016年進行中期人口普查,早前剛公佈簡要結果。以下為與樓市有關的部份:

‧家庭住戶每月收入中位數為港幣25,000元,較十年前上升了45%。

‧有390萬人居於私人永久性房屋,居於公營租住房屋的有213萬人,而居於資助自置居所單位的則有116萬人。

‧在122萬個擁有自置居所的家庭住戶中,約三分之二沒有按揭供款或需要支付借貸還款。需要支付按揭供款或借貸還款的住戶(包括居於私樓及居屋人士)每月付款中位數為9,500元,而按揭供款及借貸還款與收入比率中位數為18%。

‧當中,居於自置私人永久性房屋的住戶每月付款的中位數及相對收入比率的中位數分別為10,500元及19%。

‧至於租住私人住宅單位的住戶,其月租中位數為10,000元,較十年前增加近一倍,而租金相對收入比率的中位數為31%,高於十年前的25%。

單純看自置居所按揭的數字,一般家庭的按揭負擔仍然處於健康狀態。與2011年數據比較,供斷自住物業按揭的家庭仍高達6成。雖然樓價升幅遠高於收入升幅,但香港住戶的每月供款佔收入比率其實有所下跌。以私樓住戶而言,2011年自置居所按揭供款的中位數為8,000元,佔收入比率中位數為20%,而2016年的比率為19%。

當然,自置居所按揭上「健康狀態」有很多原因,包括:財力不足的家庭未能上車,只好租樓,結果是租金佔收入比率遠較10年前為高。

其次,由於按揭指引收緊,新批按揭成數近年減少,按揭供款比率減少,某程度上是以多付首期(亦即買家減少現金儲備)為代價。

要留意的是,有關統計只反映住戶「自置居所」的供款支出。一個家庭如果有非自住的投資物業,有關按揭不會被統計。換言之,一個家庭就算持有3個投資物業,全部有按揭供款,也不會被計入「居所按揭支出」之中。當然,由於近年按揭指引收緊,有多個按揭物業,理論上供款佔月入比率也不會高於4成。

整體數據表示:租金支出高,一旦儲足首期,大批私樓租戶仍有充當誘因入市。而上一代大量已供斷的物業,亦有巨額套現潛力,成為新一代上車客的首期來源。單純問「本地購買力是否有能力再推高樓價」,簡單答案是「可以」。當然,上車客如果要動用上一代的儲蓄(物業加按套現所得)才可入市,便要考慮風險是否過度集中的問題。

原文刊於iMoney 2017年3月4日

返回目錄
查看更多

重點: 2011年自置居所按揭供款的中位數為8,000元,佔收入比率中位數為20%,而2016年的比率為19%。
人口數據看按揭負擔
6-3-2017

不論是差餉物業估價署,抑或是物業代理編制的樓價指數,都再創新高。加上接連幾幅市區地皮由中資發展商投得,而且樓面地價均遠高於市場預期,樓市氣氛再次轉旺。問題是:在樓價已然高位運行多年,上車客年年埋怨樓價高企的情況下,本地購買力是否可再推高樓價?

政府統計處在2016年進行中期人口普查,早前剛公佈簡要結果。以下為與樓市有關的部份:

‧家庭住戶每月收入中位數為港幣25,000元,較十年前上升了45%。

‧有390萬人居於私人永久性房屋,居於公營租住房屋的有213萬人,而居於資助自置居所單位的則有116萬人。

‧在122萬個擁有自置居所的家庭住戶中,約三分之二沒有按揭供款或需要支付借貸還款。需要支付按揭供款或借貸還款的住戶(包括居於私樓及居屋人士)每月付款中位數為9,500元,而按揭供款及借貸還款與收入比率中位數為18%。

‧當中,居於自置私人永久性房屋的住戶每月付款的中位數及相對收入比率的中位數分別為10,500元及19%。

‧至於租住私人住宅單位的住戶,其月租中位數為10,000元,較十年前增加近一倍,而租金相對收入比率的中位數為31%,高於十年前的25%。

單純看自置居所按揭的數字,一般家庭的按揭負擔仍然處於健康狀態。與2011年數據比較,供斷自住物業按揭的家庭仍高達6成。雖然樓價升幅遠高於收入升幅,但香港住戶的每月供款佔收入比率其實有所下跌。以私樓住戶而言,2011年自置居所按揭供款的中位數為8,000元,佔收入比率中位數為20%,而2016年的比率為19%。

當然,自置居所按揭上「健康狀態」有很多原因,包括:財力不足的家庭未能上車,只好租樓,結果是租金佔收入比率遠較10年前為高。

其次,由於按揭指引收緊,新批按揭成數近年減少,按揭供款比率減少,某程度上是以多付首期(亦即買家減少現金儲備)為代價。

要留意的是,有關統計只反映住戶「自置居所」的供款支出。一個家庭如果有非自住的投資物業,有關按揭不會被統計。換言之,一個家庭就算持有3個投資物業,全部有按揭供款,也不會被計入「居所按揭支出」之中。當然,由於近年按揭指引收緊,有多個按揭物業,理論上供款佔月入比率也不會高於4成。

整體數據表示:租金支出高,一旦儲足首期,大批私樓租戶仍有充當誘因入市。而上一代大量已供斷的物業,亦有巨額套現潛力,成為新一代上車客的首期來源。單純問「本地購買力是否有能力再推高樓價」,簡單答案是「可以」。當然,上車客如果要動用上一代的儲蓄(物業加按套現所得)才可入市,便要考慮風險是否過度集中的問題。

返回目錄
查看更多

重點: 2011年自置居所按揭供款的中位數為8,000元,佔收入比率中位數為20%,而2016年的比率為19%。

即係買得起樓果班人真係供得起
仲要供得好輕鬆

淡淡繼續大叫供樓就係樓奴啦
香港不嬲都係間諜之都,啲人好似發現新大陸咁
Sony 55X7000D 邊度仲有coupon 送
人口數據看按揭負擔
6-3-2017

返回目錄
查看更多

仲要供得好輕鬆

cap 2.15
租金冇cap

等睇淡淡話P 加息加到10
其實成交果日,個過程大約係點?律師同我約略解釋過,收樓前我就要去驗樓,一切正常就通知律師樓ok,咁佢地就會代表我去賣方律師到俾錢,賣方確認收到錢就會俾鎖匙我代表律師。

咁成交果日有冇話幾點要上律師樓?成個過程我係要係律師樓到等?
人口數據看按揭負擔
6-3-2017

返回目錄
查看更多

仲要供得好輕鬆

cap 2.15
租金冇cap

等睇淡淡話P 加息加到10

其實有冇試過加P?

而家人工真係高呀
o.t. :V巴 你係唔係量少?
我地做大判 30D/20 通常6XX/m3

45/20D加冰,中港唔貴啦,我舊公司都係大判雖然自己做,做政府嘢自己落標嘅

要加冰咁差唔多啦
其實鐵價石屎都唔係話升得誇
但人工真係加

機電佬表示人工升幅近年真係好L誇張
價又好 又唔憂做可以簡野做
揾工人真係頭都大9埋

連我個裝修師傅都話而家難揾人做野
佢話好多以前做開裝修O既都直接去做地盤算
開工又足, 又準時收工, 下午4點裝修仲做緊野果陣地盤已經放緊break 訓緊晏覺

家下做裝修 建造業 好過做白領

講真如果學歷唔話,除左唔撈地盤裝修呢啲之外,都好難養家,啲uncle以前買工廈嘅錢,都係佢做裝修賺返黎 而且幾有投資眼光

揸中港貨櫃車好揾嘅,正職一份仲有下欄,不過啲友有錢身痕包二奶、爛賭使晒咁解,十年前度深圳魚X村差唔多全部car佬

而家人工真係高呀
o.t. :V巴 你係唔係量少?
我地做大判 30D/20 通常6XX/m3

45/20D加冰,中港唔貴啦,我舊公司都係大判雖然自己做,做政府嘢自己落標嘅

要加冰咁差唔多啦
但人工真係加

揾工人真係頭都大9埋

開工又足, 又準時收工, 下午4點裝修仲做緊野果陣地盤已經放緊break 訓緊晏覺

講真如果學歷唔話,除左唔撈地盤裝修呢啲之外,都好難養家,啲uncle以前買工廈嘅錢,都係佢做裝修賺返黎 而且幾有投資眼光

揸中港貨櫃車好揾嘅,正職一份仲有下欄,不過啲友有錢身痕包二奶、爛賭使晒咁解,十年前度深圳魚X村差唔多全部car佬

現在好似無咁好搵,識人轉咗去渣九巴

要加冰咁差唔多啦
但人工真係加

揾工人真係頭都大9埋

要加冰咁差唔多啦
但人工真係加

揾工人真係頭都大9埋

現在好似無咁好搵,識人轉咗去渣九巴

依家可能係差咗
湯文狗叫人自住就買樓
湯文狗叫人自住就買樓

仆街,我儲緊錢買多個單位架
湯文狗叫人自住就買樓

我仲未買到
呢到有冇巴打做地盤做到買樓
湯文狗叫人自住就買樓

15%
其實成交果日,個過程大約係點?律師同我約略解釋過,收樓前我就要去驗樓,一切正常就通知律師樓ok,咁佢地就會代表我去賣方律師到俾錢,賣方確認收到錢就會俾鎖匙我代表律師。

咁成交果日有冇話幾點要上律師樓?成個過程我係要係律師樓到等?
湯文狗叫人自住就買樓

誰人未買樓便懸掛在木頭
湯文狗叫人自住就買樓

誰人未買樓便懸掛在木頭

至高的價盡見於政府的手
湯文狗叫人自住就買樓

誰人未買樓便懸掛在木頭

至高的價盡見於政府的手

價向上流反映錢沒保留
湯文狗叫人自住就買樓

誰人未買樓便懸掛在木頭

至高的價盡見於政府的手

價向上流反映錢沒保留

持續不止升勢到萬世不休
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞