[毒撚出城]長野新潟瘋狂睇櫻花坐火車乜鳩都影5日旅程

469 回覆
42 Like 3 Dislike

都唔洗半個鐘車程就去到大宮站

係大宮站我有大約20分鐘時間可以睇車
首先見到有架E3系,後面係連結左E5系

之後就係月台盡頭影下對面方向既E5系

臨上車前我要影埋呢架E6系
咁多新幹線車其實我最鍾意E6系

同E6系連結既E5系

為左影架E6系,我跑返去原本月台先剛剛好上到車
今次又係搭W7系,認住呢個編組W726-409,我回程又搭中佢

W7系車廂內,同E7系一模一樣既

第8卡18E,我11個鐘頭後會坐返呢個位

係車上淨係叉電都冇影相,20分鐘左右就去到高崎站

群馬縣既吉祥物群馬仔,重有高崎達摩
(講起吉祥物又諗起我最愛既熊本熊部長 )

影完吉祥物就係新幹線轉去在來線

未落到月台已經感受到果個蒸汽火車既氣氛

高崎站在來線站牌
lm
E5
Hayabusa個logo都好型

btw E6好似真係舒服d

早一個月mark呀
你要先上eki-net登記,登記時要填埋信用卡資料
到時你拎埋個pass去綠色窗口出飛就得,唔會扣你錢
除非你cancel/冇拎飛/唔係用pass佢先會扣你錢

ekinet一定要去JR東日本或者北海道,又或者北陸新幹線既站既綠色窗口先拎到飛

西日本係咪都可以?

除左北陸新幹線個幾個站之外,其他唔得

我都唔記得補充呢樣野
btw 我有朋友去九州以為網上mark位係可行,最後俾JR九州收左佢幾千yen

提提大家經網上mark指定席再用pass出票暫時只有JR東日本eki-net係免費

真係要提提大家
一般香港遊客都可能以為JR只有一間,以為全國都可以咁做

不過呢個設計真係超正,如果JR西日本同九州都用到就好

唔好。JR九州有一定會比香港人同台灣人搞鍋哂

早一個月mark呀
你要先上eki-net登記,登記時要填埋信用卡資料
到時你拎埋個pass去綠色窗口出飛就得,唔會扣你錢
除非你cancel/冇拎飛/唔係用pass佢先會扣你錢

ekinet一定要去JR東日本或者北海道,又或者北陸新幹線既站既綠色窗口先拎到飛

西日本係咪都可以?

我都唔記得補充呢樣野
btw 我有朋友去九州以為網上mark位係可行,最後俾JR九州收左佢幾千yen

提提大家經網上mark指定席再用pass出票暫時只有JR東日本eki-net係免費

真係要提提大家

之前JR九州試過可以網上劃左再cancel,然後再用pass劃返位而唔收錢,而家唔得了

西日本係咪都可以?

我都唔記得補充呢樣野

真係要提提大家

之前JR九州試過可以網上劃左再cancel,然後再用pass劃返位而唔收錢,而家唔得了

呢招一早要ban
今日出左成日街,同人交收d手信,而家再update多d,聽日先覆大家既留言

係月台就見到有架12型客車泊左係度,等緊架蒸汽火車

隔左一陣架蒸汽火車都到站啦,同架12型客車連結後大家就開始影相

今日呢班SL水上係由D51 498擔當
(有時會係C61 20)

D51 498,鷹取工場制造,高崎運轉區

頭先果個運轉士咁嘆咁坐係度,另一個就忙住加煤

快速SL水上

12型客車

入去到車廂內部就係咁

因為經eki-net mark SL水上只可以揀窗定係走廊,最後佢係俾左A座席我,而A座席係下行方向係倒頭位
幸好架車唔滿,開車後我問車掌,佢叫我坐去19D

第1卡19D係乘務員成列車既車尾,所以我一開車就第一個買到記念品
不過好奇怪地SL水上竟然係賣北斗星既野多
最後我買左個D51 498既模型就算數

開車後都係睇下風景,不過今日天氣睇黎唔係咁好

架車去到涉川站會停30分鐘,於是乘務員就會拎埋個牌同車掌帽同大家影相
我因為坐得最近佢地工作既區域,所以我一開始就跟住佢地行,順利地排第一影到
影完就影下架D51 498

重有影埋隔離月台既651系電車

離開涉川站後,乘務員就會派發刮刮咭
如果刮中係SL圖案就有獎品架啦,不過刮中文字就冇

唔中獎之後都係唯有睇下風景

沿途都超多人影呢架SL,不論係田園間定係車站,個個都舉起電話相機

睇過某朋友影火車轉彎覺得好靚,於是又學佢咁影
不過上越線冇咩靚既彎位可以影到整列火車又冇阻擋
651好鬼靚

連埋待避既30分鐘,坐左2個鐘頭車程終於去到水上站啦

係水上站有好多職員係度歡迎乘客

除左職員之後重有個吉祥物
不過可惜我今日係車駁車,十分鐘後我又坐另一架車走人啦
有SL搭 正
SL
希望下次獨遊可以體驗到

隻群馬仔個樣呆呆地,好鬼得意

係水上站hea左陣就繼續搭車,呢架係臨時列車,JR東日本特登set到駁住SL水上

485系電車
呢架車係2011年改造成為觀光列車,專行駛於群馬縣

觀光列車設備介紹

我mark位前特登check左第6卡係車頭,於是就mark左第6卡

不過最頭果兩行都俾人揀左,我淨係揀到第3行

放低d野後就周圍參觀下,呢個係第6卡(即係車頭)既公共空間,長期被人霸住

第4卡既兒童專用公共空間

第2卡既和式公共空間

架車開左一陣就去到一個好特別既站,呢個站叫湯檜曽站,上行方向個站係露天既

而呢個就係下行方向既月台,就係隧道入邊
不過架車係度停1分鐘就開,所以我冇得落車行下

再坐多一陣就去到另一個係隧道既站

今次呢個就係大名鼎鼎既土合站
架車會係度停留20分鐘,於是大半車人都會落車影相

土合站最出名既長樓梯,原來係一條又長又直既樓梯,可以由最底望到最頂

雖然架車停20分鐘,但係條樓梯總共有46x級,所以影相既人多行既人少
我用左5分鐘衝左上頂

上到頂就影返落去,大家可以數下有幾多人行

因為時間太趕,加上衝到上頂個人有d腳軟,我淨係係條橋度影左出面風景就返落去

返到落去月台,我一上車就拎濕紙巾抹汗
跟住重攤左係個位度訓著左,一起身已經出左隧道見到冰天雪地

係雪呀,我又一次見到雪啦

1個半鐘車程左右就去到越後湯澤站啦
臨落車前我先發現第2卡有觀光列車既印可以吸,即時吸返落張指定席券度
今次真係打到呢度先,聽日先繼續
E5
Hayabusa個logo都好型

btw E6好似真係舒服d

我未坐過E6,但我覺得佢紅色加埋個外型好正
同埋佢的的骰骰咁,唔似E5咁大部
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞