[毒撚出城]長野新潟瘋狂睇櫻花坐火車乜鳩都影5日旅程

469 回覆
42 Like 3 Dislike
一落機就急步行
第一個去到排隊過關,前面已經有好多人排緊
不過更恐怖係之後再湧多一批人,之後既同機乘客已經隔左幾行
最後排左差不多半個鐘,8點先入境
不過過關唔係最煩,之後過海關就真正奶野
個關員又開gip又問都算,佢直頭要我坐低除鞋俾佢拎上手秤下
搞到後面d人望實我幾咁尷尬

毒撚一個去兩次東京,兩次都開我喼

我去米子同名古屋都有開喼同除鞋,但佢都係叫我行埋一邊先除

一條友去就會check得好嚴
歧視毒撚

試過同佢講去聖地巡禮
即刻放行

第三日一起身就睇到日出

跟住就冒住兩度既低溫出街啦
出發前我同左一個朋友話會去善光寺,佢聽到後叫我一定要坐巴士去,想行要等回程先行,於是我就係度等車

好在係平日,佢最早班車6點20分就開
如果係假日頭班車要7點10分

搭左幾分鐘車就去到善光寺大門
不過長野巴士原來用唔到suica,搞到我好趕咁係褲袋搵散紙

雖然係搭巴士,但落車後都要行一段路先去到善光寺

就係沿住善光寺參道行啦,咁呢一段路都多野睇同行得幾舒服既

第一個經過既係善光寺大本願
我一去到就見到一班人排排企係右手邊,一開始我冇理佢地就周圍睇下野
之後我見佢地跪低,咁我就即刻行返過去一齊跪
隔左一陣就有幾個僧侶行出黎,每經過一個人就會摸一摸佢地個頭
之後d人就會起返身跟住僧侶繼續行

雖然我都有被佢摸,但我完全唔知發生咩事
有冇知道既人可以解釋下

幾個僧侶就係呢度行出黎,最後會行左去另一個寺

經過左善光寺大本願就去到仁王門

仁王門隔離又見到櫻花

過左仁王門就係善光寺仲見世通
不過時間真係太早,我由去程到行完善光寺回程都冇1/3鋪頭開門

再繼續行就見到六地藏

之後就係山門

終於到達善光寺本堂啦
好在我早到,如果唔係條路係多人情況下一定有排行先行到
善光寺本堂都係國寶之一,可以行入去參觀既
不過入面就不准拍照

參觀完本堂就行去隔離睇埋鐘樓

不過我行過黎原意唔係想睇鐘樓,我係俾呢d櫻花吸引住

又繼續拎住iphone扮大師

呢個小小既花園種左好多唔同品種既櫻花,如果全部滿開一定好靚
可惜而家只係部分開左

回程既時候再參觀埋大勧進護摩堂
頭先幾個僧侶最後就係入左呢度

隔離重有個水子觀音
係呢個位剛剛好遇到一個導賞同兩個外國遊客,我就好順便咁聽埋佢講解
不過聽完之後佢地就行左另一個方向走人
而我都沿頭先條路行返酒店啦

善光寺郵便局,成個外形設計都好靚

回程時有時間淨所以就沿住參道慢慢行返出去

行大約10分鐘就去到北野文藝座

呢個時候我就睇下google map重有幾耐返到長野站
發覺可以經権堂町行去長電権堂站,而且中間重可能搵到野食

點知我一直行行到盡頭既秋葉神社都搵唔到鋪頭開門

唯有去參觀下神社再搭車返酒店

長野電鐵権堂站

一入站就睇下時刻表,見到幾分鐘後有車就立即買車飛再狗衝去月台

長野電鐵権堂站,係度要搭兩個站先返到長野站

事前冇揀過搭咩車,估唔到一搭就搭到長野電鐵2100系電車
即係前JR東日本既E253系NEX專用列車

長野電鐵將2100系電車命名為特急雪猴

2100系有兩卡係最原始既0番台內裝
真係好原汁原味,包括對向設計既座位

最後一卡就係比較新既200番台內裝
呢卡就同現時E259系內裝比較相似

btw 原來一直都叫錯左,JR東日本253系電車係冇E字係前面既

返到長電長野站我影完個站牌就返上酒店

見未夠鐘就係酒店hea多陣同埋幫部電話差電
直到差不多夠鐘搭車先check out
想問下指定席果到係早一個月mark?

之後先再俾信用卡?pass唔係包埋嫁咩?

早一個月mark呀
你要先上eki-net登記,登記時要填埋信用卡資料
到時你拎埋個pass去綠色窗口出飛就得,唔會扣你錢
除非你cancel/冇拎飛/唔係用pass佢先會扣你錢

ekinet一定要去JR東日本或者北海道,又或者北陸新幹線既站既綠色窗口先拎到飛

西日本係咪都可以?

除左北陸新幹線個幾個站之外,其他唔得

我都唔記得補充呢樣野
btw 我有朋友去九州以為網上mark位係可行,最後俾JR九州收左佢幾千yen

提提大家經網上mark指定席再用pass出票暫時只有JR東日本eki-net係免費
一落機就急步行
第一個去到排隊過關,前面已經有好多人排緊
不過更恐怖係之後再湧多一批人,之後既同機乘客已經隔左幾行
最後排左差不多半個鐘,8點先入境
不過過關唔係最煩,之後過海關就真正奶野
個關員又開gip又問都算,佢直頭要我坐低除鞋俾佢拎上手秤下
搞到後面d人望實我幾咁尷尬

毒撚一個去兩次東京,兩次都開我喼

我去米子同名古屋都有開喼同除鞋,但佢都係叫我行埋一邊先除

一條友去就會check得好嚴
歧視毒撚

試過同佢講去聖地巡禮
即刻放行

佢一開始問我已經將準備晒既行程表/JR pass兌換券俾晒佢睇

早一個月mark呀

ekinet一定要去JR東日本或者北海道,又或者北陸新幹線既站既綠色窗口先拎到飛

西日本係咪都可以?

我都唔記得補充呢樣野
btw 我有朋友去九州以為網上mark位係可行,最後俾JR九州收左佢幾千yen

提提大家經網上mark指定席再用pass出票暫時只有JR東日本eki-net係免費

真係要提提大家
一般香港遊客都可能以為JR只有一間,以為全國都可以咁做

早一個月mark呀

西日本係咪都可以?

我都唔記得補充呢樣野

真係要提提大家
一般香港遊客都可能以為JR只有一間,以為全國都可以咁做

不過呢個設計真係超正,如果JR西日本同九州都用到就好
揮手

遲樓主2日坐ET去東京, 再遲多2日去長野縣

去到松本係正好滿開

check out後有一個重要任務,就係要準備個早餐一陣上車食
我首選係車站超級市場,不過佢10點先開門
最後又係揀左明治亭

今次係搭新幹線啦

上到月台影下個站牌先

今次旅程有樣野唔係好開心,就係我去到第三日係長野站月台先搵到第一罐粟米湯
明明天氣咁凍,朝早係長野得5度咋

月台左右兩邊分別有架新幹線列車泊係度,首先係左邊(金澤方向)果架

跟住係右邊果架
大家留唔留意到有咩分別

呢架係右邊果架車頭,雖然我唔係坐呢一班
因為呢一班係光輝號直達富山同金澤
但我坐果一班同呢一架都係同一系列

我就係坐中W7系啦!成日E7 E7,但其實北陸新幹線重有JR西日本既W7系都係一模一樣架
你個程253系唔駛補錢?
唔係特急黎架?

btw W7正d,北陸ロマン
[img]https://na.cx/i/1m7e6nn.jpg[ /img]
係本丸睇櫻花睇到夠就返出去松本城公園行下
係呢度當然要瘋狂影松本城天守加埋內堀既相
我沿住個外圍差不多每幾步就影一影,不過相太多揀左兩張就算

另一張就係松本城經典角度,埋橋加松本城天守

[img]https://na.cx/i/6x3W1an.jpg[ /img]
最後係松本城公園睇緊櫻花時,見到一大班人圍住個草地就行埋去睇下
一開始以為係狗仔有咩咁特別,望清楚先發現係兔仔
究竟咩人會養兔仔養到好似狗咁帶出街散步,重要唔係一隻係一群

之前係富山見過人拖隻貓出街

我果班到站後我冇影佢車頭相就直接上車

今次坐第8卡18E

由長野站開車去到糸魚川站一段都可以睇到接連既山峰
當中包括北阿爾卑斯山脈、北信五岳等等

20分鐘車程就去到上越妙高站啦,呢度係JR東西日本係北陸新幹線既分界
而JR東日本既pass最盡亦只可以坐到呢度

跟住就出閘去隔離轉在來線既越後心跳鐵道,JR東日本pass係包埋既

越後心跳鐵道,呢個第三部門鐵道係北陸新幹線通車時成立既
目的係接收新幹線開通後同JR集團分離既在來線

上越妙高站在來線站牌
真係好多相
揮手

遲樓主2日坐ET去東京, 再遲多2日去長野縣

去到松本係正好滿開

不過我係遲兩日去我就睇唔到新潟滿開
你個程253系唔駛補錢?
唔係特急黎架?

btw W7正d,北陸ロマン

其實要,我偷左雞冇人check

btw 我搭左幾次都係W7
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞