[毒撚出城]長野新潟瘋狂睇櫻花坐火車乜鳩都影5日旅程

469 回覆
42 Like 3 Dislike
去得土合真係點都要行下嗰4百幾級樓梯 (雖然何文田勁啲)
同埋夜晚影個站有另一個風味, 不過夜晚既土合其實都有啲恐怖

完全兩回事,何文田話就話行得多d,但佢中間隔左大堂/其他層數,感覺係冇土合站咁辛苦
同埋土合站d車真係好難夾,留太耐又冇野做,太短又行唔晒

我上次係上埋去谷川岳山頂
仲可以睇埋紅葉
所以先會體驗到夜晚得自己一個人既秘境車站係點

睇過 "前進吧!登山少女" 有集講上谷川岳,都係搭上越線喺土合站落車行上去搭吊車
山上面個景大概有印象

我都係睇完先會想去爬
然後發現唔帶齊裝備係幾危險
不過登到頂係會有成功感

完全兩回事,何文田話就話行得多d,但佢中間隔左大堂/其他層數,感覺係冇土合站咁辛苦

仲可以睇埋紅葉

睇過 "前進吧!登山少女" 有集講上谷川岳,都係搭上越線喺土合站落車行上去搭吊車
山上面個景大概有印象

我都係睇完先會想去爬
不過登到頂係會有成功感

要帶裝備......
我重以為係行上去就得
原來有遊記, 支持下
上個月我都特登去左影SL

雪糕巴會唔會出遊記/相

唔知有咩好寫, 可能儲埋N個日本短TRIP炒埋一碟寫一個掛
我月頭去既, 本來打算影櫻花+SL, 但去3日都落雨
本來想放棄, 但最後都特登搭車去影左張囉, 真係得來不易呀
早個半鐘去到已經超多阿叔係到霸位, 最靚個D位已經無晒, 搵個位都難
你要搵D櫻花樹遮住自己先得, 行出少少已經俾後面班阿叔屌老母, 咁辛苦應該無下次

張相好靚
不過日本啲鐵膠影車真係好瘋狂,我果日坐SL都見唔少

理想係咁

一來霸唔到個轉彎位, 二來其實落緊毛毛雨, 影到呢張盡左力
但真心覺得好辛苦, 下次未必再追啦

呢d完全係poster級數

再次係朋友介紹先知道越後湯澤車站入邊都咁多野行同睇

一開始先係車站範圍兜一個圈,睇下有咩食,因為我由朝早食完築地到而家都未有野落肚

行到去最盡頭見到有間cafe同埋有個天然溫泉
好想去浸,不過我時間有限所以放棄左

係其中一個角落有個醉酒佬場景

咁啱有幾個台灣遊客係度扮佢地,於是我又影埋一份
睇佢地係度影d鳩相都睇左5分鐘

仲可以睇埋紅葉

山上面個景大概有印象

我都係睇完先會想去爬
不過登到頂係會有成功感

要帶裝備......
我重以為係行上去就得

嗰集有講嗰度之前出過唔少意外
四個女仔出咗車站先去拜慰靈碑,然後寫簿登記先上山

仲可以睇埋紅葉

山上面個景大概有印象

我都係睇完先會想去爬
不過登到頂係會有成功感

有冇住山上小屋?

行左一個圈最後都係行返去最出既維新食沾麵

先係門口買飛,入到去再講要凍定熱既麵(好似係)

咁大個仔第一次食沾麵,又比想像中好食喎
最後飲埋d湯,一滴都唔浪費

我原本計畫係2點幾就會搭車去下一個目的地,不過食野加上係越後湯澤車站行耐左,於是就要搭遲1個鐘既車
不過因為比預定多左1個鐘係越後湯澤,我決定用pass入閘去睇火車

係大堂已經見到現美新幹線既紙牌

上到去都唔係即刻有車,都等左一陣架車先到
現美新幹線係由E3系改裝而成,係號稱全球最快既藝術鑑賞

係月台企左一陣等架車做完清潔就可以上車參觀啦
我由第11卡開始睇起(E3系同E6系因為要連結E2系或E5系,所以由11開始)
不過藝術既野我真係識條鐵,所以我唔會做介紹,只會寫下自己既感想
呢卡係全指定席,亦都係唯一一卡冇拆晒d櫈既

第12卡就係坐係度睇d鏡,展品就係d鏡反射既景色
呢個展品我俾5粒膠

第13卡有兩個部分,分別係前半部既遊樂場同後半部既cafe
我最鍾意就係呢一卡

第14卡有d畫作,都係正正常常既一卡

都係第14卡,不過由另一個方向影返轉頭

第15卡,係好似一d燈籠(當然唔係真係燈籠啦)咁放係個玻璃櫃入邊

咁樣睇會睇得清楚d,不過我都係唔太識得欣賞

第16卡就係好多電視,因為呢卡係播影視作品既

不過未開車就唔會播住,所以望落就好似好無聊咁睇白色畫面

總括黎講除左第12卡唔知做乜鳩之外,其他車卡就算你唔識藝術都值得睇下既

現美新幹線另一邊車頭

影埋現美新幹線個標誌先

其實現美新幹線唔止車內有藝術品,佢連車既外面都係藝術品
不過架車泊係度其實唔會影得清楚,我揀兩張post出黎交差算數

影完車就去上越線同埋北越急行北北線既月台啦

高田城百萬人觀櫻會,日本三大夜櫻
我一陣就係去呢度啦

0號月台就係我準備坐既北越急行北北線

越後湯澤站,呢個站既0號月台就係我玩電車go第一次認識
北越急行北北線都係,而且我覺得北北線係一條好特別既路線,所以以下既十幾張圖片將會充滿大量文字解說

北越急行專有既HK100系電車
呢架車加減速性能極高,全因為北陸新車線未通車前,來往新潟/北陸/關西十分倚賴北越急行北北線
北北線本身係一條國鐵爛尾路線,但係地方政府支持下成立左第三部門鐵道去繼續興建,而且呢條路線既興建難度一d都唔低
其中鍋立山隧道更加係起左22年先完成,係世界上其中一興建最困難既隧道
但成功克服左呢個困難後,就憑住北北線既走線/路線設計令到JR東西日本都要同北越急行合作開辦特急白鷹
特急白鷹令到北越急行成為最賺錢既第三部門鐵道外,重因為時速160公里既速度而開發左呢架HK100系,就係為左避免普通車影響特急車

HK100系最普通列車既內部

呢架就特別d,係觀光列車夢天空II號

不過佢既投影設備係行駛普通班次時係唔會使用

一開始會先沿上越線行駛直到六日町站
係呢段路我望出去見到個天色咁差重好擔心高田果邊會唔會都係咁

過左六日町站就正式轉入北北線

進入北北線第一條隧道就好快去到美佐島站

美佐島站係一個位於隧道內既站,我好想落車參觀下但可惜行程唔容許
同埋美佐島因為位於隧道內,係列車未停站時係唔準進入月台範圍以免影響運作
北北線
係youtube見過有人係美佐島站影特急Hakutaka通過,d煙同聲嚇死人
北北線
係youtube見過有人係美佐島站影特急Hakutaka通過,d煙同聲嚇死人

睇過有鐵敗放部cam係出面果段
真係人都吹散
北北線

睇過有鐵敗放部cam係出面果段
真係人都吹散

我都有睇過
痴線唔怕整爛部機

北北線有大部分路段都係隧道內,所以一離開隧道都會忍唔住影相
不過相片太多就唔逐張逐張post

北北線另一個特別既站就係北北大島站
北北大島站位於兩條隧道中間,呢度剛出隧道就埋站,轉個頭出站就入隧道

呢個就係北面既隧道入口
而南面隧道就係頭先提及過既鍋立山隧道

係度又長氣d講下點解成日提起鍋立山隧道
鍋立山隧道全長大約9000米,當中因為地壓、土壤與及含有化石燃料等因素導致施工時多次發生意外,亦為左呢條隧道引入過不少既鑽掘技術,最終用左足足22年先完成工程

由越後湯澤站開始,我只係坐左1個鐘頭左右就去到直江津站
更加重要係我只係坐普通車站站停都只係用左呢個時間完成
如果係坐時速160公里既特急白鷹會唔會半個鐘多d就........
北北線

https://www.youtube.com/watch?v=V4kVCc2yVlk
NEX搭Green真係唔同feel
好~~~~~~舒服
睇返以前d時刻表,特急Hakutaka由越後湯澤到直江津要九個鐘多少少
表定速度過100km/h,好似曾經係表定速度最快既特急
而家得返thunderbird係過100km/h

不過係呢班北越急行係直江津站同越後心跳鐵道既接駁就差d
我要係度等半個鐘先有下一班車,唯有就係睇下火車
呢架係ET122系柴油車

hea多陣就見到ET127系電車,呢架車由JR東日本渡讓既

等左半個鐘,坐左10分鐘就去到高田站

一出閘就見到高田城百萬人觀櫻會同日本三文夜櫻既banner
除此之外就係好多人、好好好多人同埋好好好好好好好多人
NEX搭Green真係唔同feel
好~~~~~~舒服

未坐過.......green car
睇返以前d時刻表,特急Hakutaka由越後湯澤到直江津要九個鐘多少少
表定速度過100km/h,好似曾經係表定速度最快既特急
而家得返thunderbird係過100km/h

唔係好似,直頭係最快
日本窄軌記錄保持者就係特急白鷹既160km/h
第二好似係特急白鳥/超級白鳥既140km/h
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞