[毒撚出城]長野新潟瘋狂睇櫻花坐火車乜鳩都影5日旅程

469 回覆
42 Like 3 Dislike

行完繩手通就去行高砂通

高砂通睇落係好普通既街道

正一佐真稻荷神社,又撞到有人結婚

沿住高砂通差不多去到盡頭就見到好靚既流水

去到盡頭就見到源智之井戶,頭先既水就係由呢度湧出黎

關於呢個井戶既歷史大家可以睇下張介紹

行完高砂通就行埋中町

中町有好多灰灰白白既建築物,個感覺有d似返左倉敷
不過當然倉敷靚好多同埋熱鬧好多啦
(講下講下又想去多次倉敷)

行完中町就返去松本站,行行下見到同心小路咁特別既名

於是就行下呢條小路有幾同心

係松本市內我周圍行下hea下咁慢慢返去松本站
去到松本站前既公園通先醒起我未食晏喎!於是就係度睇下布咩好食
最後發現呢條街d鋪頭都係開夜晚既

返到松本站就睇下有咩野食,係揀到冇野好揀下揀左呢間杵屋
如果大家有留意我上一個四國遊記,就會發現呢間鋪同我係高松站食果間係同一間

而我今次食既set同上次都係一模一樣
不過上次個蕎麥麵就好食d,今次呢個一餅野咁夾都夾唔開

雖然我已經係松本慢慢hea (比起平時趕行程),但係食埋野都重有兩個鐘頭淨
兩個鐘頭有d雞助,遠又去唔到近又去過晒,於是就決定提早搭去長野

一去到月台就見到E353系電車
不過影佢時有d驚嚇,因為想去影佢時前面剛剛好有一列E351系電車經過
E351系本身都12卡,佢重要係慢慢咁行
我搭3點04分班車,但3點01分先影到呢張相

一影完E353系就即時跑返去另一個月台等車
提早去長野重有另一個目的就係搭JR東海既383系電車

383系既車廂內

頭先即刻mark既指定席

搭特急唔洗1個鐘就去到長野站

一出閘就轉向善光寺口

去到長野第一時間係check in放低d衫褲先
我今次揀左長野大都會酒店就係長野站隔離,地理位置一流
而且重有室內通道由長野站直達酒店,只係我要影相先行室外

入到去個大堂超大
check in時個職員問我加唔加1500yen咁間房就由18sqm upgrade到30sqm
不過我話一個人唔洗住咁大間就拒絕左啦

check in後就上房啦,間房好大好靚,而且張床重好舒服
真係想像唔到之後兩晚返到去東京hostel會點

最正既係我間房一望出去

check in完就周圍行下,係長野站又見到扭蛋

今次終於冇中伏,抽中左國鐵185系電車
不過呢隻蛋係我返到屋企後發現唔見左

長野係1998年舉行過冬季奧運會
原本長野新幹線係打算以迷你新幹線規格完成,就係因為奧運先決定用標準規格
lm

係長野站hea完就準備入閘搭車

影多次長野站站牌
長野站以北既信越本線因為北陸新幹線開通所以交由信濃鐵道營運,所以站牌會係一個方向係JR站而另一個方向就係第三部門鐵道站

國鐵211系電車

唔知係咪放工放學時間關係 (呢班係5點11分既車),成架車企滿一半
於是我就決定企係車頭睇下風景

好快架車就去到第一個折返式交匯處,桑之原訊號場
我地架車會係度待避對面既特急列車

過左訊號場去到第二個折返式交匯處我就落車啦
再影多次國鐵211系電車

我終於到達日本三大車窗之一既姨捨站
另外兩個分別係九州肥薩線矢岳我已經去過,重有北海道根室本線新內已經一早廢左線,所以我都算係完成日本三大車窗掛

JR東日本都幾用心去宣傳姨捨站,當中有介紹眼前景色既案內圖

即刻跟住佢個介紹影返張全景相

係月台上重有投句箱

有個平假名站牌,我嘗試去翻譯就係「輕鬆」咁解
有冇高手可以解釋下

寫得好靚既姨捨駅

姨捨站站房,呢度有得賣記念入場券
不過營業時間係朝9晚3

冇得賣都可以自己去隔離部機撳返張既

乘車駅証明書,有晒時間日期

係站既另一個角落有關於姨捨既語音介紹
不過唔識日文加上唔想嘈住其他人就冇撳到

影完內部就行埋出去影外觀
想問下指定席果到係早一個月mark?

之後先再俾信用卡?pass唔係包埋嫁咩?
留名先

影完整個姨捨站就返過對面月台吹風

一個好熟悉日本既朋友強烈推薦我留到入黑,因為佢話剛入黑又未黑得晒係最靚
於是我就係度留左大約1個半鐘頭,我每隔幾分鐘就影一影相
係咁多圖入面揀左幾張出黎反映唔同時間既景色
不過我用iphone影所以絕對係親眼睇會好過睇相

留到7點左右就搭返車返去長野啦,再次係國鐵211系電車

半個鐘頭後又返到長野站

返到長野我第一時間係去車站間超級市場買壽司刺身
因為我出發前經過見到呢度收8點,咁佢收工前一定會有特價既

買完3盒野當然唔會夠食啦,於是就係長野站商場睇下有咩食
最後揀左明治亭

因為我見佢個信州牛舌定食好吸引

食飽就返酒店,夜媽媽咁凍就經車站通道直入酒店
點知8點幾d鋪頭已經收晒,成條路變到好恐怕

係酒店寫完postcard又沖完涼就食埋個宵夜
食飽後都未夠11點就訓左覺,因為第三日我重要一早5點幾起身

早一個月mark呀
你要先上eki-net登記,登記時要填埋信用卡資料
到時你拎埋個pass去綠色窗口出飛就得,唔會扣你錢
除非你cancel/冇拎飛/唔係用pass佢先會扣你錢

早一個月mark呀

ekinet一定要去JR東日本或者北海道,又或者北陸新幹線既站既綠色窗口先拎到飛

早一個月mark呀

ekinet一定要去JR東日本或者北海道,又或者北陸新幹線既站既綠色窗口先拎到飛

西日本係咪都可以?

早一個月mark呀

西日本係咪都可以?

除左北陸新幹線個幾個站之外,其他唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞