[毒撚出城]長野新潟瘋狂睇櫻花坐火車乜鳩都影5日旅程

469 回覆
42 Like 3 Dislike
想問下指定席果到係早一個月mark?

之後先再俾信用卡?pass唔係包埋嫁咩?

早一個月mark呀
你要先上eki-net登記,登記時要填埋信用卡資料
到時你拎埋個pass去綠色窗口出飛就得,唔會扣你錢
除非你cancel/冇拎飛/唔係用pass佢先會扣你錢

ekinet一定要去JR東日本或者北海道,又或者北陸新幹線既站既綠色窗口先拎到飛

西日本係咪都可以?

除左北陸新幹線個幾個站之外,其他唔得

我都唔記得補充呢樣野
btw 我有朋友去九州以為網上mark位係可行,最後俾JR九州收左佢幾千yen

提提大家經網上mark指定席再用pass出票暫時只有JR東日本eki-net係免費

北海道都得

北海道都係最近先開放

我用eki-net book西日本啲特急(濱風,城崎同埋雷鳥)

早一個月mark呀

ekinet一定要去JR東日本或者北海道,又或者北陸新幹線既站既綠色窗口先拎到飛

西日本係咪都可以?

我都唔記得補充呢樣野
btw 我有朋友去九州以為網上mark位係可行,最後俾JR九州收左佢幾千yen

提提大家經網上mark指定席再用pass出票暫時只有JR東日本eki-net係免費

北海道都得

北海道都係最近先開放

我用eki-net book西日本啲特急(濱風,城崎同埋雷鳥)

全國都訂到,只係去返相應範圍拎飛就得
你個程253系唔駛補錢?
唔係特急黎架?

btw W7正d,北陸ロマン

其實要,我偷左雞冇人check

btw 我搭左幾次都係W7

E7/W7都坐過,雖然真係無分別

睇樓主影果兩張
W7係加張貼紙貼落E7度

早一個月mark呀

西日本係咪都可以?

我都唔記得補充呢樣野

北海道都得

北海道都係最近先開放

同埋JR北海道其實都係用eki-net book

早一個月mark呀

西日本係咪都可以?

我都唔記得補充呢樣野

北海道都得

北海道都係最近先開放

全國都訂到,只係去返相應範圍拎飛就得

又唔係,我試過想訂瀨戶內marine seaview訂唔到
我下星期去廣島落大阪

諗住學樓主早啲mark位

咁岩睇到話Eki net先係free

西日本e5489係咪要收錢?
我下星期去廣島落大阪

我下星期去廣島落大阪

不過有樣好奇怪既野,如果經JR西日本個網訂山陽山陰pass既話,佢又可以免費劃幾次特急Haruka/山陽新幹線既列車喎,但又唔係e5489喎
我下星期去廣島落大阪

要收手續費
我下星期去廣島落大阪

要收手續費

好似你一訂就已經直接係信用卡過數
巴打識日文?
又識好多鐵路野
相又靚文字又打得生動
巴打識日文?
又識好多鐵路野
相又靚文字又打得生動

我唔識日文架,極其量睇得名d車名
鐵路野就多謝呢度咁多巴絲打平時分享

呢個post唔少留名既巴絲打都係我學習對象
我下星期去廣島落大阪

要收手續費

咁姐係到時只可以係みどりの窓口到mark?

可唔可以mark定哂旅程所有指定席?
我下星期去廣島落大阪

要收手續費

可以mark哂

返到新潟站就係萬代口既地底搵野食
好快就揀左呢間餐廳

因為佢3點前都有特價餐

我叫左吞拿魚茸丼,我唔叫set再平d添
雖然個飯唔係好大個,但總括黎講係抵食同埋好食既

新潟啲米唔知點解係覺得特別好食, 上次去cocolo上面有間食魚生既, 啲米好正
我下星期去廣島落大阪

要收手續費

可以mark哂

但要睇清楚張pass可唔可以mark喎
西日本好多pass都只限自由席
巴打識日文?
又識好多鐵路野
相又靚文字又打得生動

巴打翻咩工可以咁多假去日本?
追翻你舊post見你去左岡山
返到新潟站就係萬代口既地底搵野食
好快就揀左呢間餐廳

因為佢3點前都有特價餐

我叫左吞拿魚茸丼,我唔叫set再平d添
雖然個飯唔係好大個,但總括黎講係抵食同埋好食既

新潟啲米唔知點解係覺得特別好食, 上次去cocolo上面有間食魚生既, 啲米好正

我後尾先見到上層都有野食,而且選擇幾多添
巴打識日文?
又識好多鐵路野
相又靚文字又打得生動

巴打翻咩工可以咁多假去日本?
追翻你舊post見你去左岡山

我返office工咋,5天工作咁連埋星期六日/紅日都係請多兩日就去得成
我下星期去廣島落大阪

要收手續費

可以mark哂

但要睇清楚張pass可唔可以mark喎
西日本好多pass都只限自由席

其實得張山陽山陰pass可以坐指定席

去鳥屋野潟公園預多左時間,再食埋野都重有1個半鐘先搭車,於是就check下點樣去白山公園
觀光案內所一開始建議我行過去,跟住我發現地圖顯示有得租單車就問邊度有
原來就係車站行一分鐘就到

第一次租單車要200yen登記,之後頭4個鐘100yen
不過d單車質素就麻麻,踩平路都有些少吃力

由車站開始踩,唔洗5分鐘就去到萬代橋
不過呢個係舊萬代橋既遺址,係愈填愈多既情況下,現今既萬代橋短左超過一半

再踩多一陣就去到現時既萬代橋

橋上冇咩好影,過左橋先影返轉頭

影完條橋就沿住咁多櫻花既信濃川河堤公園踩

大約踩5分鐘左右就去到白山公園

白山公園係新潟市內另一個賞櫻名所,而且又近車站,於是就成為我臨時加插既地點

不過未賞櫻前要搵地方泊好架單車先

泊好單車後首先睇下d小食檔

由賞櫻區域去到白山神社前有差不多三十檔
如果我係先去白山公園我應該可以係度hea到夠鐘

係香港好hit既燈泡飲品,估唔到日本都有
而且都幾受歡迎

d檔攤真係多到睇都要十分鐘
同頭先鳥屋野潟公園乜都冇差天共地

行到去白山神社啦,都係順路參觀下

不過白山公園人明顯係多d,要影整片草地加櫻花都唔易

最後我留左半個鐘左右就走人,因為要趕車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞