[毒撚出城]長野新潟瘋狂睇櫻花坐火車乜鳩都影5日旅程

469 回覆
42 Like 3 Dislike
253系

我有去長野坐埋最原裝果架
又去

冇啦,去埋今次有排先再去
一落機就急步行
第一個去到排隊過關,前面已經有好多人排緊
不過更恐怖係之後再湧多一批人,之後既同機乘客已經隔左幾行
最後排左差不多半個鐘,8點先入境
不過過關唔係最煩,之後過海關就真正奶野
個關員又開gip又問都算,佢直頭要我坐低除鞋俾佢拎上手秤下
搞到後面d人望實我幾咁尷尬

毒撚一個去兩次東京,兩次都開我喼

我去米子同名古屋都有開喼同除鞋,但佢都係叫我行埋一邊先除

我冇行埋一邊,就坐係路中間呀
上年我都係一個人去左十幾次都無check過我
可能我用日文同佢講野先唔check

我已經係拎晒行程同佢講我會去邊玩,睇d咩
不過果個關員係麻煩d既,條條隊都好快過但我果條就個個都耐d
support.

邊架SL?

D51 498,SL水上同SL碓氷

同其他現存天守一樣,入去要除鞋
之後就先行去乾小天守,不過呢邊冇咩野睇既

唯一係有張圖講解松本城天守既結構

跟住就沿參觀順路上樓梯去二階

去到二階會有多d野睇,包括矢狹間/鐵砲狹間
其實重有其他好似係松本城既變革歷史同埋歷代城市既瓦紋,不過我唔逐一post出黎
快啦

睇完乾小天守就可以沿東渡櫓去大天守既一階啦

大天守既一階係咩都冇既

呢層有個名既武者走,顧名思義係俾武者走黎走去,所以就盡量做到冇任何野以方便佢地以最快方法去天守既任何一個方向

每一個天守都有展示既石落

松本城既牆壁構造,佢地將佢逐屠逐層咁顯示返出黎俾大家睇

睇完一階就上樓梯去二階

二階係1991年改裝左做鐵砲藏,好霸氣既名

呢度收藏左過百枝鐵砲,我淨係睇都睇左十分鐘,恕我做唔到每一件都影俾大家睇
如果大家對槍有興趣會強烈推薦松本城
我剛剛復活節都係去長野新潟睇櫻

睇完二階既鐵砲藏就會經過冇野睇既三階,最後上到四階
係四階會見到呢個樓梯既介紹,點解要係四階展示樓梯介紹,因為四階去五階係全個天守最斜既樓梯

超多提醒

呢個就係四階去五階既樓梯
松本城唔似姬路城咁有兩條樓梯可以一上一落,所以上落都係靠晒呢一條樓梯
佢既難度就係在於條樓梯又斜又窄,重要隨時有人會落樓梯

經過左超斜樓梯,去到五階都冇咩睇就直上六階
上到最頂當然要影下外面風景
不過呢度冇展望台,只可以靠d被人抆爛左既鐵絲網影

首先係東邊,可以見到本丸

南邊既城下町方向

西邊,最遠處就係北阿爾卑斯山脈

最後就係北邊

國寶指定書
唔知係我唔留意定真係冇,印象中松本城係第一個會放出黎既

人多關係,係最頂留左一陣就繼續行
沿順路行會去到辰巳附櫓二階

再繼續行就會去到我好鍾意既月見櫓

因為呢度好似一個露台咁,望出去好開揚好舒服

再睇埋另一邊內堀既風景,好似本丸果邊靚d

行完天守就出返去本丸繼續睇櫻花

係本丸御殿跡果邊就未滿開唔夠靚,呢一邊就perfect池

拎住iphone扮大師

另一角度既松本城天守同埋櫻花

跟住再影埋呢棵咁獨特既櫻花

用呢棵櫻花襯托松本城天守影多相先
不過我覺得呢個角度太窄,都係頭先果張靚d

係本丸睇櫻花睇到夠就返出去松本城公園行下
係呢度當然要瘋狂影松本城天守加埋內堀既相
我沿住個外圍差不多每幾步就影一影,不過相太多揀左兩張就算

另一張就係松本城經典角度,埋橋加松本城天守

最後係松本城公園睇緊櫻花時,見到一大班人圍住個草地就行埋去睇下
一開始以為係狗仔有咩咁特別,望清楚先發現係兔仔
究竟咩人會養兔仔養到好似狗咁帶出街散步,重要唔係一隻係一群
快啦

今日係屋企做廢青,盡量快架啦
我剛剛復活節都係去長野新潟睇櫻

可能我見過你都唔定

行完松本城公園再去埋後方既二之丸御殿跡同埋旁邊既太鼓門
不過今日唔知係咪好日,好多準夫婦去影結婚相所以我都唔阻住人,睇一睇就走人

離開松本城後我就行返去女鳥羽川附近
係呢度有一條叫做繩手通既商店街,商店街隔離就係四柱神社

大鳥居

明治天皇行在所舊址
我冇google過呢個事跡,如果大家知道都可以幫忙補充下

四柱神社拜殿

係隔離重有一個小神社叫松本市招魂殿

參觀完四柱神社就真係去行繩手通啦

繩手通都係一d鋪頭賣當地農產品/手信咁
雖然條街唔係好長,但都值得大家一去

繩手通入面有個青蛙神社
背後故事係女鳥羽川以前有好多青蛙,但起好商店街後d青蛙就消失左,直到起返間神社後d青蛙又出現返

係繩手通有樓梯可以落去女鳥羽川旁

落到去見到好多櫻花好靚
特別係有一棵櫻花下面有張長櫈,我見到有對香港情侶自拍左好耐

就係呢對情侶啦
如果係巴絲打們咁你地記得下次唔好咁大聲講粗口啦
留名想新瀉。
有無玩埋群馬?

新潟我唔係去左好多地方,淨係去左市內既鳥野屋潟公園/白山公園同埋上越市既高田公園

群馬就去左橫川,其他地方都冇去
松江城都有放國寶指定書出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞