[毒撚出城]長野新潟瘋狂睇櫻花坐火車乜鳩都影5日旅程

469 回覆
42 Like 3 Dislike

又返到東京站,呢幾日係度出出入入都幾次,同埋次次都係20/21月台

離開新幹線月台就去在來線區間轉搭山手線

終於影得啱,係山手線版本既東京站站牌

影完就見到有架E231系電車到站,不過我冇上到車

因為我係apps睇到下一班係E235系電車

搭一個站去到有樂町站就落車
正評
其實E235系有咩咁特別
定其實同大阪環狀線新個隻323系差唔多?

特登搭一個站返去銀座都係為左佢

一入去已經見到好多熊本熊既公仔

不過1樓係賣熊本縣既物產品,如果要睇部長既周邊產品要上2樓

一上到2樓就有個超大既熊本熊歡迎你

超多熊本熊,重有中間既Kumamon座,我都有個

熊本熊寫真集,收藏左好多熊本熊出張時唔同造型影過既相

雖然好多部長產品,但冇咩預算下叫做買左d野就走人

行完銀座熊本館就係有樂町站附近既藥妝店行多個圈
我記得我第一次去東京第一間行既藥妝店就係呢一間

再一次返到有樂町站

估唔到麗星郵輪會係東京賣廣告
印象中處女星號好似冇咩日本航線(有錯請指正)

後方既山手線E233系電車入緊站,所以快快手影完就上車,都唔理佢係山手線定京濱東北線顏色啦

行完銀座熊本館就係有樂町站附近既藥妝店行多個圈
我記得我第一次去東京第一間行既藥妝店就係呢一間

再一次返到有樂町站

估唔到麗星郵輪會係東京賣廣告
印象中處女星號好似冇咩日本航線(有錯請指正)

後方既山手線E231系電車入緊站,所以快快手影完就上車,都唔理佢係山手線定京濱東北線顏色啦

返到東京站就大忙碌啦
首先要去綠色窗口重新劃過NEX既指定席,因為我臨時加插左去銀座熊本館
跟住就要買個便當,但呢個時間既東京站好多人,我逼左好耐先買到

做完上面兩樣野就出發去總武線月台

總武線月台係東京站地下5層,基本上見到電梯就落都唔會行錯

我睇相片記錄,我由第二張相出發到影呢張站牌時間相距左5分鐘

總武線快速既E217系電車

等多一陣就到我要坐既E259系電車入站啦
呢班NEX係12卡由新宿站出發直達成田機場,所以係東京站只會停2分鐘,我一影完就跑返去上車

今次坐第8卡

都要講多次,NEX個座位真係好舒服
坐定後我就係個座位度將頭先係藥妝店同銀座熊本館買既野放返入gip,應該就係呢個時候我跌左係長野站扭既國鐵185系

執完gip望出窗口發覺個日落加埋skytree好靚
可惜夕陽無限好

跟住就食頭先係東京站買既便當

三文魚子海膽便當,三文魚子就好好味海膽就麻麻,但總結黎講係抵食既

呢班車會停千葉、四街道、成田,所以要多過一個鐘車程先返到成田空港站

返到成田機場就要去check in,成田機場T1分南北兩翼同中央大樓,出發路線係先往中央大樓行上4樓

再分別行去南北兩翼

南翼主要係星空聯盟既航空公司使用,埃塞俄比亞航空就用I行段既counter

check in時見到咁少人,心諗一陣可唔可以一人霸3個位呢

check in完就係成田機場T1中央大樓既商店區行下

都幾多野睇,食買玩都齊全既

係4樓兜左個圈就去5樓啦

去到5樓第一樣野要做就係入lounge
都係用JCB白金卡入

入場時會問你洗唔洗order酒精飲品,因為每人限飲一杯
入到去就坐低,成個lounge一眼望晒

其他飲品就任飲

重有得食花生
最後我食左一兜花生飲左杯汽水就走人

離開lounge就繼續係5樓行下
航空科學博物館既店舖,好想去睇下個館但係時間上安排唔到

雖然4樓都有好多食肆,但5樓有經濟d既foodcourt同lawson

最盡頭重有按摩椅,如果日頭既話就可以望住停機坪休息

最後當然要去睇埋個展望台

同其他機場比較都係差不多,冇咩特別設施

Narita Airport Terminal 1

參觀晒想睇既野就進入禁區範圍啦

成田機場T1係一個幾三尖八角既客運大樓,所以第一次去既人一定要留意清楚指示唔好行錯方向
否則行到盡頭先發覺係另一邊隨時就會上唔到機

成田機場T1南翼最大既免稅品店,去過既人一定會知係邊間

係免稅品店行左陣就繼續趕路去閘口

埃塞俄比亞航空用42號閘口,大家睇返頭先張地圖就知係行到最盡頭
所以當我行到過去已經開始登機

同樣地坐波音787-8客機,今次註冊編號係ET-AOS

一上到機望到全機滿座果一刻呆左
好在地勤安排左個路口位俾我(反正夜晚都冇得玩窗架啦)

我一起飛就訓覺,直到派餐先醒
今次唔係坐最頭,空姐問要雞定牛即刻望一望左右
最後揀左雞飯,因為牛跟薯茸而我係唔食薯茸既

食飽飯就去廁所,等緊既時候偷偷咁影下個business class

去完廁所返到座位又繼續訓,直到降落完taxi緊我先醒
問題就出現啦!因為我訓覺係攬住個背囊訓同埋冇扣安全帶,但空姐竟然冇拍醒我叫我放返好d野扣安全帶
我再望一望其他位,其他人都係冇將d野放櫈底

1點08分降落,一出到去行李帶就見到自己個gip轉緊圈
最後重好順利咁搭到1點30分既巴士返屋企
係出行李呢一個部分埃塞俄比亞公司頂級,不過都係因為凌晨冇咩飛機
整個5日遊記就到此為止啦,多謝大家收睇
個鐵路村比我想像中多好多嘢睇

我都係咁諗
要搵次去

碓氷峠真係一個好特別既地方,我諗你去完會愛上呢度
其實E235系有咩咁特別
定其實同大阪環狀線新個隻323系差唔多?

我諗佢係用左一d新既科技好似列車管理系統呢d軟件,但我真係唔係好熟,要留返俾d熟悉d既巴打介紹
我上年搭埃航來回都一個人坐一排三個位,回程我記得啲空姐唔會理你有冇放好袋同閂電話嗰啲,當時覺得好似安全措施有啲求其。
個鐵路村比我想像中多好多嘢睇

我都係咁諗
要搵次去

碓氷峠真係一個好特別既地方,我諗你去完會愛上呢度

我想學台仔玩頭D聖巡架,行日光伊呂坡
我上年搭埃航來回都一個人坐一排三個位,回程我記得啲空姐唔會理你有冇放好袋同閂電話嗰啲,當時覺得好似安全措施有啲求其。

我兩程都一個人坐三個位,同埋佢地做野有d愛理不理咁,野食野飲要自己去拎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞