[毒撚出城]長野新潟瘋狂睇櫻花坐火車乜鳩都影5日旅程

469 回覆
42 Like 3 Dislike

食飽又拖住gip就唔周圍去,直上月台睇火車

又係大宮站站牌

今次都係W7系,不過我睇過唔係尋日果架
至於其他車內相之前都睇過好多次,唔post啦

好快又去到高崎站

係高崎站有個好重要既任務,就係寄存左個gip先
雖然係用suica唔洗入密碼,但朋友教落影左張紙先係最好

今次搭EL碓氷

高崎站在來線站牌

EL碓氷由EF60 19擔當主角

EF60 19,東洋電機汽車會社

至於另一邊就係被拉動既D51 498

同樣係12型客車,今次坐既人明顯多過SL水上

EL碓氷行車時間都係大約1個鐘頭,所以架車即使停站都唔會停好耐

除左自己落車影下唔係主角既D51 498外,重有睇下職員點樣身體力行介紹火車

全程車只有一個活動,就係尋日都玩過既刮刮咭

不過唯一唔同既係今次我刮中左
獎品係兩個襟章
咁搞笑前面EL後面SL

佢地係咪歧視EF60 19!個個都倒轉方向影D51 498

不過我去到橫川站落車都第一時間係影D51 498先

橫川站呀,當年既信越本線碓氷峠起點

公平d要影埋EF60 19

橫川站既路軌盡頭,當年咁霸氣既3條路軌而家都封死晒

係橫川站內保留左一小段齒軌路段做記念

歡迎碓氷路,隔離重有群馬仔

出站轉左行150米就會去到碓氷峠鐵道文化村

橫川站既路軌盡頭,當年咁霸氣既3條路軌而家都封死晒

再影返晒成架車,包括EF60 19同埋最尾既D51 498

係橫川站內保留左一小段齒軌路段做記念

歡迎碓氷路,隔離重有群馬仔

頭先寫錯野

出站轉左行150米就會去到碓氷峠鐵道文化村

係月台旁邊伸延出黎既路軌,有咩事發生d車仍然可以靠佢出入碓氷峠鐵道文化村

峠路探訪起點

最盡可以行到去舊熊之平站,6公里路程

碓氷峠鐵道文化村既入口,不過望落咁似兒童樂園

入場費用500yen同埋一本日文小冊子
係派發小冊子時個職員係咁「對唔住對唔住得日文」

一入到去就見到有個小小既神社

隔離有個齒輪造型既記念碑,係記念齒軌爬坡既歷史

穿過門口既拱門就見到有架火車係頭上經過
呢架火車一日大約開13-14班,坐一次200yen

之後就影個全景先

又再次見到齒軌鐵道,今次有埋介紹同真實圖片

坡度千分之六十六既標示

烈日當空下清潔緊架車

呢架係國鐵189系電車

外面清潔緊但內部都係可以參觀既,不過職員就提醒我唔好開窗

冇得開窗情況下上到去駕駛室就feel到好焗,企一分鐘都會出晒汗

快快手影完出返去,就見到另一邊有手搖鐵道車
冇記錯200yen玩一次,不過呢d活動係唔啱一個人玩
你都玩到好盡

日日都6點起身11點訓

我朝7晚10都已經行到腳痛

我試過6點起身去行備中松山城,行完返到倉敷繼續行

我同你差唔多,不過我四點起身去行備中松山城,之後落岡山行
不過又無想像中咁累

你哋好強喎
又可能係我年紀大機器壞

其實我年紀都唔細
咁搞笑前面EL後面SL

我見碓氷多數都係下行DL/EL,上行就SL
應該係驚架SL太操勞,話晒橫川站都標高三百幾米
你都玩到好盡

日日都6點起身11點訓

我朝7晚10都已經行到腳痛

我試過6點起身去行備中松山城,行完返到倉敷繼續行

我同你差唔多,不過我四點起身去行備中松山城,之後落岡山行
不過又無想像中咁累

你哋好強喎
又可能係我年紀大機器壞

其實我年紀都唔細

大家咁話
咁搞笑前面EL後面SL

其實有點裝假狗…
咁搞笑前面EL後面SL

其實有點裝假狗…

冇裝呀,佢講到明係EL碓氷,上行先係SL
咁搞笑前面EL後面SL

其實有點裝假狗…

但佢上行個陣架SL後面有無野推住先?
咁搞笑前面EL後面SL

其實有點裝假狗…

有拖埋囉,但唔知有冇幫手推喎

睇完廣場隔離既車就去睇鐵道展示館
館有分前後兩個部分,總共收藏左4架車

左前方係一個模擬器,可以俾1000yen入去試運轉一次碓氷峠

但唔好以為係模擬器就諗住係電車go果d咁
佢係原汁原味成部EF63 18放左係度,只係前面架個mon咁解

至於第2部就係隔離既EF63 10

嘻,鐵膠就是這樣煉成的

嗚呀,好想成個拆左佢拎返屋企日日J

EF63 10,三菱電機/新三菱重工製造

EF63 10重拆開晒d散熱網,等大家可以慢慢睇清楚內部結構
但係全國pass好似無得上網劃位

係EF63 10後面就係EF62 54,呢架係最後退役既EF62系電力車頭

EF62 54既運轉台

EF62系同EF63系係一齊研發出黎,所以兩者係有好多相似既地方
但係EF63系車頭係碓氷峠路線專用所以生產既數量係少d同埋係碓氷峠鐵道文化村個焦點係多d

係鐵道展示館前半部同後半部既連接位置有一系列既碓氷峠圖片展覽

超型既EF63系四重連

上行既EF63拖住一列國鐵185系經過橫川運轉區
同時呢張圖可以睇到左下方既一堆建築物,包括檢修車庫等等就係而家碓氷峠鐵道文化村既展示館同資料館
咁搞笑前面EL後面SL

其實有點裝假狗…

有拖埋囉,但唔知有冇幫手推喎

應該都有架喇,等部SL拖得無咁辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞