周杰倫把聲究竟發生咩事

477 回覆
586 Like 15 Dislike
我仲記得好多人大叫夜曲
然後開始放音樂
點知原來係𨍭場純音樂!
用幾千蚊買個教訓
夜曲 好心佢lur咗佢咪係囉
再講多樣
事實就係周杰倫既歌好多人都話難唱
就算唱到 d人都覺得首歌唔夠jay 演譯得咁好
咁已經係唱功啦
Btw 佢真係去唔返以前
無論把聲定創作都好
真係好可惜
Lm
之前睇佢演唱會幾首歌都俾哂人唱
楓 彩虹 擱淺
我諗起之前有個post 話單春d 歌好易唱
仲錄左放上黎,一聽原來五音不全
令把聲唔傷係保養方法
點解會咁多人當咗係唱功唯一標準
周杰倫唱功一定係唔及林俊傑 張學友 陳奕迅勁
但未至於叫零唱功
只係對比啲上神枱歌王嚟講佢唔出色

把聲傷咗係好多歌手都會有嘅嘢
差唔多時期嘅陶喆咪又係把聲回曬塘爛咗
咁佢又係咪叫冇唱功
佢當時緊係有唱功啦,但當時係sell 佢啲歌,個人特色,唱功唔算最top
輸作品
好多人對所有野既判斷就係,唔係最top 就一定係垃圾
就當佢唱啱每粒音
但要真正唱好一首歌就好難

人來人往 應該人人都唱到
但大部份人都唱到催眠曲咁
佢發聲好啲,個唱開rock 都係會傷,用啱發音同保養得好最多減慢退化
因為呢度係連登乜都有人話垃圾架啦
建議去聽下02 04 07 concert再評論下垃唔垃圾
譚詠麟 林子祥 得啖笑
所以我認為其實發聲唔係唱功好既唯一因素
Oh Woo Hoo
(一齊唱)
我不能再想我不能再想我不,我不,我不能~~~
愛情來得⋯(大合唱)

周董無論作曲定係唱歌都係天才。
把聲天生真音音域夠高,後生嗰陣夠氣下下都可以硬上,人老左就無得打天才波喇。
樓上有人話佢唱功差,後生嗰陣佢根本唔洗練唱功都唱到,練黎做乜柒
joey tang把聲都仲好響
唱metal 應該襟撈襟唱過周氏唱腔,起碼係正統既野

純做gym肌肉角度分析,
Metal=舉鐵舉得大力而正確既人
周氏唱腔=鳩舉但又舉得好有特色既人

咁鳩舉得,唔係正確運用肌肉就自然會受傷,重要鳩舉十幾年,咩肌肉都夠唔返
然後hinsideout又冇live in passion咁好聽
聽live唔多覺 聽碟就好覺
但Eason最近已回勇
無論唱歌技巧有幾好,咬字有幾清晰都好,如果無帶有感情去演繹成首歌既話,到最後都只不過係一個發聲機械。所以唱歌最後既目的就係要感動到觀眾,要有渲染力。

當然唱歌技巧同發聲位置同樣都相當緊要
真心,寧願聽降key
都唔想見到大合唱/俾啲濕鳩fd唱
因為lip同港樂每首歌都係揀狀態最好嗰場落碟,而且有執過音準飄咗既位,而hinsideout啲歌全部收錄尾場(除咗尾場無唱嗰啲),幾乎無修過音。有啲歌,eg. 春秋、塵埃落定唱得最好嗰場都無收錄到

其實我覺得佢19年澳門hinsideout狀態好好你可以睇下fan cam
想聽佢唱唔到比南拳老母唱個d片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞