周杰倫把聲究竟發生咩事

477 回覆
586 Like 15 Dislike
以父之名基本上全程都係南拳老母唱
最好笑係佢仲問啲fans想聽佢唱乜嘢歌
有fans大叫啲高難度嘅歌好似擱淺
佢就即刻扮聽唔到
然後其他慢歌高音位全部交晒比南拳老母
地表最強隊友演唱會
人紅左就唔練野架啦 正常不過
係咪一定紅過佢唔知
不過好多人翻唱都好聽過佢
聽fd唱K覺得首歌幾好聽 返去聽返姐撚原唱
每個人音域唔同
高音唔等於勁
同埋你所講既「實」
無錯,好似周董咁用錯既發聲唱出黎
係可以聽到你所謂既實,但係會好明顯聽到壓縮既聲
所以一聽就聽到佢係唱功唔得
當然你可以話 呢隻錯既唱法 但音色岩你口味
先假設每個人把聲 技巧相同 音域唔同 唱上去已經音色唔同
但你所謂既 「實」,根本係技術上可以調整既
蕭敬騰都實,但人地係靠共嗚,靠比例靚既混聲 唔係靠嗌
以周杰倫唱Live既程度,
有經驗識唱歌既歌手根本唔洗傷聲已經做到一樣效果
張學友,MJ 個一種程度既效果 先係唔傷聲都做唔出個種效果
其實佢都係sls派唔係亂唱
佢聲帶閉合做得好,所以混聲上到好高
而唔係拉址上去

有巴打話佢高喉頭我唔太覺得係
中間偏高而已
未去到鎖候

我覺得佢無點打開姻腔唱,所以比較薄但唔尖
發聲上方向正確
的確共嗚唔足比人有種錯覺以為夾硬壓出黎而覺得傷聲
如果發聲唔啱係唔會唱到咁高
同埋佢由低至高把聲texture 都係統一,正宗sls方向

Jj 都係sls派,但佢姻腔+belt做得好
高音更有力
但聽落去高亢位個texture唔同
有種貓叫腔

所以點解其他人佢d歌唱唔到味就係呢個原因
一高音加左力,轉左位就改左texture
唱歌Top tier係曹格,jj,老蕭個堆
Jay真係未到top (但創作佢真係no1, 係勁到佢個代冇人同佢同level)
https://youtu.be/sFjCWO8oeXc
擱淺感冒版
仲要個keyboard troll troll地 即興改編更加神
此情不再
食得大陸野多
周杰倫(及其朋友和觀眾合唱)演唱會
地溝油真係好撚毒
佢的確係回哂塘
但見到樓上話佢唱功唔得真係笑左出黎
佢唱個方法會傷喉嚨係事實
講黎講去只係講緊佢唔係用正確方法黎唱歌
關唱功咩事
根本就好奇怪
點解一定要練到唔會傷先叫識唱歌呢
就好似跑步比賽咁 你輸左之後話人:車 你用盡全力跑既 遲早跑傷呀你
事實人地用咁多力唱出黎又真係好聽喎(起碼我覺得)
當然如果你練到唔傷而又有呢個高音質感當然係最好
但你睇下咁多網上教唔傷混聲唱法既老師 有邊一個唱到咁既質量先 同埋佢地係唱一段嫁炸喎多數 你叫佢唱晒成個演唱會黎聽下 佢地耐力都唔會夠 又唔會唱到咁實既高音唱成場
同埋唔識果d混音呀共鳴呀邊會唱到咁高
你睇姐撚紫色頭髮果陣個演唱會(唔知係咪07年)
彈住鋼琴坐係度唱 輕鬆上高音 技巧唱功一定係有
好尷尬
因為佢唱法傷囉
華晨宇收佢皮啦
eason duo 爛啫
其他都好好聽
同埋eason 有heart 好多咯
周杰倫行出黎呃飯食咁
而家曹格仲有無玩高音?
少左曝光都無乜留意佢了
返大陸 舐共 同 舐西 舐得多啩
唱rock 好傷聲帶
朴孝信以前發音位置都唔同,唱勁係韓國唔算最top 個批,但之後自己轉咗發音位再練到最top 個批
冇以前咁勁,但佢天生把聲高有穿透力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞