周杰倫把聲究竟發生咩事

477 回覆
586 Like 15 Dislike
你聽下港樂同2014演唱會個水準
唔係話佢唔掂 但都冇以前咁好聽

魔天倫係姐撚唱功最強既時候
應該話係地表開始回塘

一路向北原key live
https://youtu.be/d9TQSPCu0pQ
07 仲有升1key 髮如雪
當年插袋唱髮如雪
https://youtu.be/tO4iTdob4AQ
周杰倫都叫冇唱功 你只可以話你退化左好多
但冇唱功點樣唱到咁多高音 攔淺後面果個「我只能」永遠讀著對白....
你試下有咩人唱到 就算唱到 有咩人發到咁實咁有力既高音
有係有既 少數囉 林俊杰 信樂團 五月天果個信囉
你地標準既「技巧」「識唱歌」 林志炫夠經典啦掛 夠學術派技術派啦掛 但你聽佢d高音 根本一d都唔實 唱合唱團咁樣
流行曲聽既就係要聽有爆發力既高音 下下都美聲咁有鬼人聽咩
而有爆發力既高音周杰倫一定係當中既其中一個代表
只係掛住用「唔傷聲帶」既唱法有咩人紅到呀 練到既又有幾多個
咁即係把聲發生咩事?
有無片先得架
依家搵3條磨碌黎唱
想聽第二個唱以父之名,夜的第七章,止戰,之殤,雙截棍.....仲有好多洗唔洗一次過寫曬比你睇
剩係聽過佢啲情歌先會講得出呢啲說話
想睇你有咩例子證明
周杰倫只可以回味以前啦,宜家日日掛住享受生活
新歌d歌詞都無舊歌咁有意境啦
日日屌昆凌,有埋仔女,哪有心創作
hea 姐 同埋可能ki耐無練歌.還掂jl無人聽得明佢唱咩
膠都廢是比你,你唔係覺得周杰倫係靠佢啲情歌有今時今日既影響力下話
轉左會好耐
簡單啲講
就係佢本身發聲方法都唔健康
所以你聽佢唱歌好多時都好似扯住把聲唱咁
後生果陣可以格硬上到啲高音
但係老咗唔可以再用同一個方法上
加上本身聲帶就會退化

如果要科學啲講就係佢本身高喉位嘅唱法好難一路keep住 拉扯咗大量肌肉 發聲方法並不健康
俾南拳唱,然後俾台下fans唱,然後扮見到台下有個明星到場,又唱吹下水。終於到杰撚唱,唱幾句又停低吹水,一係又大合唱
唔好聽喎 成個感覺似歌唱比賽
唔怪我一直無聽佢啲歌
前幾日save低咗諗住挑機聽晒佢
https://www.youtube.com/watch?v=N5FRVCCjt5U
兩個都有去過,Eason 現場唱得特別啲有感情。
周杰倫真心不了
去完先知咩叫唔駛錢都唔去
佢本人已經唔夠氣唱,南拳媽媽都算,
Fans 唱嗰part 完全係噪音污染
有無人覺得個台好寒酸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞