周杰倫把聲究竟發生咩事

477 回覆
586 Like 15 Dislike
呢個先係周杰倫 拓海版
同你講周杰倫唔識唱歌,你就話你d音樂老師講佢d歌難唱
我希望巴打你唔係學開唱歌
因為周杰倫d歌難唱既真係唔算多 不過連登仔個腦得「高音」「真音」連聽都聽唔出係有mix 真係無咩討論空間
唔識唱歌就係唔識
唔識唔代表唔好聽
死忠真係
唔好理連登仔既真音先
你立場中對真音既定義係咩先,同時舉個人名/歌 出黎一齊討論下
07年個首 最長的電影 同埋 擱淺 已經係巔峰
是但你啦,周杰倫啲歌都可以話唔難唱,唔講高音,剩係個節奏,斷句都已經考起唔少人
巴打真歌神除外
要聽高音去聽she’s gone la stealheart果首,果4連girl最尾果下高撚到
講高音難聽, 林俊傑同埋班中国歌手真係數一數二
如果話呢班友唱功好就要吹奏, sor 真係唔識欣賞
尼首正啊,好可惜無聽過佢live
大陸人黎講
佢算唔奶共架啦
無機會
是但啦,反正你都要睇字幕先知佢唱咩…
好撚好聽啱啱聽完
即刻覺得華人圈d 男歌手好廢
高音佢自己講過係年紀機能問題,某啲音唱唔返/辛苦啲

雖然係咁,我覺得佢而家唱歌依然好好聽
因為我本身唔係特別鐘意聽超高音嘅人
周董d歌係range平均高,咁每人把聲天生唔同,高range咪唱高,唱到唔代表唱功好技巧好 只可以講周董把聲係天賦好

王力宏就應該後天培養多冇天賦,愈老唱得愈好

exactly 其實只係周杰倫個range 高
順理成章唱得高音d

陳奕迅都講過淘汰個key根本唔岩佢
但佢照唱因為佢想keep番demo種feel
所以只係range既分別 唔係周杰倫唱功特別好
比較少聽佢既歌,人地成日話佢真音好高,感覺佢真音的確係比一般男仔高唔少,但佢首我期待個副歌果到say goodbye,其實係頭聲黎,即係坊間大家叫既假音,去到咁高基本上冇可能係胸聲(真音)黎,但佢練得太好,成個音色聽落冇分別,都冇斷層,佢高音係有料到。
真正發聲係要學
好似歌劇果種咁,唔洗用咪都可以勁大聲
爆玻璃果隻

你估係唱流行歌曲既level可比咩
又唔係既,華人圈都叫做人材輩出既
用埋啲氣聲唱到咁高音
一老咗把聲又爛又唔高音
咪插水式跌wat
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞