周杰倫把聲究竟發生咩事

477 回覆
586 Like 15 Dislike
周杰倫用喉嚨力嗌出黎喎
撇除高音,其實點定義唱功?
周杰倫rap得唱得rock得,呢樣係關把聲既可塑性事定唱功事?
又要攞呢條片出嚟
周杰倫唱高音算一班
https://youtu.be/mfUQ84pxmyY
拍AV太多
高音就=唱功好咩
女人鳩叫好高音啦
但佢啲歌高音得黎唔刺耳,例如擱淺高潮仲會聽得好爽,證明佢唔係一味鳩上啦
首一路向北同白色風車都係,就咁聽唔會覺得好高音好難唱,但當真係自己試下原key唱我相信大部分人未到副歌已經收皮
gem首姨夜姨夜姨夜一樣好高音,但好刺耳
有技巧先會唱得有感情 技巧係基本條件黎
其實你話用叫叫出黎既所謂真音, 佢唱呢d唔算好高昨喎
我覺得整體勁左,但真係無以前咁穩定

14係頂峰
18都有好多神級live, 但整體無14咁順
睇到頭3 句已經r晒頭
巴打覺得唔刺耳》 聽得好爽= 唔係一味鳩上
流行曲黎講,周杰倫d 歌真係唔係好高咩
巴打高音既標準係邊
點先算高
男人唱到A4 以上已經係男高音level
Yuu
近年作品真係不了
睇到我都r 晒頭
周杰倫d 歌高音位落晒A4 - E5
女人都未必唱到
聲會變厚 可能因為咁自然唱唔返
你聽下千禧年左右既謝霆鋒同陳奕迅
同呢十年佢兩個再唱歌既聲係完全出哂事 唔係個回事
我懷疑條友真係唔識,我接觸過所有音樂老師冇一個話周杰倫啲歌易唱
周董d歌係range平均高,咁每人把聲天生唔同,高range咪唱高,唱到唔代表唱功好技巧好 只可以講周董把聲係天賦好

王力宏就應該後天培養多冇天賦,愈老唱得愈好
thx
如果講連登仔最鍾意既「 真音」
大把外國歌手,日本歌手係高過啦
同埋條片佢個d所謂真音
其實唔係百份百,係有mix,只係mix得小聽落去似無
JJ又點睇?算唔算天賦+後天努力既終極例子?
我都r 哂頭
佢岩岩出道首黑色幽默都玩死唔少人,仲未計佢高峰
如果同依家既jj ,蘇見信個d 比可能真係唔算"好高"既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞