周杰倫把聲究竟發生咩事

477 回覆
586 Like 15 Dislike
因為面書未剷
10年已經尾水啦, 果陣唱咩都輕鬆
13年唱過一路向北同擱淺唱到但都聽得出好辛苦
識唱歌同唱得高音係兩回事,作為歌手更加要學識保養自己把聲先叫識唱歌,發聲錯咗咪搞到依家把聲唔掂囉
周杰倫唱歌都廢

連登仔得閒教下Michael Jordan 打籃球啦
我仲以為係誇時代演唱會佢先開始咁唱,原來一出道就已經咁
轉假音慳力慳氣ah ma
唱過林俊傑同周杰倫d唱
唱修煉愛情把聲都正常
唱完不能說的秘密最後果句我把聲即刻feel到痛
一向都跟演唱會版唱
所以周撚果d真係天賦來,唔好亂跟佢唱
其實仲難唱,最後果句我都易唱過果個假音,完全要強生谷出來先叫mix voice到
可能高過a4
你形容得好撚好笑
對比唱功真係一線嗰堆肯定不如,但講佢唔識就真係得啖笑
咁岩唔岩先,認同請分享
不如話佢天生神力但唔正確做好姿勢
所以勞損,健身開睇唔過眼
不過真係好好笑
eason呢廿年越嚟越勁,叱咤就越嚟越冇人在意
兩樣夾埋一齊就咪唔緊囉

當然以佢而家嘅心態地位應該都唔洗著緊任何一個獎啦
佢絕對唔係天生神力啦,正常舉嘅話未必係特別嘅嘢
因為佢係張敬軒
佢出道d歌唔算低key係學左sls之後愈唱愈高
奧語殘片 08年 真係癲峰
講起eason混音
第一隻諗到人車誌
佢有玩「快手」(中共國北方嘅抖音version)
同連登仔講唱歌
上到高音就有唱功,咁同你哋笑嘅中國人有乜分別
Gem唱歌都細膩過周董
我唔喺咁睇
其實聲帶退化好多原因
食煙 飲酒 休息唔夠 過度使用

佢嘅續航力唱得完演唱會(全盛時期)
已經證明佢嘅唱歌方式某程度上平衡咗消耗同音色

扯頸本身最大問題係上唔到高音同過份依賴輔助肌肉
要做到好有爆發力嘅聲音外部肌肉嘅參與少不免
而佢亦好明顯有能力以唔同力度唱到高音
證明佢其實都有能力決定外部肌肉嘅參與程度

所以我覺得應該反而似陶喆係個人生活習慣加上年齡導致嘅聲帶退化
不過歌迷收貨佢唔再挑戰自己都可能係其中一個因素
他身上有她的閪水味
咩鳩呀 唱過好多次啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞