新一代oculus quest 2! 購買 玩steam vr 集中討論 (2) 會員Eleven #82587死全家

631 回覆
13 Like 2 Dislike
唔熟skybox 上面篇Q&A 係一位老手寫
Skybox係用來睇片

雖然訂左,但擔心唔夠做,又唔知應該點upgrade
我睇佢oculus APP 介紹都只講片功能
所以想問佢係唔係功能專D? Virtual Desktop 同 USB 都代替唔到
skybox係專門用嚟睇av嘅
之前曾經有幾個問題 例如畫面變形嗰啲
LIHKG VR tg group入面有人send av去個developer嗰度
極速修復問題
想玩咩? Half life alyx 大作 夠玩
我有冇理解錯?
Oculus link(USB) = Virtual Desktop(WiFi) 只係連接方法 2揀1

睇片要有好嘅支援 就其中一個連接方法 + SKYBOX VR?
oculus link=USB,係用黎打機既,無desktop,只可以launch VR game

virtual desktop=wifi,有2個mode,可以用黎打VR game,又可以用黎做remote desktop,用黎做remote desktop果陣就可以用PC既VR viewer睇VR AV,但係control好煩,仲有時有畫面變形既問題。所以Virtual Desktop(VD)主要係用黎打機,唔洗插線經wifi咁玩PCVR驚

skybox係好似VLC咁既野,係down入部quest黎用既
可以直接播store係部quest入面既片,又可以經wifi播DLNA/NAS入面既片
訂左, 但我想問half life / skyrim 個D可唔可以坐係到玩
死肥仔懶鬼
會勁易暈
我覺得唔使太擔心,你都已經係綠色,到真係玩落好有問題先upgrade都唔遲
我仲低過佢其實唔洗驚
咁都幾撚慘

仲衰過以前網賺

仲要有比人BAN既風險
駁電腦個條原裝光纖線貴到仆街,有咩代用品?
Half life企係度玩好啲
唔洗買佢 街買3.0線都得 而且2.0線其實都玩到 要實機測試先知有冇影響

因為quest 1用都2.0無問題
如果用想無線玩嘅話用電腦放出嚟嘅wi-fi會唔會比router放出嚟嘅wi-fi好?
想問我係上一條link訂左 係咪要取消左再落訂?
yes
仲考慮緊買唔買頭帶 成千蚊
部機都係兩千三 姐係頭帶+50%價錢
有冇得買頭帶同舊電唔買個盒
唔會,睇wifi map果個slide
https://ggle.io/QuestVDguide
去街鋪試下psvr先,如果覺得舒服既,等新版halo strap,唔洗買elite頭帶
可以等第三方廠出頭帶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞