新一代oculus quest 2! 購買 玩steam vr 集中討論 (2) 會員Eleven #82587死全家

631 回覆
13 Like 2 Dislike
WiFi 6 同 XR2 夠勁 VD效果可能會更好
btw 我都係睇定啲
想問而家啲VR仲焗唔焗
我之前去表弟屋企玩過渣左兩舖車已經焗到幅眼鏡起霧滴水
同埋印象中佢嗰個有兩舊嘢擺喺電視機隔離 我上oculus 個網都搵唔返 想睇下佢個解像度有幾多
人地有quest 1
不過我都認同大家都要做打手
因為好多人根本唔知VR係點 有咩玩
唔知原來有咁大沉浸感
Oculus新機已經不用base station直接headset tracking
焗就唔焗 但出汗多可以加個silicone cover
Quest 2個delay會唔會大過G2?
定係其實冇咩分別
好多新嚟嘅 觀感仲停留緊16/17年嗰陣嘅vr
G2未出 好難比較

只知Q1 VD 50左右
Q2 可能會更低 因為有XR2 解碼 快d
想再低d 用pcle wifi卡 直連電腦 唔經router 代價係 玩緊嗰陣唔可以上網
有冇tg grp入下 交流下正野
雖然訂左 但真係好擔心鎖FB
睇個咸片都要比朋友知
咁都算放負?
講緊本身有quest 1果D喎, 大把人手頭個quest 1買左一年都無

想講個時淨係玩過PSVR同表弟個隻應該rift黎
PSVR 完全是垃圾 仲要唔係全螢幕 可以哨到啲黑位
rift 啲解像度雖然起粒粒但係都可以接受
而家呢隻quest 2 好似清好撚多咁 好想出手
我不嬲都VR打手, 成日同frd講VR一定係以後既發展趨向, quest 2一出已經有兩三個frd order左
不過講真我覺得就算係2016/17, PSVR D game都算唔錯, PS4都推得郁真係算係咁.
隻鯊魚到宜家我都仲係覺得好正, pc vr有無類似既game可以dry觀賞relax得黎又有少少刺激?
我試過steam隻theblu, 睇左5分鐘refund左
抵玩到咁
如果我無quest1 即買
比錢啦唔洗諗
wireless真係whole new level
而且唔洗咩camera感應器呢樣果樣, 真係一部機加兩個手制搞掂.
唯一比較唔好既係camera係inside out, 熄燈果陣可能玩唔到.
Q2都會有黑位 人眼係fov 220
暫時得小派8k 接近 得200
成萬蚊人仔
Q2 係110 fov 同1一樣
熄燈係一定玩唔到,夜晚啲燈唔夠光都會玩唔到
解決辦法係用IR LED
100先係

可視角度
諗起msn
點解要熄燈玩
睇片就多數dim到頂房燈最暗
sofar唔影響tracking
其實會唔會比人知你用skybox睇咩
就算唔知 都知你幾時開過
依個表好明顯係錯既
oculus quest 100
quest link 110
啲人玩恐怖驚,覺得有光係鼻位入,唔夠恐怖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞