[工程撚] 做左段廢片 講下點考香港牌同英國CEng (2)

1001 回覆
183 Like 10 Dislike
依家英國讀緊MEng mech
淨係得IMechE認可
係咪考唔到cibse??
hkie係咪都行唔到bs scheme??
英國讀mech仲做BS?
做左幾年野 去讀左個bsc cpm
本身諗住報ciob , charter 完走

睇完post 好似移民後再charter 穩陣d
依家公司寫job reference 去拎 電工B 牌
好過無咁啦
不過charter咗 移民計分有著數wor
其實你唔charter點技術移民,直接搵工人地肯比working visa?
重點唔係 char 唔 charter, 係有無人請
無 charter 但有人請同保一樣可以行 Tier2
無charter, 點樣遊說人哋請你?
但charter 快都要半年至九月
雖然香港有人簽
見ciob 加拿大要再考試,英國唔洗

都預到時做番entry grade ,如果有人請的話
大把 global recruitment opening 其實無要求 charter, 無 charter 咪搵無要求 charter 嘅 opening, 都係果句,最重要係埋到位先有機會留得低
有charter 一樣可以搵唔洗charter既工

Charter咗,就有人認證咗你既能力,點都會好啲
我永世唔做Maintenance/Ops 工
洗錢Department 冇錢途
想翻香港就做BS
如果唔係,打死都唔好做BS
我美國呢面BS係低人工好多
人地做Tesla, Boeing 果D Grad E
Starting Salary 己經係 100k USD
屌佢老味,
我BS + MS 先俾 100k USD 多少少
仲未計我有6-7年Exp
其實香港人去外國,有無機會做BS以外既engineering?
真係好憎BS
大把喎
識2個 mech 仔
一個喺德國車廠做
一個喺英國做 rolling stock
不過做咗n年BS仔 轉唔轉到先?
巴打點睇sales engineer賣lifts嗰類
即係sales佬
想charter有難度

同埋呢啲位成日轉人 唔知係辭職定被辭職
CEng LM
車廠果個本身係香港冷氣仔,做左幾年去左德國讀 master, 之後車廠請左
做得呢個都唔會諗charter
想知好唔好pay同個career path係點
最緊要靚仔,口才好
成日有得出國

charter 就難d, 我見最多係iEng
想搭單問下 Msc同MEngSc係咪都可以考牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞