[工程撚] 做左段廢片 講下點考香港牌同英國CEng (2)

1001 回覆
183 Like 10 Dislike

做consultant 儲經驗,之後考埋牌就fatfat啦
或者去外國跟柏克萊巴打揾食又得
後生仔最緊要肯捱,唔好咁快放棄
純討論
個人覺得以持牌專業人士黎計工程都叫低人工
civil計fresh chartered 40k avg
同期我班fd做緊accountant/solicitor/大 firm mgmt已經60k up
所以工程做政府/rss都只算係追市價
LM
好簡單,因為專業人士係應該要收番一個專業嘅人工,去除政府劃一跟 MPS, 私人市埸嘅醫生律師企硬唔頂爛市,少收一蚊都無得傾,自然捍衛到自己專業個人工,工程行價低者得,只要有人肯去做爛市,有牌果班又一齊接受推低自己人工去中 job,咪變到依家個境況
請draftsman畫as fit drawing / tender drawing

BIM好睇唔好用......

BIM gen出黎既圖有幾多可以即刻用黎出tender/submission 咪又係要人執,用最低工資幫佢執
唔知,都講咗係傳說,唔知真偽
英美開頭高,香港上到管理層就高到離譜

不過宜家有愛国教育,揾埋都唔夠畀仔女去國際學校讀
準備今個月申請HKIE IET考牌,大約等幾耐先有得interview
推一下先
當住係先啦
但香港真係起公屋多,重邊有咁多選擇揀
如果上到SE
走既話人工只係輸少少

Associate既話就相差好多

不過我以前喺香港就要 Run project
依家一樣職位 收佢税後人工5皮
但做既野低能好多
計Cooling load, 做Design, 畫圖
我識人咩Project 都冇Run 過
玩擦鞋4年就叉
所有野都係吹
有啲人 presentation skills 同包裝能力係特別强,加埋 network 應該可以事半功倍,就算唔識做都可以吹到似層層 (不過如果搵出名嘅人做 sponsor, 都仲要睇下 interviewer 同 sponsor 本身有無咩私怨 ) 有心放你就會明知你吹都當你識,無心放你就繼續 drill 落去
上面d大佬先run project?
咁個fee咪仲高?
想問下喺果邊d client 會唔會好似香港咁,OP咗都仲不斷改design 改layout?

同埋consultant 夾得仔唔仔細,判頭唔使點執?
做電考CIBSE會唔會難啲?定係尊心考IET算?
專心
聽過有人遇過私怨撚見你做 LV 就問你 HV
反正都搞開,why not both
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞