[工程撚] 做左段廢片 講下點考香港牌同英國CEng (2)

1001 回覆
183 Like 10 Dislike
有無人岩岩考完civil cpr?
感覺上我都收皮⋯⋯
i mean ice
見個post靜左落黎, 我分享一D無咩人講過既野同自己既經驗
兩年前考左個澳洲工程師學會(EA)既工程師牌(CPEng, 等同英國CEng)預備將來移民用
整體黎講, 澳洲EA個玩法同英國既學會大同小異, 都係要你就十幾個competence交資料, 亦都要CPD record同埋要interview
最唔同係呢幾方面
1. Master degree唔係必需. 我無master, 考牌既過程亦都無人問過我有冇master, 只要你既學歷滿足到Washington accord要求就OK.
2. CPD係要過去三年最少150小時
3. 澳洲考牌無"一年開幾多次panel"既做法. 你幾時入紙, 佢就幾時開始處理, 唔洗就佢開panel既時間. 由我入紙到考到, 中間只係隔左3個月左右, 一齊去考既fd都係咁上下時間
4. 年資無硬性要求, 不過一般都要最少5年經驗.
5. EA傾向想睇滿足到competence既証明, 例如你話你有做過risk accessment, 咁你就比EA睇果份risk accessment/ report, 最好有埋你個名係上面. 其他圖紙, spec, minutes, flow chart, letter, email之類都可以. 如果真係無, 寫文都可以.
6. 學歷同考邊個field無絕對關係, 可以揀你覺得最適合自己既field黎考.
7. Interview只有兩種形式, 一種係澳洲面對面, 另一種係video conference 形式
8. EA既interview最大特色, 就係interview完就會即刻講結果, 唔洗等.
9. 每年會費同考牌既費用貴過香港同英國, 分別係~3000港紙同~9000港紙
10. 幫你簽名既人唔需要一定有澳洲牌或任何一個牌, 最低要求係一個post degree有最少7年經驗, 而係同你工作上有關係, 可以endorse你既工作經驗既人. 呢個人可以係你同事, 上司或工作上有聯絡既人.
11. 雖然澳洲同香港係有RRA, 不過並唔係所有EA既field香港都認. 如果想轉番香港, 考之前要留意一下. 最大路既civil, structure, mech, ele, bs呢D就問題肯定唔大.
12. 同英國既學會相比, 澳洲學會轉香港MHKIE/RPE係多D文件野要搞.
想問下Ceng Mhkie係咪都唔可以直接轉 CpEng
香港同澳洲之間有RRA,EA既官方講法係membership可以直接transfer, chartership會case by case review.

不過香港MHKIE呢種membership同chartership混在一起既做法,就唔知澳洲點處理。
MHKIE唔係chatership. Chatership係英國嘢。

MHKIE只係成為RPE既其中一個資格..... MHKIE係法律上唔係一個licence
睇你點睇啦
MHKIE同埋CEng, 係香港都無法律地位。
CEng本身一定係跟最少一個學會既membership
而MHKIE就等同"CEng + 某學會member"
Chartership又好,MHKIE又好,都包含"有牌工程師"或者"獲認可既工程師"既意思
所以我會理解為MHKIE係一個同時包含membership同"有牌/獲認可"意思既title.
英國黎講, CEng有legal status
以香港黎講,RPE有legal status

所以我會咁認為:RPE係香港版既CEng

有人有MHKIE, 但唔係RPE
MHKIE=\=CEng
IMechE應該岀左Result
師兄我想問下而家考cibse 有方法可以去London 考?我聽公司senior講而家cibse 唔比我地係香港返工既去英國考 只可以係香港考 萬分感謝
我見好多cpd 都要錢
有咩方法可以免費咁加cpd
[member放心, 近年差唔多要一年[/member]
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞