[工程撚] 做左段廢片 講下點考香港牌同英國CEng (2)

1001 回覆
183 Like 10 Dislike
賣保險
成班人考曬牌上曬岸,之後叫人唔好做
講到咁差,點解唔一早轉行呢?
你地唔好再害人啦
唔係CEng唔值錢
但MEP既人唔值
果面係SE + CEng 先有55000 GBP
呢55000 GBP 仲要係Package 黎
實際上拎到嘅就更加少

果陣我有諗過去London做
公司都有幫手搭路
但人工真係太低,
take home得3200 gbp
好少少既區買間3B2R
都要7球起跳
當你一球Deposit
月供都要2500 gbp一個月
仲未計咩Council tax, TV licence, transportation etc

兩條友一齊出嚟做嘢先玩得掂
如果你有老婆,
你想慳托兒所錢
而你又想個佢做stay home mom
你就好大財政壓力
真正嘅手停口停
仲衰撚過香港
成班人考曬牌去移民,但就叫人唔好入行
唔好再害人啦你地
但香港同一價位的3B2R細好多喎
唔繼續做hkie會員得唔得,等到考牌先做
咁不如行CIBSE 既alternative route
傳說話你唔續會藉既話, 當你去考牌,要嘔番晒咁多年既會費
其實唔想再做起樓個邊,想做tech,但有乜野公司?
利申: 傻仔bs一名,做咗5年
香港大把樓起,長做長有喎
做bs好有前途錢途,好過做tech啦
努力少少考埋個牌啦
風間巴
香港大把公屋起就真
點計?post bachelor 計到 mhkie?就算要俾都唔係乜大數目,graduate member 一年先六七百,十年都係俾番六七千
長做長有
隨時整多幾個新市鎮
大把野起
香港人工高好多, 同埋你有唔同玩法
做Client/ Gov / Utility
有好多條Path算爆
但你去英/美, 好多時都係做返Consultant (姐係我咁)
人工冇香港爆得咁快

特別係英國
你英國3B2R 係大, 但樓價唔係平好多,
仲要人工低, 相對消費能力係低左
未計你坐Tube, 同Lunch 買件Pret a Manger

所以咁多英國鬼去香港/黎美國做係有原因
另外有堆去哂澳洲
Draftsman 上世紀產物 outdate 啦
與時並進,廿一世紀叫 BIM Manager / Modeller
lm
仲有明日大嶼喎
工程真係冇得輸
起樓gogogo,基建gogogo
公屋都係樓。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞