[工程撚] 做左段廢片 講下點考香港牌同英國CEng (2)

1001 回覆
183 Like 10 Dislike
本地乍,依家慢慢做一兩年上到大俥位,但唔太想一世做船,返工時間唔太好,依家諗緊讀個HD,轉其他工作再上,但三十歲了
重點都唔係個 design 有幾勁,係你點喺 design 嘅過程滿足啲 competency,其實著眼點係過程同針對性,過程你可以做左一千幾百萬樣野,但考官淨係有興趣知你搞左啲乜同啲 comptency 有直接關係,我換個字眼,換左 competency 做 marking scheme 可能你更加清晰
thanks
而家啱啱開始寫,寫左一千字左右
有排作戰
Bs consultant 行mcl/bs 係咪無分別
如果一心先行 CEng 的話,唔洗太執著 scheme a
做船聽落都麻麻地
係咪天星小輪?
做咩當初咁睇唔開簡做船 感覺好鬼難跳
Consultant 真係無分別

都係編你入風,火,水,其中一範做畫圖狗
唔係天星,其他公司,本來未搵工試下,一試就五年
咁巴打你都幾堅 一黎就5年
係咪要返shift?
係呀,上到大俥我到得2xk-3xk
小弟畢業果排行船係好好搵,不過係遠洋
做fs contractor, 無做過performance based project係咪唔洗諗?香港地9成都係跟prescribed code做
小弟讀緊civil下年就ugrad。猶豫緊喺香港做嘢考完牌去外國做嘢定直接去外國讀Master係當地搵工。同埋想知係外國有牌同無牌分別大唔大,eg Mice
外國人工差不多但交稅多
呢幾日要岀圖。
聽日/後日講下唔同Firm 有咩分別
for example, consultant Vs owner, general contractor Vs subs, sales engineer etc
依家一般,依家可能轉下site super同ae,不過應該好難 有人請我,無工程學歷
做工程,個學歷係用黎放係CV同埋卡片
無都入到?
有人無相關學歷一樣入到行

搵啲細公司埋手
巴打我想問下讀EE考唔考到你個牌
有啲老屎忽可以齊哂 MIEE MIMECHE MCIBSE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞