[工程撚] 做左段廢片 講下點考香港牌同英國CEng (2)

1001 回覆
183 Like 10 Dislike
之前個Post 爆左, 呢個係新Post
https://youtu.be/x6ZdoaG42t0

人少少9UP 下點考
英國Chartered Engineer, MHKIE 同Scheme A 有咩用
同時講下咩係Professional Review Interview,
有咩要注意

另外講下移民又做想返本行, 應該點玩,
外國工程文化同人工

https://youtu.be/Zy6G2SZ88IY

依家英文同中文都唔撚識講,
有咩錯可以話我知,
2段片都Set 左Chapter,
等大家有得選擇自己想知既野
2 段廢片不定時Delete , Enjoy
留名支持

不如下次開post叫 工程考牌/移民資訊交流區

講考牌一定好多人有興趣,不過坊間唔算多資料。
宜家你google 一下,你會發現有人開班教考牌
坊間有收錢教考牌
Mech仔留名學嘢
自問design 經驗唔夠
諗緊考唔考 IEng 先
但驚考左之後 再時再考CEng 驚有問題
其實可以吹到似層層,除非你係毒撚鳩噏能力差到一個點咁就無計
明白
thx 大家
現實係冇人會提到你點考
每一個人既Career Path
做既Project都唔同

你公司亦都唔會幫你考牌
佢冇義務幫你發達
因為你考到就要升你

如果你話Interview
其實係針對住你份CV, EPR 黎問
工程好現實
有做過就識 冇做過點吹都吹唔到
要靠自己
唔好哂時間考IEng
要考就直接考CEng
可以既就去London 考
不過做過啲乜,唔係自己決定到

呢個就係 engg既難處
未做過真係好難吹 因為問多兩問就穿
其實有做過既...
只係個role 平時大家都有分工
本身係做開client
份design submission大家同事都有俾comment
大家都有參與design meeting
都熟果個design, 只係諗緊點吹到係own design work
Consultant 報Job會上Preliminary Design,
Owner除咗睇錢,
仲會有Technical interview
開波之後Consultant會上
Design Brief/BOD/Scheme Design
己經可以講到A同B
完全未接觸過就真係無得吹
有時自己未親身做過但身邊既人有做過或多或少都仲可以吹到啲野,當然無可能吹到專家級咁勁
因為你無經歷過痛苦時刻
同樣問題問做果個,佢肯定答得 solid 過你,因為佢可能諗依個 solution OT 左幾日幾夜
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞