[工程撚] 做左段廢片 講下點考香港牌同英國CEng (2)

1001 回覆
183 Like 10 Dislike
香港無人理澳洲牌,又要俾錢續
係講緊MHKIE唔要RPE
轉行吧
RRA 唔洗 fellow, 唔洗4條友, 算 easy mode 啦
Non local u charter cibse 一定要讀master

正常consultant background, RRA 過HKIE大多數冇問題
其實外國做chartered engineer 有無做tech 個班咁高人工

machine learning, software, Data science

想轉行去做tech
冇,其實我計過條數
如果去London 做
HVAC CEng 6年Exp
大約收50000-60000 quid 一年
5% Pension,
take home 大約3200gbp per month
當10算, 姐係得32000 HKD 一個月

美國6年Exp HVAC engineer
大約100k USD base pay
當你俾10% 401k, 每個月200usd 保險
你take home 大約5500 USD 左右
當8算,姐係44000 HKD 一個月

但我加州班IT撚
一岀黎己經100k USD
咁已經唔夠瘋狂
係香港6年年資政府ai
(3+3年)(因為要有3年exp先可以報名考)
當你正莊入去到 果一刻已經兩萬8千幾
做多三年岩岩好 係3萬3

結論
香港都一樣
政府charter eng 人工
Lee d天龍人真係世界另類
留名
[member巴打 我之前都喺呢個po留過言

申請緊綠卡

報左十幾間學校

主要係讀MS in electrical and computer engineering

而家收到一間Texas 既U既admission
唔係UTA, TAMU, rice

加州就報左USC, UCSC
SJSU同Santa Clara U

你覺得做computer, electronic 比較hardware 個範

應該去德州定加州

[/member]
唔洗諗, 一定USC
有無人可以講解下scheme c 係點玩
原來CEng咁唔值錢

英國啲嘢咁鬼,30000蚊港紙其實好少
做傳統工程唔值錢
將工程變做生意就值錢
工程周邊衍生嘅生意都值錢
即係要做賣機.......
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞