[工程撚] 做左段廢片 講下點考香港牌同英國CEng (2)

1001 回覆
183 Like 10 Dislike
HKIE 大約三四個月,IET 大半年同video in
想請問大家有冇類似經驗
小弟啱啱搞咗CEng(經IET),不過張cert有啲問題
當我叫陳大文,張cert印咗我個名係Tai Chan
可以點處理?揾IET HK有冇用?(我估直接揾IET UK佢唔會明個問題係邊……)
如果佢哋係印Tai Man Chan,咁當然唔大問題
但睇嚟佢哋當咗“大"係first name,“文”係other name
張cert就淨係出first name+surname
pish
,斷scheme之後要留喺一間公司做幾耐嘢先考得
唔一定要同一間公司,只係太 jumpy 啲 evidence 太 piecemeal 好難說服到啲大袋 assessor 覺得你真係識
多謝樓主開呢個post

我呢加好迷惘

話說我本身係 BEng 電子出身
做左2年 ELV sub-contractor
跟住讀左個MSc Fire
做左2年 Fire sub-contractor

想問下

1.我想轉工 係咪低d人工都轉consultant?

2.想問下之後考係咪得IFireE可以簡? 如果考cibse 係咪痴心妄想?

3.有諗過移去加拿大 申請EIT+重練
但又驚加拿大Fire Eng唔吃香 唔知做咩
各位巴打好

小弟冇各位巴打咁勁有degree,最近就黎HD civil畢業,如果冇香港U既offer就想去去英國讀final year,睇左樓主第一條片,見到話考chartered需要master degree

因為睇過下ICE個網,話可以Further learning at work,想知如果咁做,係咪都會比較困難?

如果去英國讀,係咪要預讀返個PT-master會好D?

另外想請教下,英國個邊冇牌會唔會好難搵工?

唔該曬巴打
搞緊份professional review, 想四月apply CIBSe
有野想請教

想問MICE CENG 依家用RRA轉MHKIE使唔使interview???
多數都要
想問下揾sponsor簽report有無學問?
揾雞精班個Ir同自己公司高層分別大唔大?
幾時grad即係睇年資?
4年同24年
你覺得24年會肥機會大定4年肥機會大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞