[工程撚] 做左段廢片 講下點考香港牌同英國CEng (2)

1001 回覆
183 Like 10 Dislike
咁唔洗考啦,soe算
咁想問下,揾sponsor簽report有無學問?
揾雞精班個Ir同自己公司高層分別大唔大?
你一定未見識過十幾廿年嘅 senior 同自己個六七年親生 trainee 一齊考 CIBSE 一齊 pass
Soe 點拎?我見我公司有個老seafood 係FSOE
我成個公司管理層得三個CEng, 小見識
好鍾意柏巴講既真相, 可惜好多想考牌嘅人都不接受真相
想請教 如果係香港某大美國Axxxx公司做, 有冇得internal transfer 去外國做?(假設有GC)
想問下
其實經IET 去考CEng
Mandatory supporter 係咪最好都係CEng MIET/FIET
定其他ECUK會既CEng都得,或者MHKIE/FHKIE得唔得?
有同事搵我做Mandatory supporter
我只係C+3

我地老闆係FCIBSE + FHKIE,冇IET

佢話要CEng MIET所以搵我,但我覺得搵老闆係咪好D,雖然唔同會
巴打我想問我個degree 係BEng(Hons) product analysis and engineering design
睇hkie 個網就話可以得scheme a嘅

但我想問我係咪只可以行返我果科嘅scheme, 姐係無可能通過scheme a 考到bs 或者其他嘅工程師? 只可以用經驗黎考?
有人十年前已經用依招去左外國入埋籍
係另一個Post回左你
考MIET, 個Endorser要係MIET咩
係香港考,搵個Fellow 簽穩陣D
係,但可以問下HKIE,
睇下行唔行到MCL
多謝巴打先! 成功個案係咪公司有機制internal transfer過去us? 定係自己搵US lead head 問有冇位等自己過去再in? 麻煩先
本身佢有冇GC? 再公司申請internal transfer 過去?
同埋你要有GC/Passport, 同SSN 先得
因為你冇GC 既話,
佢要幫你Apply Visa,
如果你唔係 住係美國,
佢你見香港人多數唔會理你,
同埋依家已經唔請H1B,
https://h1bdata.info/index.php?em=AECOM&job=&city=&year=2020

Btw, 黎美國之後你要考FE同PE,
如果你係做MVAC 既話,
你要預重新學過D野,
D Culture 同香港/英國完全唔一樣,
同埋你要落手做,
好多時一單Project個Structure 係
PD + PM + Mechanical Lead + Mechanical Engineer
有冇 Draftsman 搞Revit 要睇Office

仲有係Unit 問題
For example
oC/oF,
mm/inch,
m2/sqft
LPS/CFM,
LPS/GPM
m/s = fpm

連最Basic 既 Q=M*C*DT 都唔一樣
係Q=1.08*CFM*DT 同 Q=500*GPM*DT

仲有呢面用Trace, 唔用E20, 又要學過
Exactly
早十幾年好少人報 global recruitment, 隨時個 opening 得你一個 applicant, 只要你 interview 果陣唔係太柒都會收你
我想問Environment team! 如有GC 同到步美國一個月有SSN, A琴有得internal transfer 過美國公司? 定都係好似上面有巴打講同美國Team lead 打招呼跟住自己搞掂interview!
見HKIE 個網話呢科PT只可以行ACE 同MIE
但FT 可以行MCL
我係讀part time 嘅,係咪姐係無得救?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞