[工程撚] 做左段廢片 講下點考香港牌同英國CEng (2)

1001 回覆
183 Like 10 Dislike
講技術,人地連 1000kv HVDC transmission 都做得出,起樓 BS 依啲傳統工業對佢地黎講根本技術含金量低到一個點
hk乞衣
我南方北方都做過,基本上支國班工程人員本身都覺得自己唔夠優秀先要從事建築業,因為叻果班去哂啲乜乜院做科技研究或者出哂國賺錢,佢地仲係得雞屎咁少人工,所以先想考 CEng 出國,係香港先咁畸形,construction is everything
全世界都係最cheap既engineer 先做construction
同意你講嘅野
的確單睇冷氣一範 都已經要睇好多書 spec要寫得好係要用時諗同鑽研 而且技術上係有好多新野不斷出現 但以而家賺到嘅錢已經唔容許你思考 大部分時間都係幫個積師諗點慳位就位 啲業主永遠覺得機電搞得掂 冇人重視機電嘅問題 到出事問責都係怪顧問

正因為咁機電畀人感覺更加唔專業 畀人當係裝修佬 但額際上係機電有苦自己知
啱呀 而家多數住宅樓都係干收銀畀意見夾野夾積 初設都冇得出圖 住宅樓賺錢少左好多
圖都唔洗出?要BS consultant 黎做乜
當然唔係發明家 問題唔係要懶要hea做 係要有時間容許 其實而家莫講話用新技術 係舊有嘅野啲人都未掌握到 你有時間畫圖夾野諗走位 已經做唔切計數 系統設計 更莫講話睇或教啲細既 冇計都係錢問題
除非人工再做平啲 就有多啲時間做 但咁就惡性循環 越做越爛市
原來已經進化到初設圖都無得出
出埋晒啲垃圾,唔洗你出啦
請你只係當買保險,有咩鑊,你同我食晒去得㗎啦
好肯定一樣野,如果支國嘅建築專才湧黎香港,香港嘅建築行業不論 consultant, main con 定 subcon 都會更加殘,你係想像唔到佢係肯用你五六折人工去搶工作機會
保險佬又贏,年年加你保費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞