[工程撚] 做左段廢片 講下點考香港牌同英國CEng (2)

1001 回覆
183 Like 10 Dislike
人地見你香港人都唔侵你玩
我果陣 station 喺上面,同設計院啲人都 friend 底,成日r我"幫幫忙"搞 CEng application, 我同佢地講 degree 又支國,master 又支國,uk 唔撚會 so 佢地 啲北佬 technical 真係好勁,倒背規範圖集都仲得,不過英文能力仲屎過香港小學生,就算俾哂 source 佢地左抄右抄都唔覺得佢地有能力抄到份 readable 嘅 report
不過佢既technical knowledge得唔得。即係明唔明點解啲嘢係咁做

北佬想搞CEng都係想去外國生活
擴初初設都會揾香港幫手搞
送審之後深化設計施工竣工都會俾番哂 LDI 搞,因為港燦真係唔夠佢地熟玩法同門路,但有啲on9合約香港都會包埋後半段,所以先要掉啲人上去睇住
至於要同 LDI 打好 guanxi 都係真嘅
宜家個玩法又唔同咗

以前係出咗tender, 係contruction stage都要批圖, 批material, 仲要出AI

聽落, 宜家個玩法係去到contruction stage, 香港既consultant可以收皮
北佬整體黎講 technical know how 真係好勁,好有心機成班人 drill, 不過有時太過牛角尖,南方人就一半半,香港人就。。。上到去除左英文能力好過佢地都真係無乜其他優勢,仲有依十幾年已經有好多清華北大畢業果班黎香港再讀 degree master 洗底考 CEng 借香港做跳板去歐美發展
講真,香港 office 點會知上面搞緊乜,一味靠 RSS team 單向 report 最後發展咪就係叫 RSS 喺上面夾掂佢批埋了事,所以 RSS team 真係成敗關鍵,要照顧哂總包分判 LDI
Push
有做開大陸發展嘅香港發展商其實已經築好哂大陸 team 大陸 office 大陸 network 有哂相關對口,不過要安撫住香港果班,所以都會分番啲餅仔俾香港食,其實講實力同 cost effectiveness,絕對可以交哂俾大陸做,加上 building engineering 同 BS 喺大陸從來唔係咩高端創新科技, 所有野都 well developed
有見地ching
本人都做開大陸project
而家做緊條team啲job越接越爛
越黎越chur
而家仲煩緊出路
一直都做大陸job
都唔知轉咩好
其實支國依家收緊水,起少左鬼城,連帶澳門都靜左,所以我先返番香港
講得啱
其實廿幾年前嘅香港工程師待遇喺大陸係超正 大陸業主勁有禮 有專車接送 而家冇了 仲要大部分人係干收銀 仲要咩都唔識 淨吹水 頂會 叫細嘅畫圖 自己又唔點睇technical 仲要唔係好識野 日撚日就捉啲細嘅畫圖樣衰 啲字太細 啲野要print出黎先睇到 etc 但technical就半䶢半淡 老實講 大陸班友勁好多 而且多數都勤力 似足舊時嘅香港人 香港干收銀真係冇優勢
但唔熟香港野唔易轉 而且香港都係得返住宅多
老實講 香港呢套做到好撚賤 賤到其實啲大嘅都知道唔撚work 有咩問題都等個細嘅拆掂 自己就好似預左食水尾咁 食到幾多就食幾多咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞