[工程撚] 做左段廢片 講下點考香港牌同英國CEng (2)

1001 回覆
183 Like 10 Dislike
想問下各位師兄
點決定用Centrifugal fan 定axial fan
一般黎講係咪static loss大就用centrifugal fan?
唔該晒
等你
其實係睇fan curve㨂到咩咪咩law

一般黎講,centrifugal fan既fan static大啲,noise 細啲。但有時無位 會用兩把axial fan in series咁放
人工有無17,18k
有冇同IET career manager 搏鬥緊既巴打
唔該師兄
睇你interview 表現

不過肯請無engineer background 既都唔會好pay
其實個career manager係點玩?睇過, 難玩過寫technical report
我就係煩緊點係果到搞 competence

佢有果17個 criteria 比我tick
下面要比evidence
係咪要寫晒
ECUK 果17個Competence
最基本要求
你係要個個都Meet 到
先可以Charter
請問下如果考cibse
report 用 competence base
interview果陣可唔可以用project base?
搭單問埋 如果想移民澳洲做返BSE應該點plan好?
冇話唔得既,
Interview 果陣你show 到夠料就得
移民就Internal transfer
好多人都係咁走
唔係國際大firm咪唔洗諗移民?
大果幾間都 global
咁JRP 同埋contractor呢?
冇人會理香港工作經驗
除非你Internal transfer
咁先可以避咗呢樣嘢
點解佢地會唔理香港工作經驗
優先請本地人
佢當你所有香港工作經驗都係假
就算你做到幾叻都好
都係冇用
如果本身澳洲籍,喺香港考完牌先去澳洲會唔會都當香港工作經驗係假?
做開工程都知工程行業其實好 localised, 去每個新地方都要從新適應 local trade practice 同 local codes,所以有 local project reference 一定跑贏香港任何一個 project reference
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞