歡迎啲想砌模型嘅巴絲入黎 (46) 砌生豬肉

1001 回覆
7 Like 2 Dislike

頭可動性低 手好鬆 翼幾緊
頭舉唔高做唔返上年g gen個著火飛出黎pose
地台有d插唔實既感覺
唔該巴打 今晚試下先
我覺得玩模型一唔想素組先會好似做實驗咁
係要有失敗品先會master到其中一個步驟
如果唔係人地做代工點解可以收咁貴

爆左膠咪下一隻試第個方法,工具或者溶液睇下個效果
想個作品靚又唔想洗錢又唔想比耐性去嘗試係好難的
除非果個人係神人級果d
我覺得玩模型一唔想素組先會好似做實驗咁
係要有失敗品先會master到其中一個步驟
如果唔係人地做代工點解可以收咁貴

爆左膠咪下一隻試第個方法,工具或者溶液睇下個效果
想個作品靚又唔想洗錢又唔想比耐性去嘗試係好難的
除非果個人係神人級果d
代工貴係因為整好一隻模型真係好晒時間姐
盾 Tb?
真係聽過有人咁講
可能砌模型喺香港始終係一樣興趣,普通人唔會覺得值得咁多錢
以前做色件大陸出手會比較闊綽
遇過香港ge一係屌你貴,我買咩咩咩唔好?又有合金又平過你
一係就整得柒笑你咁都拎出黎賣千幾二千蚊
我想問點幫 奧米加把劍上色? 先後次序係點?
金屬marker上色先? 然後再用 黑色油?
你黑色果支滲線液黎,唔可以當油咁油上去
我都可以幾肯定
你整完出黎一定仲衰過張貼紙
其實正常係share作品我點都唔會笑人
不過如果佢係變左商品,我就真係會多d指指點點
不過模型要代工我真係直接買mb同figure算
你係想點油先?d字金色,把野其他色?
文字係金色,其他地方把劍係黑色
把劍有3隻色,劍身黑色劍刃銀色字金色,marker上色可以畫左金色字先,之之後上黑再上銀
你用marker點整都唔會好睇, 你用返貼紙算啦.
你一係搵個識噴油既朋友,做遮蓋噴,半日應該搞掂
其實就應該要買卷遮蓋膠紙,遮住刀鋒邊(我上網見刀鋒邊係白色)
然後唔好用marker買罐深灰色/黑色(我上網見唔係exactly係黑色)噴罐噴刀身
之後d字就難搞d,問下其他巴打係咪可能拎金屬色水性油溝稀佢黎滲金色線
咁睇下你有無idea係想改隻野
我遇過有客好好心機畫晒圖想改色加detail或者變合成獸
咁呢d現成figure俾唔到你既

當然如果你話幫我改到變mb我會叫你不如買mb算
我買齊工具的,只是煩緊金色線點滲...
我諗唔透個工序先後
如果畀我,我就會搵舊blutack
金色marker油完擦走唔係字既部份先
然後blutack撕細 填平哂d字佢
劍身先上淺色後上深色
完哂再抆走blutack.
噴曬成把劍先
之後噴光油
marker 擠d油出黎用酒精開到水咁希滲線
想問下上光油問題,係砌好先上光油再滲線?定係剪件前要做?滲完之後上水貼再上消光???
砌好, 上水貼, 上光油, 滲線, 再噴消光. 我既次序係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞