歡迎啲想砌模型嘅巴絲入黎 (46) 砌生豬肉

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
用貴果隻粉藍罐咩野超滑消光都唔得?

我個人係噴半光澤,唔太清楚消光
邊隻水性,我噴水性消光會化得冇咁勁但都有化少少邊位,始終thiner係同一隻
我唔係笑鳩你, 係真心讚緊你叻
你起碼有去搵過吓, 試過哂賴埋嘢再去問, 唔係之前一堆咩都無做過就問問問, 然後一堆人答完之後都係買返滲線液返嚟問爆咗膠點好
個重點係做每樣嘢都有成本, 起碼你嘅成本就係又四圍搵片睇又四圍問人仲要賴埋嘢; 吖但係有啲人咩都唔會去做只係問, 有人話佢仲屌返人轉頭, 大佬呀個世界唔係圍住你轉、唔係奉旨一定要有問必答架
btw吹水多我好認同, 呢度係討論區無話一定要po模型成品先可以出聲
水性我只係用過AV油, 係佢上面噴油性消光都無事, 不過最好就等返一日比佢乾透先噴
雙星水性就未用過唔知係咪都係咁
咁我都轉av試下先,thiner係邊隻,如果唔同thiner我諗應該唔會化。例如雙星水漆加av水性消光下星期買先。我用雙星都係因為就手我見模型鋪大部份都係雙星
鐵如果要舊化
應該會係支炮俾人射爆左
衝擊力轟死左入而條友再回收之後嘅殘骸...
AV有自己出嘅Thinner, 雙星X20A都溶到AV不過唔太適合用佢嚟開稀噴, X20A開嘅話會出啲油粒嘢係油入面
另外我見有人係就咁用水開稀AV油嚟噴, 不過聽講會減低油嘅附著力 => 好易甩

紫色為av油,上左油性消光,完全冇問題
你唔係噴陰影。我雙星唔係噴陰影的話都冇問題。問題係要噴陰影邊邊位一定要薄,一薄噴消光就化。
試下出油出少d,薄噴多層
試過了的確可以救到些少,但我要預效果,因為噴多層係預比佢化左去。一化左就當係重陰影。
咁個屎坑咪七彩
有自己thiner就fit。thiner呢d唔省得,用水/酒開效果萬一唔好咪又係要洗,玩死自己
路過小分享
裝埋,然後當佢overload左炸膛咁整爛佢

頭髮有做陰影高光,事後噴咗層油性光油先再消光,不過如果係thinner溶佢,光油都會
好!我就炸左佢先
可能真係雙星問題
整串燒
唔會啦
我會留返黎沖涼洗衫
點跟呀

求爽巴教我影相
我新手唔識影 前面係咪唔應該走焦
同埋應該點影 琴晚拎部廢機撚左好耐
Ps: 唔識google

又有人貼船
開工

各位介紹下點上色好我未買到亮黑同銀油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞