歡迎啲想砌模型嘅巴絲入黎 (46) 砌生豬肉

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
咁好彩冇蝕訂,
下次醒目d問人拎個名,有問題搵人對口,btw你想買咩? 睇下有冇其他地方搵到?
RG滲裂嘅位係咪裝落去嗰時要啪實
想問吓燙金嘅水貼
好似九尾咁

上唔上得光油會唔會上完個反光差左
得滲用田宮滲線液(懶得開
抹就用其他牌子琺瑯Thinner

暫時試過一次 ABS 上完色
關節位滲多咗出事 未抹已粉碎

正常 一點一點咁滲
再綿棒濕一兩滴Thinner抹 (表面少少濕幾乎乾
未試過爆
拆件滲爆膠情況就可以大大改善
燙金貼要睇佢會唔會擺耐咗氧化

但光油上得好又有難度
一兩層係收唔到工
天氣差又唔噴得

冷烤易啲成型
但冇得undo一出事就成件byebye
收唔到工意思係?要多過兩層??

因為見電度唔上得光油先問吓係會影響個反光
電鍍粉 會比油起咗出嚟
電鍍油 就唔係隻隻表面噴得油
光油噴完 好多層之後再拋光 可以好靚(但要好多心機時間
想保護電鍍件就上層蠟水上去
光油薄噴會啞面,而且噴光油落金屬色會影響原本個閃度
我一直都係用real touch marker嚟畫線多,就算係開稀琺瑯油滲/用滲線液都係上色之後嘅步驟嚟,所以未爆過
btw係咪真係我太老屎忽,以前睇hobby japan嗰啲都係推介人用real touch marker多過用滲線液,因乜解而家個個都要用滲線液然後成日都討論爆唔爆膠嘅問題
利申想討論唔係要罵戰,唔好又屌鳩我識少少就扮柒哂嘢
膠件受壓/有裂痕
Thinner份量一多就
唔投訴佢 你放棄你作為既客人權利

取暖 都解決唔到問題
我滲左落一個無線既位應該流左去件邊跟著就裂開左了
以後都會滲完線先組裝
一陣一拍兩散,以後唔畀人網上/打電話留貨果陣,係咪你出黎畀D師兄輪屌
其實我諗點解爆膠呢個問題大家應該都探討咗好耐,我見連登都有班有心人整合埋做個page俾大家睇

入面都講咗引致爆膠嘅可能性、點樣避免,我都想知點解要繼續問點樣唔爆膠?
另外就係滲線液都算係惡名遠播

我真係好唔明點解大家要咁堅持用?

https://m.gamer.com.tw/home/creationDetail.php?sn=3366383
我事但係網上面打 “滲線” 出嘅教學,入面都講明滲線液/x20會爆膠,又有提過吓畫線筆嘅存在(而且畫線筆以前bandai都算力捧,差唔多盒盒mg份説明書都會有提枝筆嘅存在,叫你買埋佢嚟畫線提高完成度)
我真係十萬個唔明白點解仲會有人繼續問,你就算唔google、唔知有替代品,都有人整合埋資料俾你睇,吖一句新手就可以無視哂再問過,呢啲唔係叫飯來張口叫咩?笑鳩呢啲人仲要俾人屌返轉頭老屎忽,我真係唔明白,乜不勞而獲先係啱嘅處事態度嚟嘅咩?定係好似BLM咁新手先係matter、係至高無上嘅存在,總之唔係新手嘅人就要全心全意咁去服務新手?我真係好想有人同我探討吓呢個話題
頭post 應該加
用GM301水性滲線筆
用酒精/手指/擦膠就得。
琺琅滲線咪就係為左快同買少支溶劑
用筆想易抹d咪又係要噴一層光油先
而且底漆係水性都用得
屌模倉ig 話番左chikyu,俾佢毒到tim
我未聽過用筆畫爆膠
其實我最想知都係點解大家唔睇頭post,又唔會自己去揾吓網上資料,係到標籤自己做新手就可以咩都問、你唔解答就係老屎忽、抵俾人屌,衰啲講句如果你想有人貼身服侍你不如俾錢去報堂啦?你問佢今晚食咩餸我諗佢都樂意答你;係呢到就係大家都答到攰,整埋個資料整合都唔睇嘅,雖然我無份整但係都覺得佢地好似白做義工咁
嘩!巴打邊到買到 想買好耐!
筆個問題唔係爆膠
而係打磨完既面/噴完油好難抹得甩
其實我有睇晒 只係見咁多人講開滲線液我先講下

War hammer 算唔算😅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞