歡迎啲想砌模型嘅巴絲入黎 (46) 砌生豬肉

1001 回覆
7 Like 2 Dislike

雙星水性如果噴陰影真係唔噴得消光,我一噴則面薄少少的地方都已經化到底色出左黎。師兄有冇解決方法水性噴陰影再上消光而唔化定一定要用油性(冇抽風機)
其實去唔清係因為對photoshop嚟講嗰啲 "去唔清" 嘅位唔係綠色, 所以去唔哂

可以見到揀咗 "Greens" 之後, 下面兩行顏色到會多咗四舊嘢出嚟, 可以拉佢去話比佢聽個顏色範圍, 個 "Fall off zone" 係類似漸變 => Min point位嘅色係100%受effect 影響 => 而Max point位係唔會受影響, 咁佢地中間個位就係一個過渡、由100%受影響去到無影響

另外本身退走背景之後, 本體條邊係比較硬、起鋸齒, 你可以用Photoshop入面個 "Feather" 去令到條邊smooth啲
主要係Feather完之後將個selection掉轉 ("Shift+Crtl+I" 或者 "Select => Inverse") 再del, 就可以見到條邊會滑咗

同埋可以用BG做返啲邊光令到本體同張底圖融合啲, 首先複製張底圖出嚟blur咗佢

揀返本體Selection, Inverse之後del咗外圍嘅嘢

之後再select多次本體Selection, 今次將佢做何Feather再del, 應該會得出第二張圖個效果

*綠色BG只係我方便大家睇, 唔係要嘅嘢嚟
將呢層邊光係Layer到set返效果同個透明度 (Screen / Color Dodge / Overlay, 可以逐個效果睇, 睇吓邊個啱心水) , 咁你本體就會有條邊光圍住咗佢

另外影出嚟如果好似blur blur地唔夠sharp, 又或者BG仲清晰過本體, 可以用上面嘅effect去處理

最後我鳩嗡完上面堆嘢之後, 再tune吓色個結果

希望我堆廢話幫到巴打你下次key得更好
專業人士
好難架, 你係咪想刁難我地啲新手
btw我都係嗰句, 係啪完咩都無做打算就咁滲線嘅情況下, 明知素組用滲線液會爆膠都堅持要用滲線液嘅, 爆咗膠係抵死; 如果知道有替代品 (e.g. 畫線筆、real touch marker、開稀AV油嚟滲 etc.) 都堅持要買滲線液返嚟滲嘅, 呢啲爆咗膠就叫抵撚死
其實我唔係執開圖, 所以唔係專業人士
我只係將以前做電影堆concept放落執圖到, 我估俾啲真係執圖嘅專業人士睇應該會屌柒我扮哂蟹
模型post 連ps 教學都有
我開頭都想買hi nu,
不過我唔太鐘意hguc 版肥肥地咁look(我知有好多人鐘意呢個忠於原著)
如果好似rg nu 咁slim 啲就正

已經睇緊下一隻,想砌Zplus A1,
不過諗唔明點解冇腰甲,直接見到大腿接口架
我都啪好左隻ka版鐵棺材
但諗唔到點整好,到路放左係度
Mg Barbatos
副骨
其實都講到明滲線液 仲邊洗開 同埋呢啲試youtube好多人教用
我網上睇,保護漆係咪即係消光漆?
我買左支b530,係咪可以噴左先滲線,
定係先噴一層消光保護(例如B5xx 之類)
再滲線,之後先噴b530
我呢隻擺左好多年
一拆佢就見到當年連水口都未識剪
整落覺發覺好難整,都唔係好知點戰損
一諗到佢一係俾人打爆
一係無出場鏡頭就好頭痕
明知就唔會咁做啦,就係知有你哩種識多人些少就扮柒晒野嘅人我先自己睇youtube學唔柒喺度問
消咗光先滲好難抹 用光油好啲
點解唔會咁做, 日日都有人問爆膠, 日日都有人答有代替品, 不停咁loop
我講緊嘅唔係連登呢到, 係周圍都係咁樣發生緊, 如果個個都似你咁叻識上google / youtube學就唔會成日都有人問爆膠點算
要搵d 現實參考,
例如用辣雞模擬下厚裝甲頂左幾炮/幾劍但熱到溶左,
或者參考下火箭返回艙落到地回收後個處理
鐵球呢粒野一係生一係死。真係難d諗戰損
難抺係指啲滲線油會"食"左入層消光度?
08小隊第一集揸個架好似係鐵球黎
完全係教學呀!
謝謝巴打。
消光漆因為表面唔平滑先做到消光效果
你滲線個時會卡係凹位到所以抹唔甩
光油因為要反到光除左乾左之後表面會平滑之外仲可以填平埋d砂紙痕
滲線會方便好多
我就放番入原本個包裝就算
屌,叻條撚,我睇nyc d片都無講素組剩滲雙星湯線液會爆,剩係話洗件易爆,爆撚左隻神高再四圍問至有人教我先上保護油至滲,哩度模型post都係d老屎忽吹水多,我都係間中開出黎睇兩頁
我都係有用水性油噴陰影 用返水性消光都冇喱個問題喎
雖然我唔係用雙星
會唔會係層淺藍噴得唔夠實 一噴消光就現左形? (利申鳩估)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞