歡迎啲想砌模型嘅巴絲入黎 (46) 砌生豬肉

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
比巴打你咁講一講真係搞到心郁郁
有冇話去邊度買會多啲款揀
平時去英明見到有堆軍事模型但好似唔多覺有戰艦咁
艦嚟講英明真係少咗好多, 以前成辣都係, 同千里達一樣
而家千里達都少咗, 但你去開唔差在行埋, 喺角落頭啲飛機隔嚟
油櫃嗰邊轉身枱頭會見到啲1/350
宏記都有啲, 但大陸牌子多而且佢啲船一般我覺得唔係好啱新手
柴灣嗰間都幾多1/700下, 可以去走一轉

但其實你有冇咩艦想砌? 有冇邊架船你聽過佢大名對佢好有興趣嗰啲?
非現代艦我都叫做曾經追過下, 日本, 歐洲二戰船都略略接觸過
Ab補土可唔可以咁用?
買左返黎好似冇乜用到
其實小弟對艦冇咩認識會想試吓砌係因為見到啲師兄勁精緻嘅戰艦好鬼靚
不過如果講有冇邊隻艦突別有興趣嘅會係金剛以前玩戰艦世界覺得金剛好鬼霸氣好有型
有品味喎巴打
識得揀真真正正做到現代化改修嘅戰艦
無論艦歷定係外觀都係好嘢嚟架
如果你對砌船冇任何認識我建議你買艦next喱隻
https://www.1999.co.jp/10575337
當係高達咁砌就得架喇, 咩金屬炮管, 蝕刻片, 木甲板, 樹脂AA喱啲唔好理著
攞下造船個feel先
扭開個泵底 好多橙色銹水漏出來
個泵係唔係好快會收皮
正常
你唔放仲快收皮
Thx巴打砌埋盒rg搵日去睇吓先
路過小分享
砌船要砌得靚係咪好高難度 可以砌到好似真嘅咁真係好癲
以我經驗, 上面位巴打啲心機都有返咁上下
本身大鳳買返嚟一pat嘢咁

頭先睇艦next個catalogue先發現原來係艦next嘅信濃嚟
唔怪得甲板咁樣, 印象中大鳳就算係乳膠面都唔會咁
睇嚟空母都唔係我嗰架波
正 等緊佢出 劍同wizard
高質教學
AB泥似係填窿果類用
頭POST 見啦
擺明懶唔想遮足用琺瑯神功點知隻金色係擦唔甩
而家真係識少少噴油就叫自己左模型師
都係問埋本身GP 01位巴打先加頭POST
補返筆黑色自消光
咁又唔關粉既,一分錢一分貨姐
AB補土
可以先填高
再塑型
半硬化亦可以切削
硬哂就可以打磨

但角位咁薄AB會斷, 膠片算
軟皮蛇
雙星果隻?
乜果隻擦唔甩架?
金色果隻色係特別D,如果上左係D 好深既色只會擦得甩面果層金色,下面層銀色咬到好實
多謝完整教學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞