歡迎啲想砌模型嘅巴絲入黎 (46) 砌生豬肉

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
我舊時拎去洗
想問有得摺/收納嘅水簾係唔係得模研
電鍍滲線出界想抹,可能會抹埋層油?
噴消光會變瓦色,更加咪攪
貼下水貼擺個靚pose就入櫃開燈閃盲自己啦
點樣洗? 用thinner?
然後再屌返老屎忽做咩咁老屎忽
老屎忽係原罪
想問下模型谷係咪黃?同埋噴槍噴高達用浩盛E420係咪已經夠用?
用清水洗
Frs Kuuga 嗰d 金件係咪要洗左先補到色
貓店返咗mg力天
但屋企幾隻野未搞
隻嘢其實都唔係我
我同事之前買落無砌,俾我攞咗嚟砌,不過係公司玩無抽氣所以用水性油噴

請問liquid gold 手油點先可以少啲筆觸
用左邊琺瑯油好似冇乜呢個問題
你依個唔似筆痕,似係筆毛上面d油半乾又撻落去
我係油幾筆feel到乾就即刻浸返落酒精洗,盡量輕力乾掃
想請教下師兄們噴陰影 主色係白個底應該用全黑還是係灰色好?
上youtube見人話白主色遮力差用灰底易handle

結果搞左兩個禮拜先搞完素體
明明噴左冷烤漆都可以刮甩油
點解會覺得噴咗冷烤漆就唔會刮甩油 層油厚咗咪即係件與件之間距離近咗、易刮咗 =》易刮咗咪即係加大甩油嘅機會
我見人剪完都係要磨
用神剪磨少兩下架
呢個已經第二次試但係我係yam 一大dat 再茶落去咁
係咪所有單面既透明件,都可以係個底個面度噴銀底?
好似眼睛/巴巴托斯啲粉紅色開關掣咁
油144真係要戴返副放大鏡先唔會眼殘
筆點左油之後你點落紙巾又好點返落盤又好,總之要搞到筆上面少油,油落去要完全無流動性,因為酒精乾得好快,你一pat油落去係唔會流而係當場乾左變成一pat野
然後每次洗完筆再油要用力點落油,因為如果筆上面仲有純酒精會直接抺走前面塗層而且油入面都有酒精,所以要輕力掃避免郁到前面塗層
而且liquid gold乾得好快又唔適合用濕盤,所以油完一層第二層用新碟再倒過會比較好,唔好旨意一碟油可以油完,手油黎講係終極閪油
油一次起碼三層就要洗四隻碟,如果唔係有朋友係環保撚我會用即棄紙碟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞