歡迎啲想砌模型嘅巴絲入黎 (46) 砌生豬肉

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
上一個post:
歡迎啲想砌模型嘅巴絲入黎 (45) 模型是自由的
https://lih.kg/2195220
無論新手老手,呢個google site都包含左好多有用既資訊

https://sites.google.com/view/lihkg-model

呢度不論係新手老手, 都一樣咁歡迎
絕對唔係小圈子
乜模型種類都無任歡迎
有模型問題一定會有神通廣大既巴打幫到你

問問題果陣,最好貼埋相,咁樣巴打們會易d 了解你個問題

巴打們貼作品時,
請注明牌子、比例及模型名稱

如果轉貼,貼埋條link就正哂喇

1001 請開新post
新手留名
又新post

Blue tab 真係加固恩物,隻戰暴放耐左一字馬都可以變到單腳企

呢枝嘢有冇代替品或者補充裝?

頭先咁多人覆我

Btw 呢枝嘢反而抹到滲線液,白化程度低過白電油
用x20會唔會仲好
今朝睇大交合原本話下星期中好返天
放完飯refresh又變落雨
新貼劉明
有次落雨我開抽濕機噴油,之後乾到隻手爆左流血
白電油會白化架咩?
有無邊部機抽濕同時空氣淨化
X20 轟呀
如果裝甲噴消光 骨架噴金屬色 唔想骨架噴到消光
你地嘅步驟係咪上完色組裝 貼水貼
之後拆返哂佢逐件裝甲噴消光?
拆落緊最好,懶唔想拆就搵方法遮,例如
用blutack 同masking封起哂唔想噴到的地方然後直接噴囉
睇情況,如果好多地方係噴光油,少部份係消光我會成隻光油左先,之後遮返噴消光
光油 > 消光 = 消光
消光 >光油 = 半光
以前聽過人講,話砌好就滲線係會易爆過分件滲完再砌返埋
原因係件入面d樁位砌埋左個受力點就唔同迫實曬咁,當落x20落去後有d位因為迫實定拉薄左就會出現裂痕,所以建議素組撚每件滲完先砌返隻野
不過我亦試過噴完油滲線時聽到卜一聲就爆左膠不過之後會加外甲睇唔到所以無理
外甲自己做就一向會拆曬出黎先噴
係會煩d但起碼件細細先噴得全面,唔會話一d噴唔到/噴唔足ge問題出現
又新post
重手就會見到
白電油仲要重手

聞到high 爆 冚家high high
擦完又補擦完又補
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞