歡迎啲想砌模型嘅巴絲入黎 (46) 砌生豬肉

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
小弟第一次噴消光,因為驚失敗就拎咗隻舊嘅嚟噴,但噴完之後佢有兩個位特別「令」,好似未乾咁,但放左兩日都仲係咁
以為係白化啦,但上網睇人地白化係會好似發霉咁, 有冇師兄知我係邊度做錯
我係用油性消光噴罐
Another咁解

係AGA入便每個角色嘅特別版,而黑楓就係AN版

黎緊嘅星都係AN版黎

thx 巴打

咁睇黎大家都鍾意黑色多啲
吾妻楓我買白色
真係各有各靚難揀

不過想要把太刀
以下鳩估
上完色再上光油有機會會令你本身隻色變左TONE,
直接混合左光油先你就可以少D色差
黃色係閪色,混白色應該有助發色同遮蓋力
大家買黑貓幾錢參考吓
有無人知點解隻 MG GP03S 電鍍版會無啦啦炒起左
無炒起,旋拍不嬲都有on9仔嫁啦
30000就算 但隻野值HKD 3000?
我都幾肯定幾年前模型鋪見過 賣3,400
300-400
我不嬲都唔中意電鍍版呀金屬色版呀透明版呀
話知佢炒到幾百萬
兼志谷世界第一
訂左象神裝未
睇嚟都係要自己試一次先得
特典版
有無巴打同我一樣對顏色唔敏感 / 開始懷疑自己色盲

例如唔識分普通色 / 亮色 / 珍珠色 / 其他色系之類
以白色為例 唔識分普通白/亮白/究極白/珍珠白/皇家白
或者藍色黎講 原色藍/珍珠藍/咩鈷藍/紫藍/天空藍/海洋藍
望落全部都一鳩樣咁極限只係分到消光黑VS亮黑
之前去PM睇過色板 就好似揀唇膏比女友咁 全部都一鳩樣色
噴黑白
漫畫風
砌得多模型有助幫女友揀唇膏
張相睇唔到 不過如果特別令應該係刮花左 薄薄地噴多陣就冇事
D浮誇格鬥pose如果係神高擺會順眼D
好多色都唔係好分到
隻隻都差唔多,叫啲fd幫我分
利申色弱
太誇張,白色都算
但你舉例藍色,鈷錠藍同天藍完全係兩種唔同ge色黎
建議睇睇眼科
應該係第1眼望落全部一樣 keep住望就覺得有少少差別
但唔知果"少少差別"係真係差別 定只係心理影響

可能講得唔好 同一隻色嘅深淺都仲分到
例如 溝咗白色嘅藍 vs 純種藍 vs 溝咗黑色嘅藍
呢啲深淺差別就分到
但其他差別就分唔到 (唔知應該叫咩 光澤?亮度?潤色?)
我屋企有支普通藍同貓貓藍
但噴出黎都分唔到有咩分別

又例如之前睇過巴打話上紅色用銀底vs金底 係冷暖之分
我試完又係唔知有咩分別唔知咩叫隻色冷啲暖啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞