歡迎啲想砌模型嘅巴絲入黎 (46) 砌生豬肉

1001 回覆
7 Like 2 Dislike

白係珍珠藍但唔太覺眼
未上光油
小弟路過
笨大嘅膠真係容易爆啲
我通常會上一層光油保護,先做滲線
墨汁都流動得好啲
巴打我唔係話你, 如果令你不快我對你唔住

我只係好好奇個現像就係 => 新手問滲線 => 多新手問, 於是有人做資料整合 => 新手唔會睇繼續問滲線 => 有人出嚟話啲人唔睇就問、飯來張口 => 吖你老屎忽針鳩新手, 識個少少就扮哂蟹, 食蕉啦

如果你話你有嘢唔明、作進一步探討無問題, 但係問親都係問爆膠, 乜爆膠個話題有咁多嘢講咩?????
想買嚟噴初號機色
即買!
邊隻藍色黎
Gaia銀底灰 >gaia究極白 > mr hobby xc05
手掌腳掌 finisher light gunmetal(銀底灰)第一次噴finisher,係幾靚
點解已經進化到用琺瑯油已經爆膠,連x20都未用已經爆
係咪都打層光油做力架真係無死錯人

除左電鍍件
唔好勞氣啦
叫落地巴同你69出出火先喇

其實就真係習慣咗
有部份「新手」(嗱部份我接觸過嘅咋下)
見啲老手/高手用就會覺得應該跟, 其他新出一係呃錢(偏貴)一係就冇咁好(如果唔係啲勁人做咩唔買?)
雜誌教學就梗係收咗錢賣廣告架啦, 賣廣告就梗係咩都話好
係咁Toxic架喇
爽巴唔好勞氣。立即去砌返3、5、7個模型轉換下心情先。
成個世界都係咁,職場學校都一樣情況。自己知自己唔係老屎忽就得。

得閒自己又做下新手平衡下自己。
啦我話開稀琺瑯油架 我唔係指就咁琺瑯油爆膠, 係開稀咗嘅琺瑯油有可能爆
你扮撚柒完野未
其實講真我就覺得唔係好關事
軍事模型啲榫大部份都冇力, 係靠膠水痴死成舊, 所以啲零件冇乜組合應力
但係Bandai啲嘢就真係靠啲榫裝埋一齊, 某啲食力位應力應該唔細
直接接觸喱啲流動性高, 侵蝕能力高嘅溶劑自然會出事
如果要跟啲勁人就去問返啲勁人啦嚟呢到問老屎忽做咩 我最唔明就係佢地自己都已經認定咗一定要用滲線液, 咁仲問咁多做咩, 叫你上光油又呀吱呀咗嫌漆面厚呀嗰啲; 好啦肯上又走去上消光漆, 都講到明話光油點解會變消光
就係見識太多先唔想連網上面都係咁, 大佬現實生活對唔夠, 連去網絡世界都咁
嬲到震晒
你唔好潛水69咪唔扮囉
你同福巴表演69 我日日上水推post
喂我屌你啦你哋69喱家嘢又關我事?
https://twitter.com/ijnkirishima/status/1307507158943031298?s=20
哎.....
人哋就已經輕鬆print自己愛船
我就唔知做緊乜
明明你同老子巴/69巴先係69嗰個, 做咩係都要拉我落水
你扮撚柒完野未
你唔好潛水69咪唔扮囉
你同福巴表演69 我日日上水推post
明明你同老子巴/69巴先係69嗰個, 做咩係都要拉我落水

落地巴先岩
試過噴埋油滲線都會出事,特別係而家bandai d膠咁淋ge情況下
就咁望落d件已經可以好清潔見到d 榫印,啪埋先滲就更加易出事

左邊modo星光銀+透明黃金
右邊gaia星光金
Btw透明色好撚難噴
透明色最好上夠3-4層先會實
第一層薄噴就算上唔足色都唔好理佢,乾左再上隻色先會出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞