如何成為”療癒系”KOL! Alicehaha開網店賣一套淘寶餐具承惠$500(7)

1001 回覆
67 Like 1 Dislike
我都有見到重點係可以畀個仔坐係到自己玩
好同意絲打呀
其實我都主張唔好亂話人教仔㗎
但蝦乾真係好過份...
正如你話齋每個BB發展速度都唔同
好似我細個係唔鍾意爬嘅 我媽咪話好快就學行差唔多叫skip咗爬嘅階段
大個睇啲資訊發現爬得少啲嘅BB大個平衡力原來會差啲(我事實都係)
所以BB太快train up唔一定係好事嚟
偏偏蝦乾就當個仔係玩具咁
埋身抱又唔見佢有
最多就係擺佢係凳 train佢呢樣個樣
我未做媽咪都睇到好嬲
個training 唔係比咁細個b
面向下咁練
係頸未夠力既情況下 向下咁練係危險
即使有家長係身邊
因為只可以睇到佢有冇好似hamo咁成個頭中落被抖唔到氣
但佢會唔會傷到頸係唔知

叫朋友問個兒科醫生都話呢個唔係必須 係睇返bb情況
個醫生上年生多個 見到佢成長係按返正常進度
都唔會特登train個b

總之佢就好癲 想train到個仔自己搞掂自己唔好煩佢咁
留言睇hamo遲啲自己沖奶飲
慈母又出黎啦
同佢個淘寶系台嬸朋友愈來愈似
睇見蝦毛啲表情
好似真係好唔開心咁
我認同你,練抬頭真係唔會咁早練
我BB都係三個月之後先俾佢趴下
其實每個BB都有佢地自己既時間表,拔苗助長,為乜呢?
到佢真係大個咩都識喇
媽媽又會懷念佢bb既時候
其實我覺得蝦乾係個control freak
加埋佢d閪性格
蝦毛真係好慘,投錯胎
我覺得人人愛自己bb方式都唔同,而且個個湊仔方法都唔同,又好難評論佢岩定錯既
我反而覺得佢成日呻有種“其實佢心底覺得自己好幸福,不過把死人口就專登講到自己唔係你地諗得咁幸福ga jar'咁既感覺
即係人地凳佢開心生左個仔,佢自己都沾沾覺得自己好叻mugmugmug,但把口就要講下自己想要女呀,個仔好曳之類
明明覺得全人奶好沾沾,但把死口就係都要話頂得幾耐得幾耐

細路仔唔會識分你講真定講笑,佢咁既性格真係唔知會對蝦毛有咩影響
雖然蝦毛係唔可愛
但只想佢可以健康咁成長
最怕蝦乾玩埋呢d training出事
唔知點解見到蝦毛啲表情 又零反應
就覺得蝦乾一熄機個樣就會好閪嫌蝦毛呢樣個樣
喊下可能都唔俾
本身諗住老母唔錫都有呀爸錫
但兩公婆都唔理個蝦毛喊..仲要鏡頭前
唔敢想像鏡頭後會點
同埋成日嫌呢樣個樣好似公審個仔搞到佢好慘咁
好多野有bb之前生之前都知
佢唔係應該ready好先生架咩
佢淨係一心想做專家
但有啲就真係好明顯有問題
沖涼條片頭兩分鐘個B都係背景一直喊
條片仲要已經剪輯過
兩公婆仲係到拍片傾偈
屋企又冇第三個人睇住個BB
就算咩原因都好 BB喊到咁應該都去睇一睇啩
咁唔係去睇係當佢道具咁
「哎呀喊呀又拍下佢多個footage 」

大佬呀你唔好咁痴線啦

1.兩個都唔戴罩影相
2.痾左咁多次結晶尿先睇醫生
3.屈尿片掉花紋唔知pampers PR睇到有咩感想?咁樣質疑你地嘅PURE系列
4.睇comment都好精彩...有人提醒佢係唔係人奶唔夠水 佢死都要駁

最後....佢將啲chloe著晒上身再tag真係好柒
為著而著 湊過b嘅都知湊住仔拎呢啲袋勁唔方便 擺明為著而著
四個月後才可補充水份
又扮專家
救命
笑到斷氣
『腦補』唔係咁用㗎
圖片支援
事實上初生BB係唔使點飲水
大前提係飲夠奶
啲媽媽已經留言話BB唔夠水份可能就係唔夠奶
佢又唔應人
唔怪得蝦毛好似唔長肉咁啦
係咪想講"惡補"
中文又唔得
英文又唔掂
仲扮專家真係笑死人
絲打你又教精咗佢
連網絡用語都唔識
佢真係不如收一收皮
佢係唔係想串網民要腦補
叫大家唔使咁大驚小怪個囝痾結晶尿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞