如何成為”療癒系”KOL! Alicehaha開網店賣一套淘寶餐具承惠$500(7)

1001 回覆
67 Like 1 Dislike
問題係佢連拍片都完全拍唔到好老母嘅感覺
連扮都扮唔到 究竟佢同個b有幾唔親
虐兒咁款
好似要捏死佢咁
hagone成23.7萬follower, 但條條講蝦毛既片都係得幾萬view... 以前啲片閒閒地過20萬架喎
快啲收皮啦
出第一條片就新鮮感姐
出多幾條就悶唔想睇啦 個仔又唔得意

利申 最近幾條片都無睇
忍唔住要睇hagone對佢個仔有幾衰
睇到蝦毛係沖涼前喊個到
睇同聽得出佢真係喊得好淒涼
真心覺得佢兩公婆都係痴線
點解可以唔去睇吓個仔安撫吓佢先
沖涼都feel唔到有幾興奮
興奮係應該手腳都會fing得好勁 水都fing哂出浴盤
hagone對住蝦毛講嘢都係港女tone
睇完心都實哂
蝦毛有咁嘅父母好慘呀
見到你地d cap圖忍唔住睇咗1分鐘
蝦毛喊緊 一個掛住拍片 另一個就繼續做自己野
之前仲話小熊貓娶咗蝦乾好慘
其實都係2舊屎
真係難為咗蝦毛投錯胎做佢地個仔
個樣好驚咁
屌佢老母. 我真係忍唔撚到講粗口.
呢個女人真係唔撚想做人阿媽唔好生啦仆街.
見撚到你咁湊仔真係睇到火滾! 咁細個TRAIN 條撚呀.
見到佢老公都一擔擔. 佢真係唔抵可憐. 以為佢對個仔好D會正常D.
結果都係咁. 唔好撚到拍片啦仆街MON PO 蝦乾.
唔該你好好認清做左人阿媽既事實. 正常學點樣做人阿媽啦
一見到呢D女人當個B係搖錢樹就覺得好恐怖...
外人聽到個bb喊成咁都心痛
點解佢可以冇反應⋯
蝦乾咁對個仔
第時佢忤逆你真係咪L怨
蝦毛每日都過得好辛苦好慘
唔識笑係有原因嘅

bb時期就係要食、玩、訓
同爸爸媽媽交流培養感情
見多d人同唔同事物,刺激感官發展
訓乜鬼野練呀,呢d叫垂死掙扎囉

兩公婆都變態嘅
住佢隔離屋咪慘
睇片先知蝦毛喊足咁耐都冇人理
好彩佢間屋係租咋!
成班鍵盤戰士 醫生姑娘都無話有問題
大把妹妹崇拜 媽媽請教佢點訓練個仔
你班生活不順嘅垃圾 憑咩質疑湊仔專家
有追開po嘅都見過我質疑蝦毛
再咁多呆滯冇反應落去 可能會發展遲緩

睇埋尋晚條片 我好想同蝦乾講
如果你個仔有朝一日搞成咁
100percent你同你老公攞黎

喺條片出現嘅訓練叫Tummy Time

係就係由初生開始可以做
但!係!
如果係初生/未到抬頭期嘅BB
係唔應該俾佢趴係平面度做
反而係媽媽應該面對面抱B
等BB趴係媽媽心口做

而如果俾佢趴係平面度做
係應該係個BB前面放玩具等
有效吸引到佢視線嘅物品
俾動機佢抬頭去完成個Training

片入面蝦毛做唔到之餘
成個面同埋頭陷入床面 有機會窒息

蝦乾試下遲幾秒抱翻起個仔
腦部缺氧幾秒會有咩影響 到時你就知

仲有 六個月以上嘅BB
無法再透過母乳或者配方奶攝取足夠嘅營養
好容易會出現鐵質不足嘅情況

如果到時候都唔餵飽個仔 令到佢真係鐵質不足嘅話
出現ADHD etc嘅危機會比正常人高

嬰幼兒體內的鐵質
均來自母體的營養

初生寶寶的鐵質均來自母體中的營養,它在體內擔當的角色尤其關鍵。鐵質負責運送血液中的氧氣。一旦鐵質不足的話,作為儲鐵存庫的「鐵蛋白」含量就會大大減低。

為了保持體內一定的鐵蛋白含量,我們可以從飲食入手補充鐵質。 可是,孩子一天一天地長大,體內血液量上升,身體需要使用更多鐵質去運作各種技能。因此,加固期間,一定要讓孩子吃含充分鐵質的食物。如果加固期間未有讓孩子吸收足夠的鐵質,鐵蛋白含量低,就會導致貧血。

鐵質不足相等於腦營養不足
影響心臟功能及認知上發展

這個是很嚴重的問題,因為鐵質是對腦部發育必不可失的營養源。正如被冠為兒科聖經的《Nelson Textbook of Pediatrics》亦有相關記載:「鐵質對孩子的生理機能及認知上發展有舉足輕重的影響」。

鐵質,是製作神經傳導物質的必要元素,缺一不可。人體一旦缺乏鐵質、蛋白質、維他命B,患上抑鬱症、驚恐症等與腦部有關情緒病的風險大大提升。更甚者,還會導致孩子出現發育障礙。

若然懷疑來看病的孩子出現發育障礙,我們會立刻為他檢查血液。這麼多年來,所有出現發育障礙的孩子,同時亦有缺鐵性貧血的問題。在進行發育障礙的治療前,我們建議孩子先改善日常飲食習慣,並且進食鐵丸、維他命B補充劑等。接受以上治療的2周至1個月後,患者的情況都會有所改善。

只要充分吸收必要的營養
孩子的情緒就能變得穩定

其中一個個案是正在上幼稚園的小孩A。僅僅3歲,他已被確診專注力失調(ADHD)。A無法與人好好相處,更莫說與同志建立任何良好關係。他總是衝衝動動的,結果他總是獨自遊玩,家人亦怕他在外惹事而無法外出用餐。

經血液檢查,得知A體內缺乏鐵質和維他命B,所以我開了相關的營養補充劑給他。1個月後,A的情況大有改善。相比起接受治療前,變得更加穩重,不再亂發脾氣。最近還開始結交朋友呢!診症期間,還能積極地對我說學校的事。
更令人嘆為觀止的是,A能夠安坐在迴轉壽司店内。「即使眼前的壽司帶不停轉動,孩子都能夠乖乖坐著,不隨手亂碰!」A媽媽滿面喜悅地報告著。

就是這樣,只要補充鐵質就能改善發育障礙的症狀。這些患有發育障礙的孩子在未接受血液檢查前,沒有人懷疑過他們有貧血的問題。事實上,針對患有發育障礙的患者,我認為有必要先為他們作血液檢查,並且仔細檢查身體內「鐵蛋白」的含量。

當然,只改善飲食習慣,並無法完全根治發育障礙的問題。但由補充身體不足的鐵質開始,立刻大有改善的患者比比皆是。

世界衛生組織(WHO)主張要讓5個月大的嬰幼兒開始進食固體食物,目的就是要補充母乳或奶粉無法給予孩子的鐵質。唯有均衡地進食肉類、豆類、黃綠色的蔬菜、水果等食物,才能好好補充蛋白質、維他命、鐵質等身體所需的礦物質。
呢度已經有好多絲打覺得蝦乾已經係做多咗
不過人哋聲稱請教咗陪月同醫生都話無問題
到時有咩事真係自己攞嚟
專業嘅來了學到野
比著我係蝦乾梗係日日食即食肉賣廣告
之後再去喂蝦毛
然後再同蝦毛練下肌肉
最重要醫生話無問題架收聲啦
蝦毛一歲成功做筋肉人萌呆又唔出聲
威俾你班鍵盤戰士睇
到時一定fatfat大把人請教我蝦啦
hagone 閂埋門點養大個仔其實真係冇人管到,但最衰佢又要扮專家教壞人,一俾人話就搬啲"醫生", "陪月" 出嚟講,又唔諗吓人哋教完你,你自己execute 得啱唔啱

推到蝦乾收皮!!!!
其實我都有問過陪月,我個陪月係唔建議我做..
當時一個零月,因為驚佢chok親條頸唔知,到時喊親矇大人又唔明。佢果時話如果要訓練 就係媽媽身上墊住做...扶實條頸。

我個寶都係岩岩3個月條頸先開始有力,我覺得小孩有佢自己既schedule...頸力/轉身佢遲早都會識...太早怕整傷佢仲衰...
我啲親戚都話時間表只應該參考
唔係逼自己個小朋友死跟爛跟
更加唔係蝦乾個種咁 完全當個仔玩具咁
真係未試過睇到咁嬲
平時自己抱b唔護住佢條頸
反而要佢兩個月大人仔趴係度train頸力
呢條女真係痴9線
其實身體嘅活動能力 BB大大下就學識架啦
特登train黎做乜9
有朝一日蝦毛識企起身 隻蝦乾係咪即刻要train佢行路
然後好冷血咁一句: 阿仔你要靠自己喇
見到佢第一張gif已經覺得蝦毛好撚辛苦
佢拍得片仲要係之前拍好左
仲要同人講係之前已經有train

一黎呢啲training 唔係必須
呢個動作都唔係咁細個做
正常bb大大下就夠力 可以唔洗train都得

二黎係就算有人在旁 呢個動作都係危險
仲要bb係條頸未有力既情況下
佢要爬低向地咁抬頭係唔夠力會好易傷到頸同肌肉

呢啲野唔洗生過用腦諗下都知啦
其他野要扮專家都算 都係笑下佢柒
但好心咪撚害個仔啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞