日本鐵道消息及旅遊情報交流區(56)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
好似相鐵咁
完全係賭佢唔cut
https://twitter.com/0307_hikyoueki/status/1299593257135951874?s=19
#今日の秘境駅
No.165 日豊本線 宗太郎駅

大分と宮崎県境の山奥に位置する秘境駅です。
日本でも珍しい特急車両が停車する秘境駅です!
1日に停車する列車は1.5往復なので延岡に泊まり、翌朝の始発で訪問するしかありません!
当駅周辺以外の集落は数キロ確認できなかったので、かなりの秘境です。
相鐵Navyblue頭mix橫須賀色車身

唔出奇,大雨都麻煩
果度根本係冇人地區
坐一日台北車站返台北車站
我試過台北經東部落高雄,再第二日高鐵上台中,爭台中返台北就環島一圈
而家咪有莒光號1+2號環島
https://www.youtube.com/watch?v=C5xNEtYAeVE
本州三間JR都蝕到仆街
試過高雄坐柴聯自強去花蓮 花蓮坐太魯閣返台北
去花蓮個程訓醒幾次都未到
5個鐘呀Ching, 上台北再落花蓮其實4個鐘KO
不過南迴線風景真係好靚, 我5個鐘無訓到
JR中話唔考慮分時段收費(反而名古屋市係咪可以諗下),但新幹線可以做啲啩
尋日先睇完官方影片話多良段裝咗電線
東海減價係用旅行商品咁賣
多良段電線桿裝靠山嗰邊唔影響搭車睇海

當年我花蓮去高雄搭5個鐘都無訓過,因為無位坐企足全程cls
有次我台北來回高雄慳錢搭台鐵自強號
車程5個鐘,不過出發前我早就上網買咗飛劃位唔洗企
東海有幾可會減
企5個鐘到應該行唔郁
呢d長途車真係網上買咗飛先
都差唔多十年前嘅事,當時台鐵官網仲係好落後,上網訂飛要有台灣身份證號碼,我去環島已經預早十幾日去火車站買定飛都無位
東海有競爭情況下就會減
例如豐橋-名古屋往復券專登同名鐵作對
連坐新幹線既選擇都比埋出黎
強行時間輾壓
個回數券本身已經平咗
額外再課520yen就可以坐新幹線
https://youtu.be/htTnHx_2JBU
呢張往復券真心抵玩
東海真係唔俾人打唔肯咁做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞