[勿助長代購勿提L'Oréal Group & Shiseido Group 第一頁有懶人包]化妝護膚討論區#122

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
黑眼圈係天生定後天
上妝前保濕真係要好
枝遮暇要揀枝潤但又要同你本身底妝都夾 唔撞出事
咁樣一齊搞會好d

用緊咩遮暇
外國牌子:Bare minerals (夏天用溶到hihi 注意 )
日牌:etvos, only minerals但後者好似閃咗d 同持妝力差d
都係熱門d 嘅品牌、又500內搞得掂
其他未諗到
我好廢對化妝仲係冇乜深入認識樣樣亂咁黎用緊maybeline fitme遮瑕,fitme粉餅

同埋成日化完妝覺得塊面唔乾淨咁完全唔係人地廣告上完粉塊面煥然一新咁樣

唔通skincare已經做得唔好
我試試etvos 啦
謝謝絲打
bare minerals shiseido group
Maybelline loreal group
skincare你用咩呀?
May記係loreal group

冇人會識哂 慢慢學呀
正題:may記呢兩樣本身都廢 mic得來又貴又盛
廣告就做得好勁就真嘅
同價錢遮暇不如買canmake, excel 遮暇盤
唔啱用起碼唔會肉痛
最好最後粉底都換埋

Skincare都有機會唔夠保濕 皮膚又會隨各樣嘢改變而影響底妝
所以慢慢嚟啦
oh sorry
好慢慢黎,要逐樣試
一時忘記咗 sorrrrr
咁Jane Iredale
好似最經典?
仲有everyday mineral
唔好客氣
用完番嚟包膠
你會唔怕買唔啱色號?
有時買得太白係會顯得灰灰黑黑咁
我有時覺得好奇怪有個點係岩岩上完妝果下覺得係明顯有妝感,但出完街番到屋企照鏡有d油係面又覺得幾自然同埋皮膚好好咁嘅感覺係咪好奇怪

覺得唔乾淨反而係上完妝果下
Jane iredale 好快溶,溶個陣有濕濕地糊仔咁嘅感覺

我應該唔係油性,t位出油其他位正常嘅皮膚
糊仔咪即是溶得好恐怖
有咩眉筆推介 頭髪啡色 感激
LX真心建議要靠櫃試
我次次用親擺一落妝就出痘 朋友就快樂使用中
而且Covermark系列啲色系都有啲難揀
SANA眉筆 大把色揀
誠哥屈記有售有時會做三/二件八五折好抵屌
我喺donki見唔到sana有灰色
係真係無定donki無
琴日係屈記買 第二件半價
唔知絲打買咗未
想話mimingmart synergie都有出粉餅
有埋防曬
唔要防曬可以試inika嗰隻
粉好幼
出左油都唔會變厚粉
2個都係4x0 500內
勁啲就differin
普通xxxx acid嗰啲正常用2個星期都已經效果幾明顯
未買呀。
放假先去買
又多個推介可以試
謝絲打
想問你哋而家買底妝點試色
想去 covermark 買粉餅同遮瑕
但諗到要試色就卻步
同絲打一樣怕試色
毒L怕同人溝通
不過我最終都發現始終係職員幫眼係最準
無計
惟有說服自己個價錢係包埋服務
唔搵職員好傻好唔抵之類
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞