[勿助長代購勿提L'Oréal Group & Shiseido Group 第一頁有懶人包]化妝護膚討論區#122

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
如果超乾唔好用住
用神經醯胺一排
直到你覺得皮膚鎖水能力正常返
應該暗沉都會好咗啲
但係你覺得都係想再白啲先再加個酸落去
因為酸做唔夠保濕,你又本身乾,好易會甩皮
普通暗沉其實可以用抗氧化就夠
有無絲會帶口罩帶得多
個鼻梁位同下巴位會磨擦得多
會有暗瘡或者損左
唔知點算好
可以試下用factiv
買唔買到人工皮
痴住損既位
有開口既暗瘡都可以痴(人工皮=暗瘡貼,但人工皮可以自己剪啱size啲)
用跟B3啦
總有咩會岩用?
另外,我想講一樣好核突嘅嘢!
有冇人戴口罩帶得咗好多鼻屎
同埋經常有鼻血絲

有聽過話啲口罩粒子好碎 會入去鼻孔
等我睇下D人工皮先
唔該哂絲打
Thank you workbitch 絲
通常見會用埋PHA B5 我自己都有用緊呢兩隻
根住 見到呢個新聞超驚又有人話帶得多容易有鼻胭癌!

// 另一名60多歲的江先生,因為聞到陣陣惡臭,戴著口罩伴隨鼻塞、鼻涕倒流、咳嗽等症狀,以為只是感冒,沒想到經由內視鏡檢查,發現是「黴菌性鼻竇炎」,鼻孔內出現黑色塊狀分泌物,若不趕緊手術,鼻竇膿瘍可能從鼻腔穿過眼眶入侵腦部。透過鼻竇手術,引流並清理膿瘍後,持續給予藥物及鼻腔沖洗抗生素控制後不再惡化。//
睇左好耐workbitch絲推介之前去台灣先醒起買人工皮
真係好正早排下巴連爆幾粒大瘡一野剪張大啲痴晒
吸到好多膿勁有成功感
瞓到第二朝又唔會甩
但我想問有冇咩牌子好啲?
我是但買左3m同另一隻咩dr.check
so far 3m唔錯, 另一隻未試, 印象中好似平啲

同埋其實吸出黎既白色「膿」係咪就係啲污糟野
應該唔會我順手搽toner都會吸番出黎掛
唔好嫌我on9
我下星期二去買 有貨就幫大家團購
冇乜所謂
人工皮好多大同小異
主要係平過暗瘡貼
有時鞋磨腳起水泡 或者唔小心有啲傷口仔都可以痴

膿係白血球黎 發炎就會有
正常如果有暗瘡白色膿唧咗出嚟
最後佢入邊個”芯”即係引發粒瘡既粉刺都要唧出黎
粒瘡先至算係完全好返唔會再生

人工皮有個好處就係吸晒啲水令粒瘡快啲好
而且膿同粒粉刺都會易唧左
有興趣
香港係暗瘡貼
如果貼傷口就係上面絲打post nexcare嗰隻
一盒三十幾蚊得三塊?
台灣版平好多 格仔舖好似見過有得賣
仲要痴得夠實
防埋水,好返要搣走都唔會扯到傷口
紗布痴住傷口換既時侯好痛
暗瘡貼本質就係人工皮
cut做圓形整薄啲 賣你貴好多咁解
台灣周街一間屈臣氏 藥妝店都已經買到人工皮
係香港先咁廢搵都搵唔到咁滯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞